Απλές συμβουλές για οδήγηση στη βροχή

Ένας συνοπτικός οδηγός για να μειωθούν οι σοβαροί κίνδυνοι στον δρόμο.

Ο κίνδυνος για ατύχημα στην οδήγηση με βροχή είναι κατά 70% μεγαλύτερος από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες. Μάλιστα το πιο επικίνδυνο σημείο είναι κατά τη διάρκεια της βροχής. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πολλές έρευνες που επισημαίνουν ότι οι οδηγοί είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που κρύβει το ολισθηρό οδόστρωμα, δεν γνωρίζουν όμως καλά το πόσο επικίνδυνη γίνεται η οδήγηση εξαιτίας της μειωμένης ορατότητας.

Πώς όμως επηρεάζει η βροχή την ορατότητα στον δρόμο; Αυτό συμβαίνει με τρεις βασικούς τρόπους. Πρώτον, υπάρχει λιγότερο φυσικό φως ενώ οι σταγόνες του νερού μειώνουν αυτό που ονομάζεται οριζόντια ορατότητα. Τι είναι τώρα αυτό; Η ορατότητα που μας βοηθά να διακρίνουμε καλύτερα τη μέγιστη απόσταση από ένα αντικείμενο.

Απλές συμβουλές για οδήγηση στη βροχή

Δεύτερον, η βροχή αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το βράδυ, φιλτράροντας τα φώτα διερχόμενων αυτοκινήτων, μειώνοντας την ορατότητα των φωτισμένων σημείων του δρόμου και κάνοντας την άσφαλτο να δείχνει πολύ πιο σκούρα από ό,τι είναι πραγματικά.

> Διάβασε ακόμη: Πόσο κοστίζουν τα αυτοκίνητα του James Bond

Τέλος, αν φανταστούμε ότι το παρμπρίζ του αυτοκινήτου είναι μία οθόνη, οι σταγόνες της βροχής τη θολώνουν, δημιουργώντας ένα πραγματικά επικίνδυνο εφέ για τους οδηγούς. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις έτσι ώστε να μειώσεις αισθητά τον κίνδυνο όταν οδηγάς υπό συνθήκες βροχής.

10 tips για οδήγηση στην βροχή

  • Φρόντισε το παρμπρίζ να βρίσκεται πάντα σε καλή κατάσταση: χωρίς ζημιές, χωρίς γρατσουνιές, χωρίς λεκέδες. Σύμφωνα με έρευνα του ισπανικού οργανισμού για την ασφαλή οδήγηση FESVIAL, έξι στους δέκα οδηγούς δεν τηρούν την παραπάνω συμβουλή.
  • Οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 75% των Ισπανών οδηγών παραδέχονται ότι κάποια στιγμή έχουν οδηγήσει με υαλοκαθαριστήρες σε πολύ κακή κατάσταση ενώ, αντίστοιχα, το 70% των ερωτηθέντων δεν κρύβει ότι δεν συνηθίζει να τους αλλάζει ακόμα κι όταν χρειάζονται αλλαγή.
  • Καλό είναι να περάσεις το παρμπρίζ με ειδικό απωθητικό βροχής, το οποίο βελτιώνει αισθητά την ορατότητα στον δρόμο.
  • Όταν βρέχει τα κρύσταλλα έχουν την τάση να θολώνουν πιο γρήγορα. Έτσι ένα βρώμικο εσωτερικό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκτός από το παρμπρίζ θα πρέπει και τα πλαϊνά τζάμια να είναι καθαρά ώστε να μπορείς εύκολα να τσεκάρεις τους καθρέφτες. Όσο για τη θέρμανση; Δεν χρειάζεται να σου θυμίζουμε το πόσο πολύ βοηθά στο να ξεθολώσουν τα τζάμια.
  • Μην ανάβεις τα μεγάλα φώτα, γιατί τελικά μειώνουν αντί να αυξάνουν την ορατότητα. Σε ακραίες συνθήκες βροχής φρόντισε να ανάψεις τα φώτα ομίχλης.
  • Πρόσεχε πολύ για πιθανές "λίμνες" που έχουν σχηματιστεί στην άσφαλτο. Κινδυνεύουν τα ελαστικά, οι ζάντες αλλά πάνω από όλα η ζωή σου.
  • Αύξησε την απόσταση ασφαλείας. Έτσι θα έχεις περισσότερο χρόνο να αντιδράσεις αν προκύψει κάτι που δεν το περιμένεις, όπως ένα απότομο φρενάρισμα του μπροστινού αυτοκινήτου.
  • Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για τα φώτα των προπορευόμενων αυτοκινήτων, αφού λειτουργούν ως πυξίδα για πιθανά ατυχήματα, "λίμνες" από τα νερά της βροχής και επικίνδυνες στροφές που βρίσκονται πιο μπροστά από σένα.
  • Αν η ορατότητα μειωθεί σε τέτοιον βαθμό ώστε να μην βλέπεις τίποτα, μην διστάσεις να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου και σε ασφαλές σημείο μέχρι να περάσει η μπόρα.
  • Να είσαι προσεκτικός με τα γύρω οχήματα, καθώς ιδιαίτερα τα φορτηγά και τα λεωφορεία, μπορούν να σηκώνουν πολύ νερό και να σε τυφλώσουν στιγμιαία.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου