Οι συνδυασμοί φαγητών που πρέπει να αποφεύγεις

Αν θέλεις να προστατεύσεις την πέψη σου, μάθε ποια πιάτα πρέπει να κατατάξεις στην κατηγορία "απαγορευμένα".

Ζυμαρικά με σάλτσα, μπέικον με ομελέτα, κεφτεδάκια κοκκινιστά πάνω από ένα βουνό με σπαγγέτι... Όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους γαστρονομικούς συνδυασμούς, ωστόσο, όπως συμβαίνει και για πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, το νόστιμο δεν είναι πάντα υγιεινό. Και αυτός ο κανόνας, δυστυχώς, ισχύει για τα ζυμαρικά, το μπέικον και τα κεφτεδάκια, με τον κατάλογο των χειρότερων μαγειρικών συνδυασμών να περιλαμβάνει τρόφιμα με πολύ καλύτερη φήμη, όπως γιαούρτι και φρέσκα φρούτα. Αν θέλεις να αποφεύγεις δυσάρεστες παρενέργειες μετά από ένα γεύμα -λήθαργο, βαρύτητα και φούσκωμα-, λάβε υπόψη σου αυτά τα απαγορευμένα "ζευγάρια".

Οι συνδυασμοί φαγητών που πρέπει να αποφεύγεις

Υδατάνθρακες με ζωικές πρωτεΐνες

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια, είναι ένας κλασικός απαγορευτικός συνδυασμός σύμφωνα με τους  διατροφολόγους. Η ένωση υδατανθράκων και ζωικών πρωτεϊνών στο στομάχι σου είναι υπεύθυνη για μια σειρά παρενεργειών, όπως ενοχλητικά αέρια, μετεωρισμός και φλεγμονές του εντέρου.

Δύο τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Κλασικό παράδειγμα, η ομελέτα με μπέικον που σου αρέσει να τρως για πρωινό, η οποία θεωρείται από τους πλέον επιβλαβείς συνδυασμούς, μιας και προκαλεί επιβράδυνση της πέψης και, ως εκ τούτου, οδηγεί σε φούσκωμα και παλινδρόμηση οξέων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νερό μαζί με το φαγητό

Η κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια ενός γεύματος είναι μια κακή συνήθεια. Ακόμη και το αθώο νεράκι αραιώνει τα γαστρικά οξέα, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους στην πεπτική διαδικασία. Αν διψάς, πιες ένα ποτήρι νερό δέκα λεπτά πριν κατεβάσεις την πρώτη μπουκιά -αυτό το κόλπο, βοηθά επίσης και στον καλύτερο έλεγχο της αίσθησης κορεσμού.

Φρούτα με αλμυρά

Μια μόνο χούφτα αλατισμένοι ξηροί καρποί με συνοδεία φρούτου, επιβραδύνει την πέψη και σε κάνει να νιώθεις φουσκωμένος σαν να έχεις φάει μια μεγάλη μερίδα φαγητού, λένε οι ειδικοί.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιαούρτι με κομμάτια φρέσκων φρούτων

Τα βακτήρια στο γιαούρτι δρουν απευθείας στα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, συμβάλλοντας στην εμφάνιση δυσανεξιών και αλλεργιών. Πώς μπορείς να αποφύγεις αυτή η ενόχληση; Επίλεξε ένα γιαούρτι σκέτο και πρόσθεσε μέλι και κανέλα αντί για κομμάτια φρούτου.

Δημητριακά με γάλα και χυμό πορτοκαλιού

Ο συνδυασμός γάλακτος και χυμού πορτοκαλιού θα πρέπει να αποφεύγεται, επειδή καταστρέφει τα ωφέλιμα ένζυμα που υπάρχουν στα αμυλούχα δημητριακά.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα και μπανάνα

Πες αντίο στον βασιλιά των shakes. Το γάλα και οι μπανάνες, αν ληφθούν από κοινού, δημιουργούν αναβρασμό στα τοιχώματα του στομαχιού και πιθανώς να οδηγήσουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Φασόλια με τυρί

Οι ειδικοί γιατροί μιλούν για την πιο σοβαρή αιτία πολλών γαστρεντερικών διαταραχών, όπως τυμπανισμό, μετεωρισμό, φούσκωμα και ρέψιμο. Οι λάτρεις του συνδυασμού τυριού, φασολιών και σάλτσας γουακαμόλε ας το ξανασκεφτούν. Πρέπει να ειπωθεί, ωστόσο, ότι τα φασόλια δεν δίνουν κανένα πρόβλημα σε πεπτικό επίπεδο αν καταναλωθούν μόνα τους.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζυμαρικά με ντομάτα

Πονάει η ψυχή μας γράφοντας αυτό, αλλά όπως λένε οι διαιτολόγοι, η ντομάτα που συνδυάζεται με ζυμαρικά και τριμμένο τυρί, αδρανοποιεί τα ένζυμα του στομάχου και των εντερικών υγρών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονών στο πεπτικό σύστημα.

Κρέας με τυρί

Υπάρχει ένα νόστιμο έγκλημα, που ονομάζεται φιλέτο χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος γεμιστό με λιωμένο τυρί. Δυστυχώς, ανήκει στην κατηγορία κακού συνδυασμού "πρωτεΐνη μαζί με πρωτεΐνη". Η πιο σοφή επιλογή για καλή πέψη είναι να συνδυάσεις το φιλέτο σου (σκέτο) με πράσινη σαλάτα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου