Η προσγείωση του Perseverance στον Άρη

Είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες της προσεδάφισης ενός ρόβερ σε κάποιον άλλο πλανήτη.

Μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε σχεδόν επτά μήνες, το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, για πρώτη φορά, κάμερες κατέγραψαν βίντεο από την πορεία του ρόβερ της NASA προς την αρειανή επιφάνεια, αν και χωρίς ήχο. Το υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και ο Dave Gruel του Εργαστηρίου Αεριώθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε: "Συγκεντρώσαμε κάτι παραπάνω από 30 giga με πληροφορίες και πάνω από 23.000 εικόνες του οχήματος καθώς κατέβαινε προς την επιφάνεια του Άρη".

Όπως μπορείς να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι, τα οπτικό υλικό που συνέλεξε το Perseverance δεν μοιάζει με τίποτα που να έχεις δει στο παρελθόν:

Τι, όμως, βλέπουμε στην πραγματικότητα; Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη, αναλύουμε το βίντεο στα διαφορετικά τμήματά του, με τη βοήθεια της Jennifer Leman του αμερικανικού Esquire.

Το άνοιγμα του αλεξίπτωτου

Καθώς το ρόβερ αναπτύσσει ταχύτητα της τάξεως των 1.000 μιλίων την ώρα ενώ διασχίζει την ατμόσφαιρα του Άρη, το αλεξίπτωτό του ανοίγει μέσω ενός μηχανήματος που μοιάζει με κανόνι, φτάνοντας ταχύτητες των περίπου 100 μιλίων την ώρα.

Μάλιστα, αυτό γίνεται σχεδόν στιγμιαία και απόλυτα συμμετρικά σε όλο του το εύρος, 150 πόδια υπό του διαστημοπλοίου: χρειάστηκε μόνο 7 δέκατα του δευτερολέπτου, χωρίς να συμβεί το παραμικρό μπέρδεμα του έκτασης δύο μιλίων καλωδιακού του συστήματος.

Η θερμική του ασπίδα εκτινάσσεται και μπορείς να τη δεις να ξεφεύγει στα αριστερά. Το ίδιο και η ασπίδα μίας από τις κεραίες του διαστημοπλοίου.

Τα χρώματα του αλεξίπτωτου δεν είναι τυχαία, καθώς το ερυθρόλευκο σχέδιο θα βοηθήσει τους χειριστές του ρόβερ τόσο στο να καθορίσουν τον προσανατολισμό του όσο και στο να ερευνήσουν αν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του μηχανισμού του αντιμετώπισαν πρόβλημα κατά το άνοιγμα, κάτι το οποίο θα φανεί χρήσιμο στις επόμενες αποστολές.

Η προσγείωση του Perseverance στον ΆρηiStock

Η θερμική ασπίδα

Στη συνέχεια του βίντεο, μπορείς να δεις το ηλεκτρονικό κουτί και όλα τα καλώδια που οδηγούν στους αισθητήρες οι οποίοι μετρούν την αεροδυναμική και τη θερμότητα κατά τη διάρκεια κάθε φάσης της πτήσης. Καθώς το διαστημόπλοιο πλησιάζει στην επιφάνεια του πλανήτη, αποκολλώνται λευκές κηλίδες από πάγο που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια του ταξιδιού από τη Γη έως τον Άρη.

Στη συνέχεια, η θερμική ασπίδα χάνεται από το πεδίο καθώς απομακρύνεται από το Perseverance και κατευθύνεται προς την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. 

Επιθεώρηση εδάφους και προσεδάφιση

Ακολουθούν πεντακάθαρες εικόνες της περιοχής προσεδάφισης. Τέσσερα καλώδια-χαλινάρια και ένας "ομφάλιος λώρος" συνδέουν το ρόβερ με το σκάφος κατά το στάδιο της καθόδου. Μέσω αυτού του συστήματος, μεταφέρεται όλη η πληροφορία στη Γη, περιλαμβανομένου του βίντεο που μόλις παρακολούθησες. Οι ρόδες του εκτείνονται σε όλη τους την έκταση και αγγίζουν το έδαφος. Όλα πήγαν σύμφωνα με το πλάνο.

MARS NASA / JPL-Caltech / University of Arizona
Η HiRISE κάμερα του δορυφόρου MRS κατέγραψε σε μία φωτογραφία το ρόβερ και τα απορριφθέντα στοιχεία του.

Στον Κόκκινο Πλανήτη

Το σύστημα προσεδάφισης αποσυνδέεται από το ρόβερ και απομακρύνεται με βορειοδυτική κατεύθυνση. Ο δορυφόρος MRS, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Κόκκινο Πλανήτη από το 2006, βοηθάει στη μεταφορά των δεδομένων στη Γη. Τώρα, αυτό που μένει είναι η έναρξη της ρομποτικής εξερεύνησης προς αναζήτηση ενδείξεων μικροβιακής ζωής, με το κυρίως σκέλος του προγράμματος να ξεκινάει την άνοιξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.