Σέριφος: Κυκλάδες στα καλύτερά τους

Άγρια ομορφιά, υπέροχες παραλίες και cool crowd συνθέτουν το τρίπτυχο που καθιστά μοναδική την Σέριφο.

Στη βορειοδυτική πλευρά των Κυκλάδων και σε απόσταση 70 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά "πλέει" η Σέριφος, που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο under the radar ελληνικά νησιά. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι από εκείνα τα νησιά που είτε θα τα ερωτευτείς αμέσως είτε θα τα μισήσεις αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχεις απολύτως κανέναν λόγο για το δεύτερο. Παρότι απότομη και άγρια, έχει τρομερή ενέργεια και ασφαλώς μοναδική γοητεία. 

Η Χώρα και τα πέριξ

Η Χώρα της Σερίφου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα ομορφότερα μπαλκόνια του Αιγαίου, με θέα στην Κύθνο προς τον βορρά, τη Σύρο στα βορειοανατολικά, την Πάρο στα ανατολικά, τη Σίφνο στα νοτιοανατολικά και τη Μήλο στα νότια. Ανεμόμυλοι, πλακόστρωτα δρομάκια, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, μία υπέροχη πλατεία και το μάλλον πιο cool crowd του ελληνικού καλοκαιριού συνθέτουν το μοτίβο του μέρους που θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της αιγαιοπελαγίτικης ανεμελιάς.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Serifos | Greece (@visitserifosisland) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

Ακριβώς κάτω από τη Χώρα βρίσκεται το λιμάνι, το Λιβάδι, που είναι άλλωστε και το πρώτο μέρος στο οποίο θα πατήσεις το πόδι σου αμέσως μόλις φτάσεις στο νησί. Θα έλεγε κάποιος με μία πρώτη ανάγνωση πως μοιάζει βγαλμένο από τουριστικά φυλλάδια των 80s, με μία πολύχρωμη σειρά από ταβέρνες, εστιατόρια και cafes αλλά ίσως ο εν λόγω χαρακτηρισμός να το αδικεί λίγο, καθώς έχει εξαιρετικά καλές επιλογές και ένα από τα ιστορικότερα μπαρ των Κυκλάδων (όλοι έχουν περάσει έστω και για ένα βράδυ από το περιβόητο Yacht Club).

Χωριά σε αυτήν μην περιμένεις να συναντήσεις παρά μόνο μικρούς οικισμούς σε διάσπαρτους λόφους καθώς και το Μεγάλο Λιβάνι, μία περιοχή με ιδιαίτερη ενέργεια και γοητεία. Η πάλαι ποτέ κατεξοχήν "γειτονιά" των μεταλλείων χαρίζει στον ταξιδιώτη ασυνήθιστες εικόνες με δεκάδες στοές, το εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό της Μεταλλευτικής Εταιρείας, το Ακρωτήρι του Κύκλωπα, τη μεγάλη σπηλιά και ένα θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

Οι μύθοι

Ήδη από τα αρχαία χρόνια, η πλούσια σε κοιτάσματα αιματίτη, μαγνητίτη και άλλα ορυκτά Σέριφος είχε εκμεταλλευτεί για μεταλλουργικές δραστηριότητες που ανάγονται ήδη στην 3η π.Χ. χιλιετία και τους Πρωτοκυκλαδικούς χρόνους.

Αυτό όμως που καθιστά ιντριγκαδόρικη την ιστορία της Σερίφου είναι η μυθολογία της. Ο σημαντικότερος μύθος είναι εκείνος που τη σχετίζει με τον Περσέα. Σύμφωνα με αυτόν, ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος ζήτησε χρησμό από το μαντείο των Δελφών, επιθυμώντας να γνωρίζει αν θα αποκτήσει ποτέ απόγονο. Το μαντείο του απάντησε ότι θα βρει τον θάνατο από το χέρι του εγγονού του, γιο της κόρης του Δανάης, ο οποίος και θα τον διαδεχτεί στο θρόνο. Για να προστατευτεί, φυλάκισε την Δανάη σε ένα υπόγειο κελί αλλά δεν υπολόγισε τον ξαφνικό έρωτα του Δία, ο οποίος "τρύπωσε” από την οροφή του κελιού μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή και χάρισε στη Δανάη ένα γιο, τον Περσέα. Ο Ακρίσιος έκλεισε την κόρη του και τον Περσέα σε ένα κουτί και το έστειλε στη Σέριφο, προκειμένου να εξαφανιστούν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SERIFOS ISLAND | CYCLADES GR (@serifos_island_) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SERIFOS ISLAND | CYCLADES GR (@serifos_island_) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SERIFOS ISLAND | CYCLADES GR (@serifos_island_) on

Ο Περσέας μεγάλωσε εκεί και ο βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης τον έπεισε να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας, μιας από τις τρεις Γοργόνες, που όποιος την έβλεπε κατά πρόσωπο απολιθωνόταν. Απώτερος σκοπός του Πολυδεύκη ήταν να βιάσει τη Δανάη, η οποία για να προστατευτεί είχε καταφύγει σε έναν ναό. Ο Περσέας, με τη βοήθεια των Θεών κατόρθωσε να φέρει εις πέρας την αποστολή του και γυρνώντας στο νησί, έδειξε στον Πολυδέκτη το τρόπαιό του. Ο τελευταίος φυσικά, απολιθώθηκε. Η Σέριφος επιπλέον έχει μυθολογική σύνδεση και με την Οδύσσεια του Ομήρου, φερόμενη ως το νησί του Κύκλωπα. Εκεί δηλαδή όπου ο Οδυσσέας, στην προσπάθεια επιστροφής του στην Ιθάκη μετά τον Τρωικό Πόλεμο, αντιμετώπισε τον Πολύφημο, τον οποίο και τύφλωσε προκειμένου αυτός και οι σύντροφοί του να ξεφύγουν. 

Οι παραλίες

Η Σέριφος διαθέτει περισσότερες από 72 μη οργανωμένες παραλίες, κάτι που σημαίνει πως αποκλείεται να μη βρεις κάποια που να είναι κοντά στα γούστα σου, ενώ παράλληλα κατά αυτόν το τρόπο αποφεύγεται και ο συνωστισμός κοντά στη θάλασσα. Κάποιες με λεπτό βότσαλο, άλλες με χρυσές αμμουδιές, μερικές με βράχο, όλες τους όμως όμορφες και ξεχωριστές με καταπράσινα ή τιρκουάζ νερά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

Μία από τις κορυφαίες του νησιού είναι ο Άγιος Σώστης, που ουσιαστικά αποτελείται από δύο γειτονικούς κολπίσκους και ονομάστηκε από το ομώνυμο εκκλησάκι. Από τις πιο δημοφιλείς του νησιού είναι το Γάνεμα, η μεγάλη σε μήκος αμμουδιά που συνορεύει με την επίσης αξιόλογη Βαγιά, στον όρμο του Κουταλά. Πάντως για μία αυθεντική εμπειρία Σερίφου, οφείλει κάποιος να επισκεφθεί το Καλό Αμπέλι: Η πρόσβαση σε αυτό είναι σχετικά δύσβατη καθώς απαιτείται περπάτημα 20' από μονοπάτι, με τη χρυσαφένια αμμουδιά με τους μεγάλους βράχους να αποζημιώνει. Έχει επίσης εξαιρετικό βυθό καθώς και μπόλικα γειτονικά κολπάκια. Κάποιες ακόμη παραλίες που αξίζει να γνωρίσεις είναι οι Ψιλή Άμμος, Λιβαδάκια, Συκαμιά, Πλατύς Γιαλός, Άγιος Ιωάννης, Λια, Καράβι και Σκάλα.


Διάβασε ακόμη για τα κορυφαία beach bars της Μεσογείου, τους ταξιδιωτικούς προορισμούς με τα πιο καθαρά νερά του πλανήτη, την αποθέωση των ελληνικών χωριών στα social media, το Ποζιτάνο της Ηπείρου και τη μυθική ομορφιά της Ιθάκης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear