Το άδοξο τέλος του Bruce McLaren

Το δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον θρυλικό οδηγό αγώνων, Bruce McLaren.

Σαν σήμερα, το 1970 έφυγε από τη ζωή ο Bruce McLaren, ο άνθρωπος που το πάθος του για τα αυτοκίνητα θα αποδεικνυόταν μοιραίο για εκείνον, μία ημέρα σαν και αυτή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το άδοξο τέλος του Bruce McLaren Bernard Cahier/Getty Images
Ο Bruce McLaren στο Grand Prix της Πορτογαλίας το 1960.

Γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία το 1937, ο Bruce McLaren πέρασε μεγάλος μέρος της παιδικής του ηλικίας στα νοσοκομεία, έχοντας ένα πρόβλημα στο ισχίο που τον ταλαιπωρούσε. Στα 14 του είχε αναρρώσει πλήρως και, μόλις, 1 έτος αργότερα κατασκεύασε, μαζί με τον μηχανικό πατέρα του, το πρώτο του αυτοκίνητο, με το οποίο συμμετείχε και στους πρώτους του αγώνες.

Έπειτα, σπούδασε μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Auckland και με τη βοήθεια του μέντορά του και οδηγού Grand Prix, Jack Brabham, έγινε ο πρώτος νικητής της υποτροφίας Driver to Europe της Διεθνούς Ένωσης Grand Prix της Νέας Ζηλανδίας. Δεν άργησε να έρθει και η πρώτη αναγνώριση για τον Bruce McLaren, ο οποίος εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή αγωνιστική σκηνή το 1958, τερματίζοντας πέμπτος στο γερμανικό Grand Prix στο περίφημο Nurburgring και κερδίζοντας το τμήμα Formula Two του συνδυασμένου αγώνα Formula One και Two.

Bruce McLaren Bernard Cahier/Getty Images
Στο Grand Prix του Μονακό το 1959.

Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες, οι οποίες διαδέχονταν η μία την άλλη, αρχικά στην αγωνιστική ομάδα Cooper, στο πλευρό του μέντορά του και στη συνέχεια στη δική του ομάδα, όπου το 1968 κέρδισε μαζί με τον στενό του φίλο και συναθλητή του Denny Hulme τρεις αγώνες με McLaren-Ford. Το 1969 η ομάδα του αναδείχθηκε νικήτρια και στους 11 αγώνες που συμμετείχε. 

Bruce McLaren Bernard Cahier/Getty Images
Το 1968 ο McLaren με τον Hulme σε αγώνες στην Ισπανία.

Ο θάνατος του McLaren

Ο Bruce McLaren πέθανε σε ηλικία 32 ετών όταν το μονοθέσιό του Can-Am συνετρίβη στην ευθεία Lavant λίγο πριν από τη στροφή Woodcote στην πίστα Goodwood Circuit στην Αγγλία στις 2 Ιουνίου 1970. Δοκίμαζε τη νέα του McLaren M8D, όταν το πίσω αμάξωμα αποκολλήθηκε με ταχύτητα. Η απώλεια αεροδυναμικής δύναμης αποσταθεροποίησε το αυτοκίνητο, το οποίο περιστράφηκε, βγήκε από την πίστα και χτύπησε σε ένα καταφύγιο που χρησιμοποιούνταν ως σταθμός σημαίας.

Τη στιγμή του θανάτου του τον Ιούνιο του 1970, ο McLaren βρισκόταν στην κορυφή του διεθνούς αγωνιστικού κόσμου για περισσότερο από μια δεκαετία και σύμφωνα με τους New York Times ο ίδιος τότε σκεφτόταν να αποσυρθεί από την οδήγηση για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην επιχειρηματική πλευρά των αγωνιστικών του ενδιαφερόντων. 

Bruce McClaren McKeown/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images
Ο Bruce McLaren στις 26 Απριλίου του 1967.

Η αγωνιστική ομάδα που φέρει το όνομά του, ωστόσο, επιβίωσε και έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της Formula 1.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr