Ωδή στο μπικίνι της καρδιάς μας

Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι το 'χρωστάμε' σε ένα μηχανικό αυτοκινήτων (!) που το σχεδίασε σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια.

Το καλοκαίρι του 1946 η Ευρώπη ζούσε την απόλυτη ελευθερία. Ο πόλεμος είχε μόλις τελειώσει και ο κόσμος επέστρεφε σιγά σιγά στην κανονικότητά του. Τέτοιες μέρες, πριν από 77 χρόνια το Παρίσι ετοιμαζόταν για μια ιστορική επίδειξη μόδας, χωρίς ωστόσο κανείς να το γνωρίζει τότε. Το λατρεμένο μας σήμερα μπικίνι θα γεννιόταν για πρώτη φορά στις 5 Ιουλίου του 1946.

Ένα μικροσκοπικό κομμάτι ύφασμα, εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης υφασμάτων. Ο πρώην μηχανικός αυτοκινήτων μηχανικός Louis Réard, προσέλαβε το μόνο μοντέλο που ήταν πρόθυμο να εκθέσει τόσο πολύ μοντέλο, μια 19χρονη γυμνή χορεύτρια από το Casino de Paris, ονόματι Micheline Bernardini. Φόρεσε τα τέσσερα μικρά μπαλώματα που είχε δέσει μεταξύ τους και έδειξε στον κόσμο της μόδας τον γυναικείο αφαλό.
Αυτό ήταν. Μία εβδομάδα πριν από την Ημέρα της Βαστίλης τα γυναικεία μαγιό άλλαξαν για πάντα.

> Διάβασε ακόμη: 10 διάσημα μπικίνι που θα μας μείνουν αξέχαστα

Η καινοτομία του Réard δεν ήταν η πρώτη που χώρισε τα παραδοσιακά γυναικεία μαγιό στα δύο. Τα είδωλα του Χόλιγουντ φορούσαν από καιρό μαγιό δύο τεμαχίων. Όμως αυτός ο αφαλός ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Τα πιο αποκαλυπτικά μαγιό μέχρι τότε έδειχναν άλλωστε μόνο τη μέση. Ωστόσο, ο Reard σκέφτηκε ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι πιο τολμηρές και σχεδίασε ένα μαγιό από περίπου 30 ίντσες ύφασμα. Το κάτω μέρος ήταν ουσιαστικά δύο τρίγωνα που συγκρατούνταν με σπάγκο, ενώ το πάνω μέρος ήταν ουσιαστικά δύο φλιτζάνια από ύφασμα που κάλυπταν το στήθος.

Ένας άλλος Γάλλος με το όνομα Jacques Heim είχε πράγματι σχεδιάσει ένα παρόμοιο μαγιό και το ονόμασε "Atome", από το μικρότερο γνωστό σωματίδιο της ύλης. Αλλά ήταν το Bikini, η δημιουργία του Reard, την οποία ονόμασε έτσι από τις δοκιμές ατομικής βόμβας που πραγματοποιήθηκαν στην Ατόλλη Μπικίνι στον Ειρηνικό, λίγες ημέρες πριν παρουσιάσει την "εκρηκτική" δημιουργία του στην επίδειξη μόδας στο Παρίσι, που τελικά αγκάλιασε το κοινό.

Πώς κατέληξε στην Bernardini

Για την επίδειξη μόδας, ο Reard χρειαζόταν ένα μοντέλο που θα ήταν αρκετά τολμηρό ώστε να φορέσει τη νέα του εφεύρεση. Το βρήκε στην 19χρονη τότε Micheline Bernardini, η οποία προφανώς δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να φορέσει ένα λιτό ρούχο δημοσίως. Φόρεσε τη δημιουργία του Reard με ένα σχέδιο από χαρτί εφημερίδας, το οποίο ήταν ένα αυθάδες νεύμα για το πόσα πρωτοσέλιδα θα δημιουργούσε το νέο "μπικίνι".

Δεν είχε άδικο. Το σχέδιο λίγο πολύ σόκαρε το κοινό, προκαλώντας την οργή των συντηρητικών τομέων για χρόνια μετά την παρουσίασή του. Απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Ακόμα και ο Πάπας Πίος ΧΙΙΙ αναφέρθηκε στη διαμάχη. Όταν έγιναν τα πρώτα καλλιστεία ομορφιάς Miss World το 1951, η νικήτρια, Miss Σουηδία, στέφθηκε φορώντας μπικίνι. Ο Πάπας καταδίκασε τα καλλιστεία και εξέδωσε δήλωση με την οποία χαρακτήρισε το μπικίνι "αμαρτωλό". 

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, όλο και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να αγκαλιάζουν το μπικίνι. Ιδιαίτερα μετά την ταινία "Και ο Θεός έπλασε τις γυναίκες", όταν η Brigitte Bardot φόρεσε μπικίνι στη μεγάλη οθόνη, απενοχοποιώντας το πλήρως. 

Η 5η Ιουλίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μπικίνι και σήμερα, 76 χρόνια μετά μπορούμε να τιμήσουμε την ιστορία του αγαπημένου μαγιό και να θυμηθούμε την τολμηρή Micheline Bernardini και το επαναστατικό σχέδιο του μηχανικού Louis Réard. Τι ακολούθησε μετά για να περάσει το μπικίνι στην ιστορία;

Στην αρχή, το μπικίνι ήταν περισσότερο αίσθηση παρά επιτυχία. Ορισμένοι φωτογράφοι και μοντέλα τόλμησαν να φωτογραφίσουν τα μαγιό και ο Reard έχτισε τη δική του επιχείρηση γύρω από το σχέδιο. Άργησε να σπάσει τα εμπόδια σεμνότητας στις ευρωπαϊκές παραλίες, πολύ περισσότερο στις μεταπολεμικές Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί σχολιαστές καταδίκασαν την εμφάνιση και πολλές κοινότητες την απαγόρευσαν. 

Αλλά οι διασημότητες είχαν αρχίσει το δικό τους δρόμο. Έξι χρόνια μετά τη Bernardini, η Bridgitte Bardot έκανε "Το κορίτσι με το μπικίνι". Το 1962, η Ursula Andress βγήκε από το κύμα στο "Dr. No" φορώντας μόνο ένα μαχαίρι και ένα μπικίνι ως το αυθεντικό κορίτσι του Bond.

Ωδή στο μπικίνι της καρδιάς μας Getty Images

Ursula andress Getty Images

Ακόμα και σήμερα, το μαγιό είναι το επίκεντρο της συζήτησης σε ορισμένες δυτικές τοποθεσίες- η Βαρκελώνη απαγόρευσε τη χρήση μπικίνι στους δρόμους το 2011. Τα αρχικά σχέδιο του Réard επαναλανσαρίστηκαν το 2017 από τη δημιουργική διευθύντρια Céline Adler και τη Réard Paris.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.