Όλα καλά με το ChatGPT, αλλά τι παίζει με τα προσωπικά δεδομένα;

Καμπανάκι από τους ειδικούς για τη διάτρητη προστασία των προσωπικών δεδομένων στο ChatGPT.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 03 Φεβρουαρίου 2023

Ενώ ο πολύς κόσμος, ο εκ πρώτης όψεως τάχα μου υποψιασμένος, ανησυχεί για το επαγγελματικό του μέλλον την εποχή του ChatGPT, υπάρχει κάτι άλλο που του διαφεύγει, κάτι πιο σημαντικό. Το φλέγον θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων στο hypeάτο chatbot που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Open AI.

Οι όροι χρήσης του ChatGPT

Ο δικηγόρος Ernesto Belisario, από τους κορυφαίους ειδικούς επί θεμάτων ασφαλείας προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη, αναφέρει ότι οι όροι χρήσης του συγκεκριμένου chatbot εκτείνονται σε ένα κείμενο περίπου 3.500 λέξεων, ενώ η πολιτική απορρήτου του ξεδιπλώνεται μέσα σε 2.000 λέξεις. Η έκταση αυτών των κειμένων, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αντιστρόφως ανάλογη της κατατοπιστικότητας τους και των πληροφοριών που δίνουν στον χρήστη - ο οποίος, κατά κανόνα, αποδέχεται το περιεχόμενό τους χωρίς να τα διαβάσει.

Έτσι, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η χρήση του ChatGPT επιτρέπεται μόνο σε άτομα 18 ετών και άνω ή πως οι υπηρεσίες του παρέχονται με ευθύνη του χρήστη και χωρίς εγγυήσεις, με το μέγιστο ποσό για αποζημίωση βλάβης (π.χ. από λογοκλοπή, απάτη, κυβερνοέγκλημα) να είναι τα 100 δολάρια. Επίσης, αγνοούν την υποχρέωση της ύπαρξης σήμανσης στο παραχθέν content, η οποία να πληροφορεί ότι αποτελεί προϊόν χρήσης συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

ChatGPT CONCEPTGetty Images

Τέλος, σύμφωνα με τον Belisario, το ChatGPT ουσιαστικά φαίνεται να αγνοεί τα ευρωπαϊκά standards για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς υπάρχουν αναφορές μόνο στη νομοθεσία που ισχύει στην Καλιφόρνια. 

Ένα chatbot εξομολογείται

Τι να σκέφτεται όμως το ίδιο το ChatGPT για τους όρους χρήσης του; Όταν από το ιταλικό Esquire του έθεσαν το σχετικό ερώτημα, αυτό αποκρίθηκε ότι είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει τον διάλογο και τις απαντήσεις, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία OpenAI και δεν μπορεί να έχει προσωπική άποψη. Όσον αφορά το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων; Παραδέχεται το ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί στο 100% την ασφάλειά τους.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Εσύ μπορείς να τα βγάλεις πέρα με την προπόνηση του The Rock;

Όχι, δεν έγινε τυχαία ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο πόλεμος των AI chatbots μόλις ξεκίνησε

Η Microsoft απειλεί να βάλει φρένο στα αντίπαλα chatbots που αντλούν δεδομένα από τη μηχανή αναζήτησης Bing.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μία βόλτα στο γκαράζ της Lady Gaga

Υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για να ασχοληθείς με την Lady Gaga. Η εντυπωσιακή συλλογή αυτοκινήτων της είναι ένας επιπλέον.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Συμφωνία ΕΕ - Γερμανίας για την απαγόρευση των συμβατικών αυτοκινήτων

Η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι θα προχωρήσει κανονικά η ψηφοφορία για την απαγόρευση πωλήσεων συμβατικών αυτοκινήτων το 2035.

Γραφει TopGear

Γιατί ο αδερφός της Diana επιτίθεται στον Donald Trump;

Ο αδερφός της πριγκίπισσας του λαού δεν θέλει το όνομα της αδερφής του να συνδέεται με εκείνο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι Beckhams μας δείχνουν τη γυμναστική τους στο Instagram

Οι φωτογραφίες που ανέβασε η διάσημη σχεδιάστρια και το σχόλιο για τον σύζυγό της.