Τελικά, ποια είναι τα σημαντικότερα video games όλων των εποχών;

Από το Pac-Man του 1980 και τα ουφάδικα μέχρι τη χρυσή εποχή του PS5 και του VR.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Δεκεμβρίου 2022

Aπό τα ρετρό -πια- ουφάδικα των 80s μέχρι τη χρυσή τεχνολογική εποχή του PS5, έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητοι τίτλοι ηλεκτρονικών παιχνιδιών: Αυτά που αποτέλεσαν τις πρώτες -ανώριμες- προσπάθειες, εκείνα που έφεραν επανάσταση και έγιναν viral προτού καν υπάρξει ο όρος, πολλά flops και μερικά που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Παρακάτω, ακολουθούν οι τίτλοι που έφτιαξαν το μύθο. Τα πιο influential video games ever. Ή πιο απλά τα σημαντικότερα video games όλων των εποχών.

Pac-Man, 1980

Το σχηματικό παιχνίδι εξερεύνησης λαβύρινθου της Namco εισήγαγε δυνατότητες όπως power-ups, bonus και εχθρούς με τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά τα σημαντικότερο στοιχείο του είναι πως διέθετε έναν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα ιδιαίτερα ισχυρό και αναγνωρίσιμο. Ο Pac-Man, που σχεδιάστηκε από τον Toru Iwatani για να μοιάζει σε πίτσα που της λείπει ένα κομμάτι, έγινε γρήγορα ένα εμπορικά εκμεταλλεύσιμο icon, διδάσκοντας πάρα πολλά στον εκκολαπτόμενο κλάδο των video games.

Tetris, 1984

Το γνωστό και ως πιο "εθιστικό παιχνίδι στην ιστορία των υπολογιστών" σχεδιάστηκε από τον Alexey Pajitnov στο Κέντρο Υπολογιστών της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο εργαζόμενος ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιώντας έναν Electronica 60. Ο τρομερά απλός σχεδιασμός του έκανε το παιχνίδι εξαιρετικά επιβλητικό όσο και εθιστικό, παρότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος παζλ με συνθέσεις ορθογωνίων σε πέντε διαφορετικά χρώματα.

> Διάβασε ακόμη: Κάποιοι μύθοι για τα video games της παιδικής σου ηλικίας

Όταν δε, απέκτησε τα δικαιώματά του η Nintendo και το έκανε ένα από τα πρώτα παιχνίδια του Game Boy, η φήμη του εκτινάχθηκε. Μάλιστα, λίγα χρόνια μετά την ευρεία κυκλοφορία του, οι ψυχολόγοι εισήγαγαν τον όρο "Tetris effect" για να περιγράψουν κάθε συναρπαστική εμπειρία ψυχαγωγίας που διεισδύει σε διανοητικά πρότυπα και όνειρα ενός παίκτη.

Elite, 1984

H ταινία του 1968 του Stanley Kubrick, "2001: A Space Odyssey", αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί από τους David Braben και Ian Bell το Elite. Το πρωτοποριακό για την εποχή sim έδωσε στους παίχτες την ελευθερία να περιηγηθούν ανάμεσα στα αστέρια, διευρύνοντας το πλαίσιο από μια προσπάθεια κυνηγιού κάποιου high score σε μια άκρως ανταγωνιστική εμπειρία. Ένα τρομακτικό αξιοσημείωτο επίτευγμα για την εποχή του.

Super Mario Bros, 1985

Η Nintendo είχε ήδη προετοιμάσει το κοινό με τους arcade τίτλους Donkey Kong και Mario Bros, αλλά το εν λόγω παιχνίδι πραγματικά επαναπροσδιόρισε το είδος, δημιουργώντας έναν ολοζώντανο κόσμο με αξέχαστους "κακούς" και απόλυτο έλεγχο του πρωταγωνιστή. Το Super Mario Bros παραμένει ενδεχομένως μέχρι και σήμερα το υπόδειγμα του τέλειου gameplay. Σχεδόν όλα τα αντίστοιχα παιχνίδια έχουν πάρει στοιχεία από αυτό.

Doom, 1993

Θαυμάσια αισθητική sci-fi τρόμου, άκρως επιτυχημένη σχεδίαση επιπέδων, περίεργοι εχθροί και τέλειο control του χαρακτήρα σου. Το Doom τα είχε όλα. Γι αυτό έκανε και μια ολόκληρη γενιά εφήβων και νέων να κλείνονται μερόνυχτα σπίτι τους και να πυροβολούν τέρατα με μια καραμπίνα. Και παρότι πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν με την first-person shooter λογική των παιχνιδιών αυτών, η επιτυχία του Doom "πυροβόλησε" τους ίδιους.

> Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα video games όλων των εποχών

Legend of Zelda: Ocarina of Time, 1998

Θα μπορούσε στη θέση του να είναι το Dragon Quest ή ακόμη και το Final Fantasy (που προσωπικά το προτιμώ περισσότερο), αλλά το αριστούργημα του Shigeru Miyamoto για το N64 υπερβαίνει κάθε άλλον τίτλο για το είδος των role-playing games. Ένα πλούσιος "ζωντανός" κόσμος, πολυεπίπεδα αφηγηματικά νήματα, ποικίλες αλληλεπιδράσεις αλλά και παιχνιδιάρικο πνεύμα βάζουν τον παίχτη σε ένα "εργαστήριο" ιδεών.

H συνέχεια στο gr.AskMen.com

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τύχη στη ζωή σου, σύμφωνα με το TikTok

Παραδόξως, κάποιες από αυτές τις συμβουλές παύλα πρακτικές, βγάζουν νόημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι σχέση έχει ο Tony Soprano με τον LeBron James

O James Gandolfini είχε υποδυθεί ξανά τον θρυλικό ήρωα σε ένα μικρό βίντεο που έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης