Το να κρατάς σημειώσεις σε χαρτί σε κάνει εξυπνότερο

Ποιος είπε ότι η τεχνολογία υπερέχει σε όλα;

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 02 Απριλίου 2022

Θυμάστε πώς ήταν όταν κρατούσαμε σημειώσεις σε χαρτί; Η γενιά Z ενδεχομένως να μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία μόνο στο σχολείο, γράφοντας σε μπλοκ, όμως όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα ο oldschool τρόπος, αυτός που δεν περιλαμβάνει κάποιο smartphone ή tablet είναι ο σωστός. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Μόνο με χαρτί και στυλό εξασκείται ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με το Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Το πείραμα

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τόκιο ζήτησε από 48 εθελοντές ηλικίας 18-29 ετών να διαβάσουν διαλόγους μεταξύ ανθρώπων που μιλούσαν για τα μελλοντικά τους σχέδια με συγκεκριμένες ημερομηνίες σε ραντεβού και καθήκοντα που έπρεπε να φέρουν εις πέρας και μετά να καταγράψουν τα βασικά στοιχεία σε ένα ημερολόγιο αλλά με διαφορετικό τρόπο: 16 χρησιμοποίησαν χάρτινο ημερολόγιο και στυλό, 16 ένα ημερολόγιο σε tablet και touch pen και οι υπόλοιποι smartphone με οθόνη αφής. 

Μία ώρα μετά την πρώτη φάση της μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε από τους εθελοντές να ακούσουν μία ιστορία χωρίς να δίνουν σημασία στις συνθήκες, οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε ένα τεστ: τους έκαναν ερωτήσεις ενόσω συσκευή μαγνητικής τομογραφίας ανέλυε ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν όταν απαντούσαν. Το αποτέλεσμα; Όσοι κρατούσαν σημειώσεις με στυλό και χαρτί αποκρίνονταν γρηγορότερα και επεδείκνυαν πολύ περισσότερη ακρίβεια σε απλές απαντήσεις, γεγονός που αποτυπωνόταν και στις διεργασίες του εγκεφάλου τους. Εν ολίγοις, όσοι κατέγραψαν τις πληροφορίες που έλαβαν με το χέρι τους αφομοίωσαν περισσότερα και ακριβέστερα δεδομένα.

Σημειώσεις στο μυαλό

Πρόκειται δηλαδή για μία ακόμη επιβεβαίωση, η οποία έρχεται μετά από άλλες παρελθοντικές μελέτες με συμμετέχοντες φοιτητές πανεπιστημίου, που απέδειξαν ότι οι σημειώσεις στο χέρι βοηθούν στην καλύτερη πρόσληψη και αφομοίωση εννοιολογικών πληροφοριών και γενικά ευνοούν την πνευματική απόδοση. Μια πρώτη εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έγκειται στο γεγονός ότι σημειώνοντας με το χέρι οι πληροφορίες αναδιατυπώνονται με τα λόγια εκείνου που σημειώνει, ενώ, από την άλλη πλευρά, με ψηφιακή υποστήριξη, τείνουμε απλά να καταγράψουμε εντελώς μηχανικά αυτό που ακούμε. Επιπλέον, γράφοντας με στυλό μπορούμε να σημειώσουμε όπου θέλουμε πάνω στο χαρτί, με οποιονδήποτε τρόπο, γεγονός που δε μπορεί πρακτικά να συμβεί ηλεκτρονικά. 

Τα πλεονεκτήματα είναι τουλάχιστον δύο: οργανώνοντας τις πληροφορίες στο χαρτί ουσιαστικά τις οργανώνουμε στο μυαλό μας, ενώ παράλληλα όταν γράφουμε πληροφορίες σε χαρτί, παραμένει εκεί, σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος, και επομένως είναι πιο εύκολο να τις βρούμε. Όλα αυτά ευνοούν τη μνήμη, σε αντίθεση με τα ψηφιακά μέσα όπου ο χώρος γραφής είναι δυνητικά άπειρος και ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να θυμηθεί πού βάζει τι. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear