Ξεπερνώντας το hangover αλλιώς

Τα 'γιατρικά' μετά τις υπερβολές της Πρωτοχρονιάς.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Ιανουαρίου 2022

Hangover! Πολλοί το βιώνουμε συχνά, αν και κανείς μας δεν το γουστάρει πραγματικά. Πάντως, από το να το αποφεύγουμε, προτιμάμε να το θεραπεύουμε. Προς το συμφέρον της δικής σου εξυπηρέτησης -του αναγνώστη μας- το προσωπικό του Esquire US μοιράζεται μαζί σου τα "γιατρικά" για το επόμενο πρωί, βασισμένα σε 100% αληθινές εμπειρίες. Δίνει λοιπόν τις απαντήσεις του σε ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα της πρώτης ημέρας του 2022: Πώς ξεπερνάς το hangover της Πρωτοχρονιάς.

Φάε μπόλικο τουρσί

"Αγαπώ τα αλμυρά, και κυρίως τα τουρσιά μαζί με το χυμό τους, τα οποία έχουν φερθεί μέχρι τώρα το ίδιο ευγενικά με τα μεθύσια μου. Τα άλατα βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών του σώματος, ενώ, επιπλέον, το ξίδι περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά και κάλιο που μειώνουν σημαντικά την παλινδρόμηση στο στομάχι, τη ζαλάδα και τις κράμπες.
-Matt Miller, associate culture editor.

Υπερφορτωμένο πρωινό

Υπάρχει ένα diner 24-ωρο δίπλα στο σπίτι μου και εκεί βρίσκω παρηγοριά μετά από ένα βαρύ, ολονύχτιο μεθύσι: τηγανητά αυγά, τοστ, τηγανίτες, χυμός πορτοκαλιού και μαύρο καφές -πραγματική θεραπεία.
-Nate Erickson, senior lifestyle editor.

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα χάσεις μέχρι 6 κιλά σε έναν μήνα

Η ολιστική προσέγγιση

Ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Ζεστό ντουζ. Μπέικον με αυγό και τυρί στο τηγάνι. Παγωμένος καφές. Βιταμίνη C. Δυο Advils. Έλαιο κάνναβης στο weed pen. Με καμία συγκεκριμένη σειρά.
-Mike Kim, designer.

Ξεπερνώντας το hangover αλλιώς

Οτιδήποτε σε μορφή bagel με τα πάντα πάνω του

"Μεταφέρω με κόπο τα κουρασμένα μου οστά στο καφέ δίπλα στο μπαρ και καταβροχθίζω δυο-τρία ψωμάκια bagel με τυρί κρέμας, κόκκινα κρεμμύδια, κάππαρη και ντομάτα. Λίγο μετά το δεύτερο ψωμάκι ο διαλυμένος εγκέφαλός μου και οι ξινίλες του στομαχιού μου, γαληνεύουν. Στη συνέχεια, πίνω έναν καφέ σκέτο με συνοδεία ενός λίτρου νερού και στα επόμενα δέκα λεπτά είμαι σίγουρη ότι θα βρω πού έχω παρκάρει το αυτοκίνητό μου".
-Sarah Rense, associate lifestyle editor.

Τρέξιμο μέσα στην τρέλα

"Το έκανα μια φορά και έπιασε. Το έκανα δεύτερη και επιβεβαιώθηκα. Το κάνω κάθε φορά που είμαι λιώμα και όντως πετυχαίνει: δυο δισκία ιβουπροφαίνης με δυο μεγάλα ποτήρια νερού και έξω στο δρόμο για jogging τριών τουλάχιστον χιλιομέτρων. Η κινητοποίηση των μυών, η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και η οξυγόνωση των πνευμόνων ανακουφίζουν μέσα σε μισή ώρα όλα τα συμπτώματα μετά από γερές δόσεις αλκοόλ".
-Justin Kirkland, staff writer.

> Διάβασε ακόμη: Γιορτές με ρόμπα. Γιατί όχι;

Γυαλιά ηλίου, ιβουπροφαίνη και ένα συμπλήρωμα B, E, C.

"Συνήθως, φεύγω από τα μπαρ νωρίς το πρωί, άρα ένα ζευγάρι σκούρα γυαλιά βοηθούν στο καμουφλάζ των κατακόκκινων ματιών μου. Όταν φτάσω σπίτι κατεβάζω δυο αντιφλεγμονώδη αναλγητικά δισκία με ένα ποτήρι νερό και ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα με άλλο ένα ποτήρι νερού. Αν αυτό δεν λειτουργήσει άμεσα, προσθέτω στο στομάχι μου ένα κουτάκι Coca-Cola. Αν και αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τηλεφωνώ στο 166 ή στο πλησιέστερο γραφείο κηδειών".
-Jack Holmes, associate editor.

Νατριούχος ναπροξένη

"Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο, εποχές που υπήρξα πολύ κακός και ανεύθυνος πότης, ένας φίλος μου είπε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις ένα hangover ήταν να πίνεις μια ουσία που αποσαθρώνει ταχύτερα τα γαστρικά υγρά και τα μετατρέπει σε λεπτότατα σωματίδια. Από κείνη την ημέρα, έχω πάντα στην  τσάντα μου ένα Treximet (συνδυασμός σουματριπτάνης και νατριούχου ναπροξένης)".  
-Joanna Rothkopf, deputy editor.

ΧΑΝΓΚΟΒΕΡ

Καφές και τοστ

"Υποθέτω ότι είμαι ένας από τους τυχερούς. Δεν μεθάω εύκολα. Απ’ ό,τι ακούω από φίλους και συγκάτοικους που είναι επιρρεπείς στα hangover, ένα φλιτζάνι μαύρος καφές κι ένα ψημένο τοστ συνήθως δουλεύει μια χαρά.
-Gabrielle Bruney, weekend editor.

Λιπαρές τροφές και Coca light

Νομίζω ότι κάθε hangover έχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Καμιά φορά ξεπερνιέται παρακολουθώντας μια ταινία, ξάπλα στο κρεβάτι. Άλλες φορές με ένα κρύο ντους. Με μένα δουλεύει τέλεια ένα πιάτο με λιπαρές τροφές και ένα μπουκάλι Coca light.
-Madison Vain, associate editor.

> Διάβασε ακόμη: Food trends: Μία γεύση από το 2022

Κουρκουμάς, μάραθο, τζίντζερ, μέντα και λεμόνι

Είμαι από κείνους που έχουν πολύ ευαίσθητο έντερο και μόνιμη δυσκοιλιότητα. Αυτό μετατρέπεται σε κόλαση μετά από μεθύσι, αλλά έχω διαπιστώσει ότι ένα κουτάλι από σκόνη κουρκουμά, λίγο μάραθο, μέντα και τρίμματα τζίντζερ μέσα σε ένα ποτήρι με αραιωμένο χυμό φρέσκου λεμονιού, προσφέρει σωτηρία στο μαρτύριό μου.
-Dom Nero, video editor.

Πικάντικα dumplings

Υπάρχουν μόνιμα στην κατάψυξή μου (ειδικά αυτά που είναι με γέμιση πικάντικου κοτόπουλου) και τα βάζω κατευθείαν στο φούρνο μικροκυμάτων για 45’’. Αυτή η λιχουδιά λιώνει στο στόμα και καταπραΰνει το στομάχι μου βοηθώντας να κοιμηθώ χωρίς καμία ενόχληση.
-Jonathan Evans, style director.

ΧΑΝΓΚΟΒΕΡ

Πιές ένα Bloody Mary (ή δύο)

Έχοντας περάσει πολλά βράδια της νεότητάς μου με hangover τα οποία προσπερνούσα με λιπαρά τρόφιμα και μπόλικους εμετούς στη συνέχεια, τώρα που μεγαλώνω -και συνεχίζω να φλερτάρω με το αλκοόλ αλλά αυστηρά μόνο κάθε Παρασκευή και Σάββατο-, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τίποτε δεν μπορεί να επαναφέρει με μεγαλύτερη ευκολία το κατεστραμμένο εγκεφαλικό και πεπτικό σύστημα από ένα-δυo ποτήρια Bloody Mary.

Και υπάρχει το γιατί: το νάτριο του χυμού της ντομάτας, οι βιταμίνες από το λεμόνι, το χρένο και το σέλερι, το ταμπάσκο που ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και φυσικά η μαγική δύναμη της βότκας να τιθασεύει τα επίπεδα της κορτιζόλης, κάνουν τα Alka-Seltzer να μοιάζουν με ανάμνηση φοιτητικών hangover.
-Dave Holmes, writer-at-large.

Ένα υγρό πανί, ιβουπροφαίνη και λίγο χόρτο

"Οι συμβουλές του Anthony Bourdain, αποδείχθηκαν σωτήριες: Πριν πέσεις τάβλα στο κρεβάτι, κατεβάζεις τα ρολά, πίνεις πολύ νερό, καταπίνεις τρία με τέσσερα Motrin, φουμάρεις λίγο joint, απλώνεις ένα υγρό πανί στο μέτωπο και πέφτεις σε έναν νηφάλιο ύπνο. Αν κάποια στιγμή σου έρθει τάση για εμετό, πήγαινε στη λεκάνη και βγάλ’ τα. Βοηθάει".
-Ben Boskovich, managing editor.

> Διάβασε ακόμη: Το low-ABV Manhattan είναι το cocktail που χρειάζεσαι αυτή την εποχή

Απόκτησε ένα παιδί (ή δύο)

Δεν πρόκειται για άμεση θεραπεία κατά των hangover, αλλά για μια σταθερή και μακροπρόθεσμη λύση. Τα παιδιά δεν τα ενδιαφέρει πού γυρνούσες όλη νύχτα και πόσα ποτά ήπιες. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα θέλουν να παίξουν, να φωνάξουν, να φάνε, να τα πας βόλτα, να τα βοηθήσεις με τις ζωγραφιές τους. Δεν γίνεται να είσαι κομμάτια με τόσες σοβαρές  ευθύνες στο κεφάλι σου. Γι’ αυτό όταν γίνεις μπαμπάς μαθαίνεις να μετριάζεις κατά πολύ τις αλκοολικές παρεκτροπές σου. Μόλις τελειώσει η μέρα και τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο, μπορείς να απολαύσεις ένα-δύο ποτάκια. Αλλά μέχρι εκεί.
-Michael Sebastian, site director.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 


Aπό: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τύχη στη ζωή σου, σύμφωνα με το TikTok

Παραδόξως, κάποιες από αυτές τις συμβουλές παύλα πρακτικές, βγάζουν νόημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι σχέση έχει ο Tony Soprano με τον LeBron James

O James Gandolfini είχε υποδυθεί ξανά τον θρυλικό ήρωα σε ένα μικρό βίντεο που έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης