H Elisabetta Nonino και η απόσταξη παράδοσης

Μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες του spirits industry μιλά για την γκράπα, την οικογένεια-θρύλο στην Ιταλία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος του ποτού.

Ακόμη κι αν δε γνωρίζεις πολλά για την γκράπα, σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου το όνομα Nonino. Κι αυτό γιατί η οικογένεια από το Φρίουλι έχει συνδέσει την ιστορία της με την παραγωγή premium grappa στην Ιταλία. Το Esquire Greece και ο Μπάμπης Δούκας συνάντησαν την Elisabetta Nonino -εκπρόσωπο της 5ης γενιάς πια- πριν λίγο καιρό στο Alexander’s Cigar Lounge του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, όταν και βρέθηκε στην Αθήνα για ένα μοναδικό βράδυ μύησης στο grappa tasting & pairing. Ορίστε τι κρατάμε από την κουβέντα μας με την ίδια:

> Μαζί με τις αδερφές μου, Antonella και Cristina αποτελούμε την 5η γενιά της οικογένειας, που ασφαλώς συνεχίζει και ασχολείται με το αντικείμενο. Η Francesca, πια, την έκτη, ενώ είναι και η πρώτη influncer γκράπας. 

> Ο πατέρας μας έχασε τον δικό του μπαμπά, τον παππού μας, σε ηλικία 8 ετών. Η γιαγιά μας, Silvia, έτρεχε για πολλά χρόνια σχεδόν μόνη της το αποστακτήριο. Οπότε είναι και οικογενειακή παράδοση η ενασχόληση των γυναικών μας με τον χώρο.

> Η μητέρα μας, Giannola, είναι ένα πραγματικό role model για το πώς μία δυναμική γυναίκα μπορεί να μπει στο spirits industry και να κάνει τη διαφορά. 

> Η γκράπα Nonino φέρνει την ποιότητα που μπορεί να περικλείει ένα τέτοιο απόσταγμα. Δοκιμάζοντας την, γεύεσαι το αρχικό συστατικό, το σταφύλι, στο ποτήρι, στην πιο νόστιμη αποσταγμένη εκδοχή του. Νομίζω αυτό είναι το βασικότερο.

> Το craftmanship είναι από μόνο του σημαντικό. Για εμάς είναι απλά η πραγματικότητα. Πρέπει να σέβεσαι την ποιότητα και να είσαι συνεπής προς αυτό.

> Κατά παράδοση, η γκράπα είναι συνδεδεμένη με την ιταλική παράδοση και την ιταλική επαρχία. Συνδέεται με τον caffè corretto άλλωστε και όλα όσα αυτή η συνήθεια περικλείει. 

H Elisabetta Nonino και η απόσταξη παράδοσηςStudio Panoulis

> Η γκράπα είναι από μόνη ένα sustainable προϊόν. Είναι εκπληκτικό, γιατί εδώ δεν υπάρχουν leftovers, χρησιμοποιούνται τα πάντα. Ακόμη και μετά την απόσταξη, τα παράγωγα αξιοποιούνται για άλλα πράγματα - από βιομάζα μέχρι ζωοτροφές. Οπότε γνωρίζαμε τι να κάνουμε, πολύ πριν γίνει -σωστά και ευτυχώς- trend. 

> Είμαστε πολύ τυχερές που έχουμε η μία την άλλη. Οι γονείς μας, μας έμαθαν να είμαστε ενωμένες ενώ ποτέ δε φοβηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση.

> Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στο ίδιο ακριβώς σπίτι που ζει ακόμη ο πατέρας μας. Η μετάβαση προς την οικογενειακή επιχείρηση ήρθε εντελώς φυσιολογικά και ευχάριστα. Ακολουθούσαμε από μικρές τους γονείς μας στα ταξίδια τους και μέσα από αυτή τη διαδικασία βλέπαμε πόσο όμορφη είναι αυτή η δουλειά. 

> Είναι κάτι ζωντανό η όλη διαδικασία, από τον τρύγο μέχρι την εμφιάλωση.

> Ξέρεις, σε αυτή τη δουλειά είναι πολύ δύσκολο να κανονίζεις διακοπές. Το αποστακτήριο δεν είναι απλά μέρος της δουλειάς σου αλλά μέρος της ζωής σου.

> Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές στην πορεία της εταιρείας μας, όπως για παράδειγμα το 1973, όταν έμεινε απούλητη σχεδόν όλη η σοδειά μας. Ήταν η χρονιά που ξεκινήσαμε να λανσάρουμε μικρότερες φιάλες, κάτι πολύ ασυνήθιστο για το κοινό, που είχε μάθει εντελώς διαφορετικά. Οι γονείς μου θεωρούσαν πως δεν αρκεί να έχεις ένα καλό προϊόν αλλά οφείλεις να κάνεις και κάποιες σωστές ενέργειες σε επίπεδο μάρκετινγκ. Ευτυχώς, με τα χρόνια έγινε αντιληπτό από το κοινό.

> Τα 80s ήταν από τις χρυσές περιόδους όχι μόνο για τη Nonino αλλά γενικότερα για την κατηγορία. Όπως συνέβη και με άλλους τομείς, όπως η μόδα, το φαγητό κλπ.

> Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει το spirits community με τον τρόπο του, όπως άλλωστε είδαμε και κατά την περίοδο του κορονοϊού. Το κάνουμε κι εμείς μέσω συνεργασιών με ΜΚΟ του χώρου αλλά και πρωτοπόρους του κλάδου όπως ο Alexa Kratena και η Monica Berg.

Γκράπα ΝονίνοStudio Panoulis

> Η γκράπα έχει θέση στον κόσμο του mixology, μπορείς να τη βρεις σε πολλά cocktails και αυτό είναι κάτι που έχει το ενδιαφέρον του. Αν δοκιμάσεις ένα Nonino Sour ή ένα Nonino Tonic, θα καταλάβεις.

> Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στα όσα φέρνει το μέλλον. Κάνουμε πλάνα για νέες απόπειρες και ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά. Γι' αυτό και δε σταματάμε στιγμή να πειραματιζόμαστε και να δουλεύουμε σκληρά.


Info

Τα προϊόντα Nonino, διατίθενται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Β.Σ. Καρούλιας, από τον Απρίλιο του 2017, συμπληρώνοντας το portfolio των premium spirits που εκπροσωπεί και προωθεί η εταιρεία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr