Πώς θα ζήσεις μέχρι τα 100, σύμφωνα με την επιστήμη

Πρόκειται για απλές συνήθειες που ωστόσο, πρέπει να υιοθετήσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην καθημερινότητά μας.

Η επιστήμη έχει πραγματοποιήσει θεαματικά άλματα ανά τους αιώνες, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει το ελιξίριο της νεότητας ή κάποιο φάρμακο που θα μας χαρίζει χρόνια ζωής. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστώσει ότι ορισμένες περιοχές ανά τον κόσμο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής χάρη στη διατροφή που ακολουθούν οι κάτοικοί τους. Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν τρεις βασικές συμβουλές μακροζωίας που υπόσχονται ότι βοηθούν να φτάσουμε τα 100. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει ο χειρουργός και ανταποκριτής του CNN, Sanjay Gupta, ο οποίος μίλησε για τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν οι άνω των 50 ετών αν θέλουν να ζήσουν περισσότερο και κυρίως, καλύτερα.

Τακτικός έλεγχος

Για αρχή, σύμφωνα με τον Gupta, οι επιμελείς τακτικές ιατρικές εξετάσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση. Η πρόληψη είναι αναγκαία για τη φροντίδα της υγείας μας, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις ή αμέλεια στο εν λόγω θέμα. 

Άσκηση

Πώς θα ζήσεις μέχρι τα 100, σύμφωνα με την επιστήμη

Το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα είναι η άσκηση. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βοηθούν στη διατήρηση των μυών, καθώς η μάζα τους μετά τα 30 τείνει να μειώνεται. Εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δε θα υπάρχει δυσκολία στην κίνησή μας όταν περάσουν τα χρόνια, ενώ δεν πρέπει να παραλείπουμε τις ασκήσεις που βοηθούν τα οστά και τις αρθρώσεις.

>Διάβασε ακόμη: Το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος σύμφωνα με το Harvard

Αν η άσκηση γίνεται σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα καλύτερα στην εξοχή μακριά από την πόλη, τόσο το καλύτερο. Ο Gupta διαβεβαιώνει ότι το να ζεις περιτριγυρισμένος από τη φύση είναι το κλειδί για να ζήσουμε μέχρι και 100 χρόνια.

Προσωπικές σχέσεις

Τέλος, οι φίλοι είναι άκρως σημαντικοί. Οι προσωπικές σχέσεις παρέχουν κίνητρο και κυρίως δύναμη για ζωή, όπως επιβεβαιώνεται από διάφορες μελέτες, μεταξύ των οποίων και μία συγκεκριμένη που διεξήχθη από το Harvard. Η έρευνα ακολούθησε μία ομάδα ανθρώπων καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν καλές σχέσεις με το σύντροφό τους, τους φίλους και την οικογένειά τους ζούσαν περισσότερο και είχαν καλύτερη υγεία.

ζευγάρι περπατάει με σκοπό την άσκησηiStock

Απλά πράγματα λοιπόν: Πήγαινε να αθληθείς με τους αγαπημένους σου, βγες για ποτό και φαγητό κάθε εβδομάδα... Δεν έχει σημασία τι ακριβώς κάνεις, αρκεί να φροντίζεις τη σχέση σου μαζί τους. Αφιέρωσέ τους το χρόνο που τους αξίζει. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.