Το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων εν μέσω πανδημίας

Αν, όπως πολύς κόσμος, είσαι έτοιμος να φύγεις από τη δουλειά σου, φρόντισε η έξοδός σου να να είναι βελούδινη και όχι ηρωική.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 28 Ιουλίου 2021

Έναν ακριβώς χρόνο μετά από το πρώτο lockdown, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και την Αμερική, άρχισε να σηκώνεται ένα μεγάλο κύμα παραιτήσεων, το οποίο δεν έχει ακόμη σκάσει σε όλο του το μεγαλείο. Στα καθ' ημάς, τα posts της σελίδας Η ζωή στο γραφείο στο Facebook γίνονται viral και όλο και πληθαίνουν εκείνοι που θέλουν να σκάσουν μύτη στη δουλειά με φόρμες και να ουρλιάξουν στο αφεντικό τους "φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια, αρρωστημένους και αγρίμια". Είναι όμως αυτός ο τρόπος να παραιτηθείς και, για να έχουμε καλό ερώτημα, τι σήκωσε το κύμα αυτών των παραιτήσεων;

Οι περισσότερες παραιτήσεις αποφασίστηκαν την εποχή του μεγάλου εγκλεισμού, αλλά λόγω της αβεβαιότητας οι εργαζόμενοι τήρησαν στάση αναμονής. Έτσι, ακόμα και αν τους ήρθε πριν από έναν χρόνο η Επιφώτιση του να αφιερωθούν στα μποστάνια τους ή να κάνουν το χόμπυ τους επάγγελμα, είπαν να κάνουν υπομονή και έτσι προστέθηκαν σε όλους αυτούς που φιλοσόφησαν το αληθινό νόημα του εργάζεσθαι πιο καθυστερημένα ή βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Σε περίπτωση που έχεις αποφασίσει κι εσύ να παραιτηθείς ή απλώς το σκέφτεσαι, μάθε τι πρέπει να κάνεις μέχρι να καταλήξεις ότι η απόφασή σου είναι σωστή, τη σημασία των βελούδινων εργασιακών διαζυγίων και το πώς να παραιτηθείς με στυλ έτσι ώστε όλοι να σε θυμούνται ως έναν άξιο εργαζόμενο και όχι ως ήρωα-κάφρο.

Να μείνεις ή να φύγεις;

Αυτό το καλοκαίρι θεωρείται το καλοκαίρι των επανακατατάξεων, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις εταιρείες. Οι εργοδότες προσπαθούν να δουν το πώς θα συντηρήσουν/επαναφέρουν στα γραφεία τους την εταιρική κουλτούρα που είχαν πριν από την πανδημία και το πώς θα εξασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη πίστη των υπαλλήλων τους, γι' αυτό και πολλοί προτείνουν διάφορες εναλλακτικές, όπως την πλήρη ή μερική επιστροφή στο γραφείο, τουλάχιστον για ένα δοκιμαστικό χρονικό διάστημα. Η αβεβαιότητα αυτού του μεταβατικού σταδίου, πάλι, κάνει τους εργαζόμενους να μην μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν. Βλέποντας και κάνοντας, λοιπόν, σύμφωνα με όσα θα δούμε παρακάτω.

Μα καλά, θα παραιτηθούν όλοι, πια;

Η απάντηση είναι όχι. Κατηγορηματικά όχι. Δεν θέλουν όλοι να αφήσουν τη δουλειά τους και κάποιοι που το σκέφτονται θα αλλάξουν γνώμη καθώς το κύμα των παραιτήσεων έχει ήδη στείλει αρκετά μηνύματα στις εργοδοσίες που ως απάντηση προς το παρόν προσφέρουν ελαστικές μορφές εργασίας ενώ αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι οι καλύτεροι μισθοί.

Το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων εν μέσω πανδημίαςiStock

Κι αν θέλεις να παραιτηθείς εδώ και τώρα;

Θα πρέπει να το σκεφτείς, είτε έχεις βρει το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα είτε όχι. Σκέψου επίσης ποια μπορεί να είναι τα σχέδια της εταιρείας σου για σένα. Αν με την επιστροφή στο γραφείο δηλώσουν παραίτηση τα 3 θεωρούμενα ως πιο δυνατά χαρτιά της, στα οποία εσύ δεν περιλαμβάνεσαι, τότε μάλλον ίσως να σου ανοίξει ένα παραθυράκι για να αποδείξεις την αξία και τη χρησιμότητά σου. Αν πάλι είσαι ένα από τα δυνατά της χαρτιά, μπορεί η εταιρεία να επιστρέψει με αντιπρόταση.

Παίζει το να παραιτηθείς πριν επιστρέψεις στο γραφείο;

Μάλλον θα πρέπει να παραιτηθείς αφού επιστρέψεις στο γραφείο για τουλάχιστον μία ή δύο εβδομάδες, έστω για να τεστάρεις και να επιβεβαιώσεις στον εαυτό σου το ότι δεν ανήκεις εκεί. 

Πότε να το πεις στους συναδέλφους σου;

Καταρχήν έχε κατά νου ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σκέφτονται και εκείνοι να παραιτηθούν. Μάλιστα παίζει και το σενάριο να μένουν στην εταιρεία μόνο και μόνο επειδή είσαι κι εσύ εκεί. Οπότε ίσως να σκουρύνουν τα πράγματα για εκείνους με την αποχώρησή σου μέχρι να έρθει και η δική τους σειρά, αλλά μία κουβέντα αναμεταξύ σας θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το που δηλώσεις την παραίτησή σου στο αφεντικό σου, όχι νωρίτερα για να μη διαρρεύσει, όχι αργότερα για να μη νιώσουν "προδομένοι". 

Πώς να παραιτηθείς;

Σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό της ευκολίας μίας παραίτησης δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αλλά το πρωτόκολλο του βελούδινου εργασιακού διαζυγίου απαιτεί η παραίτηση να γίνει σε τετ α τετ συνάντηση. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο γραπτός λόγος μπορεί να χρωματιστεί κατά βούληση από το αφεντικό σου αλλά και γιατί καλό είναι οι κύκλοι να κλείνουν όπως άνοιξαν (δεν σε προσέλαβαν δι' αλληλογραφίας, σωστά;). Τώρα όσον αφορά τις καφρίλες τύπου αφήνω ένα post-it στο γραφείο του διευθυντή μου και βαράω την πόρτα πίσω μου, απλώς ξέχασέ τες.

> Διάβασε ακόμα: Η άφιξη του Yolo Economy στην Ελλάδα είναι γεγονός

Τι να πεις στο αφεντικό σου;

Είτε από κοντά είτε μέσω Zoom αν για κάποιο λόγο δεν δουλεύεις πλέον με φυσική παρουσία, το μόνο που μπορείς να πεις είναι ότι το προσπάθησες αλλά δεν λειτούργησε για σένα. Έτσι, το αφεντικό σου θα εκτιμήσει το ότι αγάπησες την εταιρεία, χωρίς να νιώσει ότι ο ίδιος δεν είναι πλέον αρκετός για εσένα. Δεν χρειάζεται να του πεις στα ίσια ότι πλέον δεν σου προσφέρει τίποτα η θέση στην οποία σε έχει τοποθετήσει ή, ακόμα χειρότερα, ότι κάποιος άλλος εκτίμησε τη χρησιμότητά σου. Στην ανάγκη πες ένα αθώο αλλά πιστευτό ψέμμα, όπως ότι σου πρόσφεραν έναν αρκετά υψηλότερο μισθό. Επίσης ευχαρίστησε τον εργοδότη σου για την ευκαιρία που σου έδωσε με την πρόσληψή σου και την τιμή που σου έκανε να δουλέψετε μαζί. 

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα πιάσει κανείς δουλειά στην Amazon

Γιατί πρέπει να φυλάς τα λόγια σου;

Γιατί υπάρχουν πολλοί που δήλωσαν την παραίτησή τους και μετά από έναν χρόνο επέστρεψαν στους πρώην εργοδότες τους παρακαλώντας για μία επαναπρόσληψη. Σε περίπτωση που έφυγες κακήν κακώς και χωρίς να έχουν ανταλλαγεί οι σχετικές εξηγήσεις, οι πιθανότητες να επιστρέψεις στο παλιό σου γραφείο είναι μηδενικές. Επίσης, γενικά στη ζωή, ποτέ δεν ξέρεις που θα ξαναδείς κάποιους ανθρώπους ή πώς μπορούν σε ένα άλλο context να σου φανούν χρήσιμοι. Οπότε, φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. Καλή παραίτηση.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Παράνομη σχέση του John F. Kennedy θυμίζει το σκάνδαλο Clinton-Lewinsky

Όπως έδειξαν τα γεγονότα, η ιστορία επαναλήφθηκε.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για αποκατάσταση

Μία χρήσιμη λίστα για "στρατιώτες" από trainer-διατροφολόγο.

Ασκήσεις από το Θιβέτ για αιώνια νεότητα

Οι 5 θιβετιανές ασκήσεις που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι και να δείχνεις στα καλύτερά σου για πολύ καιρό ακόμα.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

21°C, η ιδανικότερη θερμοκρασία για σεξ

Δεν σου κάνουμε πλάκα αλλά μάλλον η καταλληλότερη θερμοκρασία για σεξ, σε βαθμούς Fahrenheit, είναι 69.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Οι celebrities εγκαταλείπουν τα social media. Αλλά γιατί;

H Lana Del Rey, η Britney Spears και η Emma Stone είναι μόνο τρεις από τους πολλούς stars που κάνουν μποϊκοτάζ στα social media.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

O Daniel Craig δε θα ήθελε γυναίκα στο ρόλο του James Bond

Και εξηγεί το λόγο για τον οποίο δε συμφωνεί.