Πώς θα φτιάξεις ένα Americano

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα δημοφιλέστερα και παλαιότερα aperitivi του πλανήτη.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 02 Ιουλίου 2019

Το όνομά του παραπέμπει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αλλά πρόκειται για ένα 100% ιταλικό cocktail, που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πιο ήπιο και αναζωογονητικό Negroni. Στην ουσία πρόκειται για τον πρόγονο του τελευταίου, με την παρασκευή του να απαιτεί μόλις τρία υλικά: Κόκκινο βερμούτ, Campari και σόδα.

To background

Το πρώτο ποτό που παρήγγειλε ποτέ ο James Bond δεν ήταν το Vesper Martini αλλά το Americano, όπως αναγράφεται στη νουβέλα του Ian Fleming Casino Royale, που κυκλοφόρησε το 1953. Μάλιστα, ο 007 επιθυμούσε το ποτό του "άψογα ισορροπημένο" καθώς μέσω αυτού αντιμετώπιζε το jet lag των συνεχόμενων ταξιδιών του. Η ιστορία του Americano ωστόσο ξεκινά αρκετά πριν από την εμπλοκή του στις ιστορίες του απόλυτου μυστικού πράκτορα και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται πίσω στο 1860. Στο Gaspare Campari's Bar του Μιλάνου (που ήταν παράλληλα και το flagship store του πασίγνωστου πια κόκκινου spirit), φτιάχτηκε για πρώτη φορά  με την αρχική του ονομασία να είναι Milano-Torino: Εκτός από την τοποθεσία γέννησής του, θεωρήθηκε σκόπιμο να ενταχθεί στο όνομά του και το μέρος από το οποίο προερχόταν το έτερο συστατικό του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hallienworkshop (@hallienworkshop) on

Οι Αμερικανοί επισκέπτες της πόλης αλλά και της Ιταλίας το ζητούσαν όλο και περισσότερο, ειδικά κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, γι' αυτό και σύντομα αποφασίστηκε η προσθήκη του νέου ονόματος. Αυτή είναι και η δημοφιλέστερη εκδοχή για το πώς γεννήθηκε το διάσημο cocktail. Μία άλλη θεωρία, θέλει το Americano να παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 προς τιμήν του Ιταλού πυγμάχου Primo Carnera, ο οποίος ήταν ο πρώτος μη Αμερικανός πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, το 1933 και το 1934. Για να τον τιμήσουν, έφτιαξαν (και πάλι στο Μιλάνο) το εν λόγω ποτό, μόνο με ιταλικά υλικά αλλά του έδωσαν αρχικά το όνομα της πόλης στην οποία διέπρεψε ο Carnera, της Νέας Υόρκης (το cocktail φέρεται να ονομαζόταν New York).

Στις μέρες μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία πιο σοφιστικέ εναλλακτική για όσους εκτιμούν τα γλυκόπικρα ποτά, ενώ πλαισιώνει άψογα γεύσεις όπως εκείνες των καπνιστών ή παλαιωμένων τυριών καθώς και της ψητής πάπιας. 

Η συνταγή

Υλικά

1 1/2 μεζούρα Campari

1 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ

3 μεζούρες σόδα

Εκτέλεση

Ρίχνεις σε ένα ποτήρι μερικά παγάκια και προσθέτεις το Campari και το βερμούτ. 

Πώς θα φτιάξεις ένα Americano

Ανακατεύεις και στο τέλος προσθέτεις τη σόδα, αναδεύοντας.

ΠΟΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ 2

Γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού ή μία φέτα πορτοκαλιού.

ΠΟΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ 3

Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή της εξωτικής Pina Colada καθώς και για τη λευκή εκδοχή του Negroni.


Κεντρική φωτογραφία © Esquire US

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Negroni, η λευκή εκδοχή

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα trends των τελευταίων ετών.

Η ιστορία και η συνταγή του Dark and Stormy

Το εθνικό cocktail των Βερμούδων είναι ένα ποτό στο οποίο αξίζει να επενδύσεις αυτό το καλοκαίρι.