10 ασκήσεις για καλύτερη στάση του σώματος

Μην αφήνεις μερικές λάθος συνήθειες να καταστρέφουν τους μυς και τα οστά σου.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 11 Νοεμβρίου 2020

Η ζωή σε ένα γραφείο είναι κατά 90% βαρετή. Αλλά αυτό, ας πούμε ότι συνηθίζεται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο: ο τρόπος που κάθεσαι στην καρέκλα. Αναγκασμένος να βρίσκεσαι σε στάση τελικού σίγμα (ς) επί οκτώ ώρες κάθε μέρα, οδηγείς το σώμα σου να υιοθετήσει μια στάση που δημιουργεί σημαντικούς πόνους στα νεύρα και τους τένοντες, κράμπες στους μυς και, μακροπρόθεσμα, σοβαρές αλλοιώσεις στο σκελετό σου.

10 ασκήσεις για καλύτερη στάση του σώματοςΤώρα, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να ανησυχείς ιδιαίτερα και με την παράλληλη υπερχρήση smartphones, αφού το σύνδρομο Text-Neck είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τον αυχένα σε άτομα μεταξύ 14 και 50 ετών. Το διαρκώς σκυμμένο κεφάλι πάνω από την οθόνη του κινητού, εκτός από το χρόνιο πόνο στον αυχένα και την πλάτη, συνδέεται με επιπλέον παθήσεις, όπως πονοκεφάλους, νευρολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα, ακόμα και καρδιοπάθεια.

Το πρόβλημα με την κακή στάση σώματος μεγεθύνεται όταν επισκέπτεσαι το γυμναστήριο για να εκτελέσεις την τυπική ρουτίνα σου. Με έναν ήδη επιβαρυμένο αυχένα, με σκευρωμένη σπονδυλική στήλη, σφιγμένους ώμους και πιθανούς πόνους στους τένοντες των χεριών και στις αρθρώσεις των καρπών, επιχειρείς πιέσεις στον πάγκο, ημικαθίσματα και πρέσες ποδιών. Οι προπονητές και οι φυσικοθεραπευτές τονίζουν τον σοβαρό κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού που διατρέχεις εξαιτίας των σφιγμένων μυών σε όλο το σώμα, της ανεπαρκούς εμβέλειας κίνησης γύρω από τις αρθρώσεις ή της αδυναμίας συγκράτησης μιας βαριάς μπάρας πάνω από το κεφάλι σου.

Πώς θα επαναφέρεις τους σφιγμένους μυς σου στο γραφείο

Ένα εύκολο και αποτελεσματικό κόλπο είναι να κάνεις ένα διάλειμμα ορθοστασίας ή περπατήματος κάθε μισάωρο, επί 2 ή 3 λεπτά. Στη συνέχεια, εκτέλεσε μερικές απλές διατάσεις στους μυς που επιβαρύνονται περισσότερο από το καθισιό και το texting:

  • Αργές κυκλικές περιστροφές του αυχένα
  • Κυκλικές περιστροφές των ώμων
  • Τέντωμα των πήχεων και των καρπών
  • Ακροστασίες
ΣΤΑΣΗ

Πώς θα διορθώσεις τη στάση του σώματός σου στο σπίτι

Επιστρέφοντας από τη δουλειά (και πριν βυθιστείς στον καναπέ) εκτέλεσε αυτές τις εύκολες ασκήσεις:

Τεντώματα σπονδυλικής στήλης-αυχένα:

Με το σώμα σου στα τέσσερα και τους καρπούς σας ευθυγραμμισμένους κάτω από τους ώμους, εκτελείς αργές τοξοειδείς κινήσεις της σπονδυλικής στήλης -μια φορά προς τα κάτω, μια προς τα πάνω- με τον αυχένα να ακολουθεί και να υποβοηθά την κίνηση.

Εκτάσεις σπονδυλικής στήλης-χεριών-ποδιών:

Από την ίδια αρχική θέση, διατηρείς τη σπονδυλική στήλη σταθερά παράλληλη με το πάτωμα και τον πυρήνα ενεργοποιημένο και εκτείνεις το ένα πόδι προς τα πίσω και το αντίθετο χέρι εμπρός (έως τη νοητή ευθεία της σπονδυλικής στήλης)

Πλάγιες/κατακόρυφες εκτάσεις ώμων-στήθους-σπονδυλικής στήλης:

Από την ίδια αρχική θέση, τοποθέτησε το ένα χέρι πίσω από τον αυχένα και έκτεινε τον αγκώνα ψηλά και πλάγια μέχρι να νιώσεις πλήρη διάταση των θωρακικών, την ίδια στιγμή που το άλλο χέρι στηρίζει τον κορμό κάθετα προς το πάτωμα. Επιτόπου εκτελείς περιστροφικές κινήσεις του ποδιού για μερικά δευτερόλεπτα. Επιστρέφεις και αλλάζεις χέρια και πόδι.

ΣΤΑΣΗ

Πώς θα διορθώσεις τη στάση του σώματός σου με βάρη

Ο χρυσός κανόνας: αερόβια προθέρμανση και συστηματικές διατάσεις πριν από κάθε επαφή σου με τα βάρη.

Οι ασκήσεις-κλειδιά:

  • Κρέμασμα κορμού από μονόζυγο και ήπιες έλξεις
  • Κρέμασμα κορμού από μονόζυγο και άρσεις ποδιών
  • Τουρκικό σήκωμα κορμού με kettlebell

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος