Επιβιώνοντας στα αγχωτικά χρόνια των social media

Ήρθε η ώρα της απεξάρτησης, για το καλό σου.

Η στιγμή που όλοι χρειαζόμαστε τα κινητά τηλέφωνα στην καθημερινή μας ζωή έχει έρθει εδώ και καιρό. Μετά τον κορoνοϊό ωστόσο, όταν όλα έγιναν ψηφιακά, είτε πρόκειται για τη δουλειά, είτε για να διαβάσουμε τις ειδήσεις, είτε για να μιλήσουμε με φίλους και συγγενείς, το smartphone έγινε το απαραίτητο εργαλείο. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν φέρει μαζί τους και τα social media. Εκ πρώτης όψεως, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ώρες ολόκληρες παρακολουθώντας reels στο Instagram ή βίντεο στο Tiktok χωρίς να το καταλαβαίνουμε και, ακόμη και αν δεν το γνωρίζουμε, έτσι αυξάνουμε το άγχος μας. Για ποιους λόγους συμβαίνει όμως αυτό; 

Μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε μοναξιά

Παρόλο που τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε δεσμούς με άλλους ανθρώπους, ιδίως με εκείνους που βρίσκονται μακριά, μπορούν επίσης να μας κάνουν να νιώσουμε απομονωμένοι. 

Διαβάστε Επίσης

Κοιμόμαστε λιγότερο

Η επίδραση των Social Media και των οθονών γενικότερα στον ύπνο μας είναι γνωστή. Σε μια μελέτη του 2018, αποδείχθηκε ότι η παρακολούθηση ιστοριών, ή βίντεο πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον αριθμό των ωρών που κοιμόμαστε, αλλά και την ποιότητα του ύπνου μας. Η χρήση των κοινωνικών δικτύων πριν από τον ύπνο μπορεί να μας κάνει να ξυπνάμε περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα social media είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των νέων. Η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 7% και το 20% των ανθρώπων άρχισε να υποφέρει από άγχος. Οι ειδικοί λένε ότι ο αντίκτυπος αυτός είναι μεγαλύτερος όταν η έκθεση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαμηλότερη αυτοεκτίμηση

Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυτοεκτίμηση έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Έρευνα στο Health Communication Journal ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο 230 άτομα επηρεάστηκαν από το περιεχόμενο υγείας που είδαν στο διαδίκτυο. Και ενώ πολλοί ωφελήθηκαν από το περιεχόμενο γυμναστικής επειδή τους παρακινούσε, άλλοι υπέστησαν τεράστια πτώση της αυτοεκτίμησης επειδή απέκτησαν εμμονή με το βάρος και τη σωματική τους εμφάνιση.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το δώρο του Hugh Grant σε υδραυλικό

Για την ακρίβεια, ο ηθοποιός έκανε ένα δώρο στον πιο "καλόκαρδο υδραυλικό της Βρετανίας".

Ο Elon Musk λέει πως το Tesla των 25.000 ευρώ, ‘θα μας πάρει τα μυαλά’

Άλλη μία φορά που ο Musk εμφανίζεται σχεδόν αλαζονικός σε σχέση με ένα προσεχές μοντέλο της εταιρείας.

Γραφει TopGear

Ασκήσεις για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά

Το επιθυμητό six-pack γίνεται πιο εφικτό δουλεύοντας δυο μόνο ασκήσεις με ένα kettlebell στα χέρια.

Γραφει Γιαννης Σπανος

48 'γεμάτες' ώρες στο Άμστερνταμ

Όλες οι βασικές πληροφορίες που θα χρειαστείς για ένα σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Ο Elon Musk θέλει να μετατρέψει το Twitter σε τράπεζα

Είναι πλέον πέρα για πέρα κατανοητό το ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει το Twitter σε ησυχία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όταν ο Al Capone οργάνωνε συσσίτια στη Νέα Υόρκη της 'Μεγάλης Ύφεσης'

Με αφορμή την 40η επέτειο του Scarface, θυμόμαστε μία ιστορία που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν.

Γραφει Γεωργια Πρεζα