Αν δεν γνωρίζεις τον Jackie Stewart, δε γνωρίζεις τίποτα για τη Formula 1

Μια ματιά στη ζωή του θρυλικού οδηγού αγώνων, που έγινε ντοκιμαντέρ και θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Οκτωβρίου.

Αυτό που διαχωρίζει τους αληθινούς πρωταθλητές από τους απλούς νικητές βρίσκεται συχνά στην ανθρώπινη πλευρά τους. Το ντοκιμαντέρ Stewart, σε σκηνοθεσία Patrick Mark, που θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 6 Οκτωβρίου, υπογραμμίζει αυτήν την παραδοχή. Ο Sir Jackie Stewart (γεννημένος στο Milton το 1939) είναι ένα όνομα γνωστό σε κάθε λάτρη της Formula 1, και φημίζεται για το ιστορικό του: τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1969, 1971 και 1973), δύο φορές δεύτερος (1968 και 1972), τρίτη θέση το 1965, 27 νίκες σε Grand Prix, 43 θέσεις στο βάθρο και 17 pole position. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά τον ξεχωρίζει είναι η σαγηνευτική προσωπικότητά του, και αυτή εξερευνάται σε αυτό το ντοκιμαντέρ.

Τα δύσκολα πρώτα χρόνια και οι αποτυχίες

Ο Jackie Stewart μεγάλωσε μέσα στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι γονείς του διατηρούσαν μια αντιπροσωπεία Jaguar και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Jimmy, ήταν οδηγός αγώνων. Ο νεαρός Jackie συνειδητοποίησε γρήγορα ότι η παραδοσιακή σχολική εκπαίδευση δεν ήταν το φόρτε του, όχι λόγω έλλειψης προσπάθειας, αλλά λόγω μιας μη διαγνωσμένης δυσλεξίας -η οποία έμεινε αθεράπευτη μέχρι τα 40 του χρόνια- που τον έκανε στόχο χλευασμού από τους συμμαθητές του και επίπληξης από τους δασκάλους. Αυτή η περίσταση τού εμφύσησε ένα επίπεδο αυτοπειθαρχίας και αποφασιστικότητας που τον συνόδευσε για όλη του τη ζωή.

Αν δεν γνωρίζεις τον Jackie Stewart, δε γνωρίζεις τίποτα για τη Formula 1 Bernard Cahier/Getty Images
Ο Jackie Stewart στο Nurburgring το 1968

Ωστόσο, οι αρχικές του επαγγελματικές αναζητήσεις στράφηκαν προς τη σκοποβολή, ένα ολυμπιακό άθλημα με σημαντική απήχηση στη γενέτειρά του, τη Σκωτία. Σύντομα άρχισε να επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα ως ερασιτέχνης, αποκαθιστώντας σταδιακά την αυτοεκτίμησή του, η οποία είχε πληγεί από τους ακαδημαϊκούς του αγώνες. Ωστόσο, μια ακόμη αποτυχία ήρθε: παρά το γεγονός ότι έγινε πρωταθλητής της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και ήταν ένα από τα νεότερα μέλη της εθνικής ομάδας, έχασε μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τερματίζοντας τρίτος, καθώς μόνο οι δύο πρώτοι εξασφάλιζαν την πρόκριση.

Η... στροφή προς την οδήγηση

Αυτή η τροπή των γεγονότων τον οδήγησε να εργαστεί ως μαθητευόμενος μηχανικός στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου έβαλε στόχο να γίνει επαγγελματίας οδηγός αγώνων. Αποθηκεύοντας κάθε φιλοδώρημα που κέρδιζε, κατάφερε να μαζέψει τις 375 λίρες που χρειαζόταν για το πρώτο του αυτοκίνητο -ένα λιτό Austin A30- και άρχισε να εξασκείται. Ένας συλλέκτης αυτοκινήτων που ήταν πελάτης της οικογενειακής επιχείρησης, ο Barry Filer, αναγνώρισε τις δυνατότητες του Jackie πίσω από το τιμόνι και του πρόσφερε την ευκαιρία να γίνει δοκιμαστής για διάφορα πρωτότυπα που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε αγώνες.

Ήταν μια ευκαιρία που ο νεαρός οδηγός άρπαξε και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Άρχισε να κερδίζει, κάνοντας τελικά το άλμα στη Formula 3 και στη συνέχεια στη Formula 1, όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1965, υπογράφοντας συμβόλαιο με την ομάδα BRM.

Οι ημίθεοι της Formula 1

Τα χρόνια της ακμής του ως επαγγελματίας (από τα μέσα της δεκαετίας του '60 έως τα μέσα της δεκαετίας του '70) συνέπεσαν με μια εποχή στη Formula 1 όπου οι μεγάλοι οδηγοί αντιμετωπίζονταν σαν ημίθεοι και σχεδόν τα πάντα επιτρεπόταν. Ονόματα όπως ο Jack Brabham, ο Denny Hulme ή ο Graham Hill ενσάρκωναν αυτήν την κατηγορία των ανέγγιχτων όντων που, με αντάλλαγμα να ρισκάρουν τη ζωή τους σαν μονομάχοι στην πίστα, μπορούσαν να απολαμβάνουν μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια και υπερβολή. Ο Jackie Stewart ήταν σχεδόν το αντίθετο όλων αυτών. Παρά το γεγονός ότι είχε τα φόντα ενός ποπ σταρ, με εμφάνιση που τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή στη σκηνή του Λονδίνου, παρέμεινε μια φιλική, σεμνή φιγούρα που ήταν ιδιαίτερα συντονισμένη με την εποχή στην οποία ζούσε.

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ένας σκοπός ξεχώριζε και τον συγκινούσε βαθιά: η ασφάλεια των οδηγών. Οι τραγικοί θάνατοι συναθλητών του στις πίστες όπου αγωνιζόταν τον επηρέασαν βαθιά. Ονόματα όπως ο Jochen Rindt, ο Jim Clark ή ο Piers Courage είναι μερικά μόνο από τα πρόσωπα που έμειναν στη μνήμη του και έχασαν τη ζωή τους εκείνα τα χρόνια. Ο ίδιος ο Stewart υπέστη ένα ατύχημα στο Spa το 1966, το οποίο τον άφησε ανάποδα μέσα στο ποτισμένο με καύσιμα αυτοκίνητό του για 25 λεπτά. Αυτή η εμπειρία τον ώθησε να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία για τη βελτίωση της ασφάλειας, υποστηρίζοντας τη δημιουργία χώρων απορροής, ενισχυμένων εμποδίων, επαγγελματικών ομάδων εκκένωσης επί τόπου και την απομάκρυνση εμποδίων. Δίπλα του σε αυτή τη μάχη ήταν η σύζυγός του, Helen McGregor, η οποία σήμερα πάσχει από άνοια και για την οποία ο πρωταθλητής ίδρυσε το σωματείο Race Against Dementia.

Ο Jackie Stewart προσπερνά τα κατεστραμμένα μονοθέσια των Jackie Oliver και Jacky Ickx Bernard Cahier/Getty Images
Ο Jackie Stewart προσπερνά τα κατεστραμμένα μονοθέσια των Jackie Oliver και Jacky Ickx

Η ζωή μετά τους αγώνες

Το 1973, μετά τον τραγικό θάνατο του φίλου και συναθλητή του François Cevert, ο Stewart μετέφερε στη σύζυγό του ότι εγκαταλείπει τους αγώνες, λέγοντας: "Δεν είμαι πια οδηγός αγώνων". Και κράτησε το λόγο του. Έκτοτε, υπήρξε τηλεοπτικός σχολιαστής για δίκτυα όπως το ABC και το NBC. Το 1997, ίδρυσε τη δική του ομάδα, Stewart Grand Prix, μαζί με τον γιο του, Paul. Στα τρία χρόνια που διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας, εξασφάλισαν τη νίκη στο ευρωπαϊκό γκραν πρι του 1999, χάρη στον Johnny Herbert.

Στα 84 του χρόνια, μπορεί κάποιος ακόμη να εντοπίσει τον Sir Jackie Stewart να περπατάει στα paddocks του Grand Prix, φορώντας το χαρακτηριστικό σκωτσέζικο ταρτάν καπέλο του. Χαίρει τον σεβασμό όλων και κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου εν ζωή Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1.

Ο Jackie Stewart το 2020Robert Cianflone/Getty Images

Πριν από μερικούς μήνες, αποκάλυψε στην Daily Mail ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο μετά το Γκραν Πρι του Μαϊάμι, ενώ παρακολουθούσε τον γάμο του διαδόχου Χουσεΐν στην Ιορδανία. Έκτοτε, έχει υποβληθεί σε φυσιοθεραπεία και μπορεί να περπατήσει "σχεδόν τέλεια". Ευτυχώς, ο σημερινός πρεσβευτής της Rolex στην F1 έχει αναρρώσει πλήρως και έχει επιστρέψει στο άθλημα που αγάπησε και για το οποίο αγωνίστηκε με τόσο πάθος. Πρόκειται για τη νίκη ενός απίθανου πρωταθλητή που ξεπέρασε όλες τις προκλήσεις της ζωής, όπως έκανε και με τη δυσλεξία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr