Queer λεξικό για αρχάριους

Με αφορμή το Athens Pride 2022 βλέπουμε το who is who της LGBTQIA+ κοινότητας.

Άνοιξη του 2009. Στα γραφεία ενός γυναικείου περιοδικού όπου εργαζόμουν δύο συναδέλφισσες μιλούν ενθουσιασμένες για ένα ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν γνωρίσει τον André Leon Talley, τότε editor-at-large της αμερικανικής Vogue (απεβίωσε φέτος τον Ιανουάριο). Έχω στήσει αφτί και ακούω την κουβέντα τους. Κάτι μου πάει στραβά. Αντιλαμβάνομαι ότι η αστική τους ευγένεια τις έχει οδηγήσει στο να αποφεύγουν να αναφέρονται σ’ εκείνον με αντωνυμίες και καταλήξεις που να μαρτυρούν κάποιο γένος.

Ο φόβος τους; Το misgendering. Η πηγή του φόβου; Μια παρανόηση: Έχουν ταυτίσει κάποιες μη στερεοτυπικά "αρρενωπές" εκφράσεις του φύλου του Tally, όπως το ότι φορούσε καφτάνια, με μια πιθανή δυσαρέσκεια για το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννησή του.

Σήμερα το πιο σωστό και εύκολο πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν θα ήταν να πληροφορηθούν σε τι προσωπικές αντωνυμίες ακούει αναγνωρίζοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τότε όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Δεκατρία χρόνια αργότερα στα e-mails που έρχονται από το εξωτερικό, μετά το όνομα και πριν από τον επαγγελματικό τίτλο, αναφέρονται οι αντωνυμίες που επιθυμούν οι αποστολείς να χρησιμοποιούν οι άλλοι όταν τους απευθύνονται: he/him, she/her, they/them.

Στην τηλεόραση, από τα τέλη Ιανουαρίου παίζει διαφημιστική καμπάνια με πρωταγωνιστές πέντε μέλη της LGBTQIA+ κοινότητας. Αλλάξαμε; Ναι, προοδεύσαμε. Ως άτομα και ως κοινωνίες. Ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο, στην αληθινή ζωή, συνεχίζουμε να αγνοούμε τι ακριβώς σημαίνουν όροι όπως cis, trans και non-binary ή το αρκτικόλεξο LGBTQIA+.

Η συνέχεια στο Madamefigaro.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear