Από τον LeBron James μέχρι τον Roger Federer: Η προπόνηση και η δίαιτα των υπεραθλητών

Τι στρατηγική, προπόνηση και διατροφή πρέπει να ακολουθήσεις για να διατηρηθείς σε φόρμα μέχρι τα γεράματα.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 03 Φεβρουαρίου 2023

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας παίρνει την κατιούσα καθώς μεγαλώνουμε. Πώς εξηγείται, λοιπόν, το γεγονός ότι υπάρχει μια στρατιά από αθλητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή στα καλύτερά τους παρότι είναι κοντά στα 40 ή τα έχουν κατά πολύ περάσει; Σκέψου ονόματα όπως του Tom Brady, του LeBron James, του Cristiano Ronaldo, του Lionel Messi και του Roger Federer. Σίγουρα, κάποιοι εξ αυτών φτάνουν στα άκρα για να διατηρηθούν - λέγεται π.χ. ότι ο LeBron James ξοδεύει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο για το σώμα του. Κι όμως, υπάρχουν βασικές αρχές προπόνησης και διατροφής τις οποίες τις έχουν υιοθετήσει όλοι αυτοί και που αν σου γίνουν κι εσένα δεύτερη φύση τότε θα απολαμβάνεις την εξαιρετική φυσική σου κατάσταση για πολλά, πραγματικά πολλά χρόνια.

Από τον LeBron James μέχρι τον Roger Federer: Η προπόνηση και η δίαιτα των υπεραθλητώνGetty Images

Μη σταματάς να κινείσαι

Ο Tom Brady παραμένει ακμαίος μετά τα 40 του χάρη στις διατάσεις και τις ειδικές ασκήσεις που κάνει για να παραμείνει ευλύγιστος και ευκίνητος. Οι ίδιες ασκήσεις θα βοηθήσουν κι εσένα να σκύψεις στα 80 σου για να δέσεις τα κορδόνια σου χωρίς να νιώσεις την παραμικρή σουβλιά στη μέση. Προπονήσου, λοιπόν, στη λειτουργική κινητικότητα, με ειδικά προγράμματα γυμναστικής όπως είναι η γιόγκα και το πιλάτες.

Δες το φαγητό ως καύσιμο

Ο Novak Djokovic αποδίδει στη διατροφή τη μακροβιότητά του στα τερέν, με τη δραστική μείωση της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Εσύ, δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις το παράδειγμά του, δεν χρειάζεται να στραφείς σε περίεργες δίαιτες, ούτε στα συμπληρώματα διατροφής.

> Διάβασε ακόμα: Διατροφικές συμβουλές για να μην παίρνεις κιλά τρώγοντας έξω

Αρκεί μόνο το να δημιουργήσεις μια υγιή και συνεπή προσέγγιση του φαγητού που καταναλώνεις, βλέποντάς το ως καύσιμο που θα κρατήσει τη 'μηχανή' που είναι το σώμα σου 'ζωντανή'. Ξεκίνα με το να βγάλεις από τη διατροφή σου όλα όσα την επόμενη ημέρα σε κάνουν να νιώθεις άρρωστος.

Μην πιέζεσαι

Το να παραμένεις υγιής, ειδικά από μια ηλικία και μετά, σημαίνει να μην το παρακάνεις. Αλλιώς, να εφαρμόζεις μια στρατηγική 'οικονομίας δυνάμεων'. Πολλοί υπεραθλητές, για παράδειγμα, αποφεύγουν τους φιλικούς αγώνες για να τα δώσουν όλα σε ένα σημαντικό ματς.

> Διάβασε ακόμα: Καίγοντας λίπος, σύμφωνα με την επιστήμη

Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ. Να παίρνεις ένα ωραιότατο διάλειμμα όποτε το χρειάζεσαι, για να ξεστρεσάρεσαι και να μην καείς.

Μείνε συνεπής τους στόχους σου

Οι περισσότεροι αθλητές καθώς μεγαλώνουν και παραμένουν ενεργοί στο πεδίο τους τείνουν να εμμένουν ακόμα περισσότερο στους στόχους τους και στο πώς θα τους επιτύχουν. Τους νοιάζει να κερδίσουν το πρωτάθλημα κι όχι να ποστάρουν μια pic στο Instagram από το τελευταίο κοσμικό γεγονός στο οποίο (δεν) παρευρέθηκαν.

Ο δικός σου στόχος μπορεί να είναι το να τρέχεις μαραθώνιους στα 60 σου ή να μπορείς να είσαι εντάξει στις κινητικές απαιτήσεις της δουλειάς σου μέχρι να βγεις στη σύνταξη. Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να είσαι συνεπής, όχι για να επιμηκύνεις τη ζωή αλλά την υγεία σου και να μπορείς στα 80 σου να περάσεις μια τσάντα στους ώμους για να πάρεις τους δρόμους και να κάνεις τον γύρο του κόσμου.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Elon Musk, τώρα και κατάσκοπος των ΗΠΑ;

Το μυστηριώδες έργο του Elon Musk και της Space X για την αμερικανική κυβέρνηση κοστίζει δισεκατομμύρια και ενοχλεί -προφανώς- Ρωσία και Κίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης