16 χρόνια Twitter

Αναπτύχθηκε ως side project σχεδόν αθόρυβα, λανσαρίστηκε επισήμως στις 15 Ιουλίου του 2006 και κατέκτησε τον κόσμο 'ακούγοντας' τους χρήστες του.

Το Twitter ξεκίνησε την πορεία του στον ηλεκτρονικά συνδεδεμένο κόσμο μας από μία ιδέα του σημερινού CEO του, Jack Dorsey, ο οποίος τότε εργαζόταν στην εταιρεία podcasting Odeo. Ο πλέον 44χρονος δισεκατομμυριούχος οραματίστηκε το 2006 μία πλατφόρμα η οποία θα βασιζόταν στα SMS και οι χρήστες της θα μπορούσαν να μένουν ενήμεροι για το τι έκαναν οι συνδεδεμένοι σε αυτή φίλοι τους ανάλογα με τα updates τους. Πρότεινε λοιπόν την ιδέα του στον συνιδρυτή της Odeo Evan Williams και αυτός με τη σειρά του στον συνέταιρό του Biz Stone, ο οποίος του έδωσε το πράσινο φως για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και να το αναπτύξει περαιτέρω.

16 χρόνια TwitteriStock

Το πρώτο Tweet και η "κρυφή" ανάπτυξη της πλατφόρμας

Το όνομα της πλατφόρμας που στην αρχή ήταν twttr το έδωσε ο software developer Noah Glass και ο Dorsey ανέβασε το πρώτο του "μήνυμα" στο Twitter στις 21 Μαρτίου του 2006, στις 9:50 μ.μ., το πολύ απλό "just setting up my twttr". Η πλήρης έκδοση της πλατφόρμας παρουσιάστηκε δημοσίως λίγο αργότερα, στις 15 Ιουλίου του 2006.

Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της πλατφόρμας -που φούσκωνε τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς όσων εργάζονταν για εκείνη- η Odeo δεν αντιμετώπιζε τις καλύτερες ημέρες της όσον αφορά την οικονομική της πορεία. Μάλιστα, οι ιδρυτές της την αγόρασαν πίσω από τους επενδυτές τους, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί το κατά πόσο οι δεύτεροι γνώριζαν τα περί δημιουργίας του Twitter εντός του κόλπου της. Επίσης, στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε και πήρε το όνομα Obvious Corporation δεν συμπεριλήφθηκαν μέλη-κλειδιά της ομάδας ανάπτυξης του Twitter, όπως ο Noah Glass.

Η εκρηκτική επέκταση

Το σημείο καμπής για την παγκόσμια κυριαρχία του Twitter ήταν το διαδραστικό συνέδριο South By Southwest. Κατά τη διάρκειά του τα tweets ανά ημέρα ανέβηκαν από 20.000 σε 60.000. Στη συνέχεια η ανάπτυξη του μέσου δεν είχε σταματημό, με τους χρήστες του συνεχώς να αυξάνονται και το "σύστημα" συχνά να κλατάρει.

Κάθε φορά που γινόταν αυτό, στις οθόνες των χρηστών εμφανιζόταν ένα σχεδιάκι του Yiying Lu το οποίο απεικόνιζε μία φάλαινα που τη σήκωναν από το νερό οκτώ πουλιά. Η συγκεκριμένη σελίδα λάθους έγινε viral εντός της κοινότητας των χρηστών του Twitter και σύντομα απέκτησε την ονομασία "Fail Whale".

Το όριο στους χαρακτήρες

Είναι κάτι χαρακτήρες τελειωμένοι αναπτήρες λέει το λαϊκό άσμα και οι του Twitter συγκεκριμένα στην αρχή της πορείας του καίγονταν από τον 141ο και μετά. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το ότι η πλατφόρμα είχε σχεδιαστεί για να δουλεύει στη βάση των SMS, με το όριο να το θέτουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Όταν το Twitter εξελίχθηκε σε διαδικτυακή πλατφόρμα, το όριο των 140 χαρακτήρων παρέμεινε για λόγους branding και διπλασιάστηκε χωρίς πολλές φανφάρες το 2017 στους 280 χαρακτήρες. Βέβαια, τα περισσότερα tweets έχουν έκταση γύρω στους 50 χαρακτήρες.

SOCIAL MEDIA INTERNET APPLICATION ICONSiStock

Πάνω απ' όλα οι χρήστες

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στην ιστορία του Twitter είναι η ενσωμάτωση στην τεχνολογία του καινοτομιών που προέκυψαν από τους χρήστες στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες που τους γεννιόντουσαν εντός της κοινότητας.

> Διάβασε ακόμα: Με το νέο, συνδρομητικό Twitter Blue μπορείς να 'ξεγράφεις' tweets

Στην αρχή, οι χρήστες του Twitter δεν είχαν κάποιον τρόπο για να μπορούν να απαντούν ο ένας στον άλλο. Έτσι, κάποιοι άρχισαν να περιλαμβάνουν στα tweets τους ένα @ πριν από το username του χρήστη στον οποίο ήθελαν να απαντήσουν. Αυτή η πρακτική έλαβε τέτοια ορμή που η ομάδα του Twitter "αναγκάστηκε" να προσθέσει τη συγκεκριμένη επιλογή στην πλατφόρμα. Το ίδιο πράγμα συνέβη και με τα hashtags, τα οποία πλέον αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του οικοσυστήματος του Twitter.

> Διάβασε ακόμα: Γιατί ο Elon Musk ξενέρωσε με το Twitter;

Αυτή η τακτική του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να ακούει τους χρήστες του γέννησε και τα retweets. Οι χρήστες του έψαχναν έναν τρόπο για να κάνουν repost κάποιο tweet που έκριναν ενδιαφέρον αποδίδοντας το credit σε εκείνον που πρώτος το τουΐταρε. Έτσι άρχισαν να προσθέτουν τα αρχικά RT πριν το δημοσιεύσουν για να δείξουν στους ακολούθους τους ότι το περιεχόμενό του ήταν προϊόν αναδημοσίευσης. Τον Αύγουστο του 2010, η επιλογή του retweet προστέθηκε και επισήμως στην πλατφόρμα. Τον Απρίλιο του 2022, ο Elon Musk πρόσφερε 44 δισ. δολάρια για την εξαγορά του και μετά από διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, έφτασε να αποσύρει την προσφορά του στις 8 Ιουλίου με το κοινωνικό δίκτυο να κινεί νομικές διαδικασίες εναντίον του. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος