Κανιβαλισμός στα προϊστορικά χρόνια

Σε έναν άγριο κόσμο, πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν, στα βάθη των πρώτων ωκεανών, οι τριλοβίτες άρχισαν να τρώνε άλλους τριλοβίτες.

Τα απολιθώματα μίλησαν. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι Redlichia rex (για συντομία R.R.), ένα είδος γιγαντιαίων τριλοβιτών που συνήθιζαν να τρώνε μπουκίτσες από ένα άλλο είδος τριλοβιτών, τους Redlichia takooensis (για συντομία R.T.), απ' ό,τι φαίνεται, έτρωγαν και άλλους R.R. Επιδίδονταν, δηλαδή, σε έναν πολύ παράξενο προϊστορικό κανιβαλισμό.

Πώς έγινε η ανακάλυψη

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εντόπισαν ίχνη που φαίνεται να αντιστοιχούν σε δαγκωνιές σε κάποια απολιθώματα R.R. Όπως ακριβώς τα καβούρια, έτσι και οι τριλοβίτες διέθεταν ως 'πανοπλία' ένα όστρακο από ασβεστίτη - το όστρακο είναι που αποτυπώνεται στα απολιθώματά τους. Παρότι αυτό το σκληρό 'καβούκι' αποσκοπούσε στην προστασία τους, δεν απέτρεπε τους τριλοβίτες, του ιδίου είδους, να τρώνε, κατά περιπτώσεις, ο ένας τον άλλο.

Κανιβαλισμός στα προϊστορικά χρόνιαDe Agostini Picture Library / Getty Images

Τα απολιθώματα που αναλύθηκαν στην επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην επιθεώρηση Παλαιογεωγραφία, Παλαιοκλιματολογία, Παλαιοοικολογία, προέρχονται από την περιοχή Emu Bay Shale, στη Νότια Αυστραλία

Οι ερευνητές, πιο συγκεκριμένα, μελέτησαν 38 απολιθώματα τραυματισμένων τριλοβιτών, οι οποίοι διέθεταν ιασθέντα θωρακικά τραύματα. Μάλιστα, λόγω της θέσης των κακώσεων, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας θεώρησαν ότι ίσως οι R.R. προτιμούσαν να επιτίθενται στα θύματά τους από πίσω.

> Διάβασε ακόμα: Κανίβαλοι στα βουνά των Άνδεων

Οι ερευνητές διατύπωσαν επίσης τη σκέψη ότι κάποια 'θηράματα' πιθανώς να γυρνούσαν την πίσω όψη του κορμού τους προς τους 'θηρευτές' τους όταν ένιωθαν απειλή ή όταν προσπαθούσαν να γλιτώσουν, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που φέρουν σε όλο το σώμα τους.

Τέλος, εντοπίστηκαν θραύσματα από όστρακα τριλοβιτών σε απολιθώματα περιττωμάτων τριλοβιτών, κάτι που ενισχύει τη θεωρία του κανιβαλισμού (παρότι φαίνεται σίγουρος, παραμένει θεωρία, δεν έχει αποδειχτεί, μπορεί να συνέβη και κάτι άλλο, δεν ήμασταν μπροστά).  

> Διάβασε ακόμα: Κανιβαλισμός, βασανιστήρια, κάπνισμα οστών: Οι πιο εξωφρενικές καταγγελίες για τον Marilyn Manson

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση κανιβαλισμού

Σε κάθε περίπτωση, αν οι ερευνητές έχουν δίκιο, τότε είμαστε αντιμέτωποι με την πρώτη επιστημονικά εξακριβωμένη περίπτωση κανιβαλισμού ανάμεσα σε αρθρόποδα, η οποία συνέβη, κατά προσέγγιση, πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια, τη λεγόμενη Ορδοβίκια περίοδο.

Από: Esquire ES

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης