89 χρόνια πριν η Nissan δημιούργησε το πρώτο της Datsun

Σαν σήμερα το 1934, "γεννήθηκε" το πρώτο θρυλικό μοντέλο και αυτή είναι μία μικρή αναδρομή στην ιστορία της Nissan.

Την 1η Ιουνίου 1934, η Jidosha-Seizo Kabushiki-Kaisha με έδρα το Τόκιο άλλαξε όνομα και έγινε γνωστή ως Nissan Motor Company. Τον Απρίλιο του 1935, η Nissan παρήγαγε το πρώτο της Datsun, το οποίο ήταν ένα μικρό επιβατικό όχημα- απόγονος του Dat Car, το οποίο σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Masujiro Hashimoto και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1914.

Η εταιρεία άρχισε να εξάγει αυτοκίνητα στην Αυστραλία την ίδια χρονιά. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1938 και μετά, η Nissan μετατόπισε την παραγωγή της από μικρά επιβατικά αυτοκίνητα σε φορτηγά και στρατιωτικά οχήματα.

Το 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν σημαντικό μέρος των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Nissan και επέστρεψαν τον πλήρη έλεγχο στην εταιρεία μόλις μια δεκαετία αργότερα.

Το 1960, η Nissan έγινε η πρώτη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που κέρδισε το Βραβείο Deming για τη μηχανική της αριστεία. Το λανσάρισμα νέων μοντέλων Datsun, όπως το Bluebird (1959), το Cedric (1960) και το Sunny (1966), συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων της Nissan στην Ιαπωνία και διεθνώς, οδηγώντας σε πρωτοφανή επέκταση καθ' όλη τη δεκαετία. 


Η ενεργειακή κρίση της επόμενης δεκαετίας οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών προσιτών και αποδοτικών ως προς την κατανάλωση καυσίμων ιαπωνικών αυτοκινήτων. Το 1973, το Sunny τρίτης γενιάς πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στις δοκιμές οικονομίας καυσίμου της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, κάτι που εκτόξευσε τη δημοτικότητά της στην αγορά.

Η Nissan διέκοψε τη χρήση του ονόματος Datsun στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ωστόσο στις 20 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσε πως θα αναβιώσει τη μάρκα Datsun ως μάρκα αυτοκινήτων χαμηλού κόστους για χρήση στην Ινδονησία, το Νεπάλ, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τη Ρωσία. Στις 15 Ιουλίου 2013, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τη σταδιακή κατάργησή της, το όνομα "επέστρεψε" και επίσημα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr