Το να κρατάς σημειώσεις σε χαρτί σε κάνει εξυπνότερο

Ποιος είπε ότι η τεχνολογία υπερέχει σε όλα;

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 02 Απριλίου 2021

Θυμάστε πώς ήταν όταν κρατούσαμε σημειώσεις σε χαρτί; Η γενιά Z ενδεχομένως να μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία μόνο στο σχολείο, γράφοντας σε μπλοκ, όμως όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα ο oldschool τρόπος, αυτός που δεν περιλαμβάνει κάποιο smartphone ή tablet είναι ο σωστός. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Μόνο με χαρτί και στυλό εξασκείται ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με το Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Το πείραμα

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τόκιο ζήτησε από 48 εθελοντές ηλικίας 18-29 ετών να διαβάσουν διαλόγους μεταξύ ανθρώπων που μιλούσαν για τα μελλοντικά τους σχέδια με συγκεκριμένες ημερομηνίες σε ραντεβού και καθήκοντα που έπρεπε να φέρουν εις πέρας και μετά να καταγράψουν τα βασικά στοιχεία σε ένα ημερολόγιο αλλά με διαφορετικό τρόπο: 16 χρησιμοποίησαν χάρτινο ημερολόγιο και στυλό, 16 ένα ημερολόγιο σε tablet και touch pen και οι υπόλοιποι smartphone με οθόνη αφής. 

Μία ώρα μετά την πρώτη φάση της μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε από τους εθελοντές να ακούσουν μία ιστορία χωρίς να δίνουν σημασία στις συνθήκες, οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε ένα τεστ: τους έκαναν ερωτήσεις ενόσω συσκευή μαγνητικής τομογραφίας ανέλυε ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν όταν απαντούσαν. Το αποτέλεσμα; Όσοι κρατούσαν σημειώσεις με στυλό και χαρτί αποκρίνονταν γρηγορότερα και επεδείκνυαν πολύ περισσότερη ακρίβεια σε απλές απαντήσεις, γεγονός που αποτυπωνόταν και στις διεργασίες του εγκεφάλου τους. Εν ολίγοις, όσοι κατέγραψαν τις πληροφορίες που έλαβαν με το χέρι τους αφομοίωσαν περισσότερα και ακριβέστερα δεδομένα.

Σημειώσεις στο μυαλό

Πρόκειται δηλαδή για μία ακόμη επιβεβαίωση, η οποία έρχεται μετά από άλλες παρελθοντικές μελέτες με συμμετέχοντες φοιτητές πανεπιστημίου, που απέδειξαν ότι οι σημειώσεις στο χέρι βοηθούν στην καλύτερη πρόσληψη και αφομοίωση εννοιολογικών πληροφοριών και γενικά ευνοούν την πνευματική απόδοση. Μια πρώτη εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έγκειται στο γεγονός ότι σημειώνοντας με το χέρι οι πληροφορίες αναδιατυπώνονται με τα λόγια εκείνου που σημειώνει, ενώ, από την άλλη πλευρά, με ψηφιακή υποστήριξη, τείνουμε απλά να καταγράψουμε εντελώς μηχανικά αυτό που ακούμε. Επιπλέον, γράφοντας με στυλό μπορούμε να σημειώσουμε όπου θέλουμε πάνω στο χαρτί, με οποιονδήποτε τρόπο, γεγονός που δε μπορεί πρακτικά να συμβεί ηλεκτρονικά. 

Τα πλεονεκτήματα είναι τουλάχιστον δύο: οργανώνοντας τις πληροφορίες στο χαρτί ουσιαστικά τις οργανώνουμε στο μυαλό μας, ενώ παράλληλα όταν γράφουμε πληροφορίες σε χαρτί, παραμένει εκεί, σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος, και επομένως είναι πιο εύκολο να τις βρούμε. Όλα αυτά ευνοούν τη μνήμη, σε αντίθεση με τα ψηφιακά μέσα όπου ο χώρος γραφής είναι δυνητικά άπειρος και ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να θυμηθεί πού βάζει τι. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς το τρέξιμο σου κόβει την πείνα

Η επιστήμη καταλήγει: Το τρέξιμο βοηθάει στο να διατηρείς το βάρος σου σταθερό, χωρίς να νιώθεις στέρηση και πείνα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η τέχνη της φιλοξενίας επιστρέφει με το Athens Capital

Το Athens Capital Hotel-MGallery Collection ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στις 10 Μαΐου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Alvaro Morte αποχαιρέτησε και επισήμως το La Casa de Papel

H συγκινητική ανάρτηση του Professor για το τέλος των γυρισμάτων.

Ποιος είναι ο Vitalik Buterin, ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου

Ξεκίνησε ως θιασώτης του Bitcoin στα 17 του και έγινε μεγιστάνας χάρη στο Ethereum.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Τα SUV είναι η απόλυτη τάση στον κόσμο των 4 τροχών

Ξεχωρίζουν σε εμπορικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην πρακτικότητα, τη σχεδίαση, τον οικολογικό χαρακτήρα και τις ψηφιακές δυνατότητες διασύνδεσης

Γραφει Γιαννης Σπανος