Γιάννης Καρακάσης, His Master’s Voice

Ο Έλληνας Master of Wine και ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του οινικού κόσμου μοιράζεται κάτι από το terroir των εμπειριών του.

Πάνω-κάτω 400 ψυχές. Τόσοι είναι εκείνοι από κάθε γωνιά του πλανήτη που φέρουν τον τίτλο του Master of Wine στο βιογραφικό τους, κάτι που τους δίνει μία θέση στην κορυφή της οινικής πυραμίδας σε οικουμενικό επίπεδο. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Καρακάσης, που μοιάζει να έχει πιάσει το κρασί από κάθε πλευρά του και να προσπαθεί να το "τερματίσει", αν υποθέσουμε ασφαλώς πως αυτό είναι εφικτό για ένα τόσο πλούσιο, από κάθε άποψη, σύμπαν. 

"Δεν υπήρχε για μένα ζωή πριν το κρασί", μου λέει αστειευόμενος όταν τον ρωτάω για το 'πριν'. "Ξέρεις, όταν δήλωνα ως πρώτη επιλογή στις πανελλήνιες εξετάσεις μία στρατιωτική σχολή όπως η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το κρασί ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Πέρασαν περίπου 21 χρόνια για να έρθει μπροστά και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα ήθελα να σημειώσω, πάντως, ότι τα χρόνια που πέρασα στο Πολεμικό Ναυτικό ως Αξιωματικός και Χειριστής Ελικοπτέρων είναι πραγματικά αξέχαστα και είμαι ευγνώμων που υπηρέτησα στις τάξεις του ένδοξου Π.Ν.", προσθέτει, πριν κάνει μία σύντομη αναδρομή στα παιδικά του όνειρα, τότε που ήθελε να γίνει γιατρός ή τερματοφύλακας. 

Γιάννης Καρακάσης, His Master’s Voice

Η πρώτη ουσιαστική μνήμη που ανασύρει από τη σχέση του με τον οίνο τον αγαπητό, τρέχει πίσω στο 1990 και το Δημαρχείο του Μπορντό, όταν και δοκίμαζε μπισκότα με τα περίφημα Sauternes. "Ήταν η στιγμή που άρχισα να ανακαλύπτω έναν καινούργιο, μαγικό κόσμο. Από τότε όλα άλλαξαν", σχολιάζει σχετικά και συμπληρώνει για εκείνη την χρονική συγκυρία που αντιλήφθηκε πως θα ασχοληθεί απόλυτα με το κρασί: "Χωρίς αμφιβολία, από το 2010 είμαι εστιασμένος στο χώρο του κρασιού 100%. Αυτή η χρονιά είναι το ορόσημο για έμενα".

> Διάβασε ακόμη: Ελληνικό κρασί, 2023 μ.Χ.

Η γνώση είναι μία διαδικασία που γίνεται με διαφορετικούς τρόπους. Ο Γιάννης Καρακάσης, στο πλαίσιο της διατήρησης του τίτλου του Master of Wine αλλά και των updates αυτού, φροντίζει να επισκέπτεται κάθε χρόνο νέες περιοχές και χώρες, αντλώντας γνώση. Είναι μία από τις οδούς για να έχει άποψη για όσα συμβαίνουν.

"Παρ’ όλα αυτά, αν και έχω επισκεφθεί μία πληθώρα οινικών περιοχών από την Αυστραλία έως το Όρεγκον, την Καλιφόρνια, τη Ρωσία και την Αργεντινή, δεν έχω βρεθεί ποτέ, για παράδειγμα, στη Σλοβενία. Ή στη Γεωργία. Και ενώ έχω επισκεφθεί το Μονταλτσίνο ουκ ολίγες φορές, δεν μπορώ να πω το ίδιο για όλες τις περιοχές της Ισπανίας. Πού θέλω να καταλήξω; Το κρασί είναι ένας ωκεανός, απέραντος και βαθύς. Ποιος μπορεί να τον εξερευνήσει πλήρως, απ’ άκρη σ’ άκρη; Θα πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό, αν όχι με δέος, μπροστά σε αυτή την απέραντη γνώση αναγνωρίζοντας όχι όσα ξέρουμε, αλλά πιθανότατα όσα δεν γνωρίζουμε. Είναι μία εξαιρετική ψευδαίσθηση ότι με ένα ή δύο σεμινάρια κάποιος τα έχει μάθει όλα. Για να μάθεις σε βάθος χρειάζεται να αλλάξεις ζευγάρια γυαλιά αλλά και παπούτσια. Περπατώντας πολύ στο αμπέλι. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να μαθαίνουμε ακόμα και σε καθημερινή βάση", τονίζει.

Ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης 1

Η γνώση όμως (θα έπρεπε να) είναι και μία διαδικασία ορθής μετάδοσης πληροφοριών και εμπειριών, με τον Έλληνα MW να ασπάζεται πλήρως αυτή την οπτική. "Θα έλεγα ότι εξαρτάται από πολλά πράγματα. Το κύριο μέλημα είναι βασικά να κατανοήσουμε σε ποιο ακροατήριο απευθυνόμαστε και αναλόγως να επιλέξουμε τις σωστές λέξεις και τα κατάλληλα παραδείγματα. Θα εκπλαγείς, ενδεχομένως, αν σου παραδεχτώ ότι είναι δυσκολότερο να μιλήσεις σε ένα πιο αρχάριο κοινό για το κρασί. Και εκεί πολύς κόσμος αποτυγχάνει, κάνοντας το απλό, πολύπλοκο".

Ένα από τα μέσα για να πετύχει τη διασπορά εικόνων, γεύσεων και αποσταγμάτων εμπειρίας είναι τα βιβλία του. Το e-book The Vineyards and Wines of Greece, το Τα Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα και το The Wines of Santorini αποτελούν το μέχρι τώρα συγγραφικό του έργο – για το τελευταίο μάλιστα νιώθει πολύ υπερήφανος "για την καταγραφή αλλά και τον τρόπο παρουσίασης όλης της πληροφορίας, για τα υπέροχα αυτά κρασιά".

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία αληθινή όσο και στιβαρή άνθηση των ελληνικών κρασιών. Οι communicators του ντόπιου αμπελώνα, οι παραγωγοί –παλιοί και νέοι– καθώς και το ίδιο το κοινό έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Το δικό του λιθαράκι βάζει και ο θεσμός των 50 Great Greek Wines, του οποίου ο Γιάννης Καρακάσης είναι ιδρυτής: "Είναι μία καινοτόμος ιδέα που προωθεί την αριστεία, χωρίς να εστιάζει σε μεγάλο νούμερο βραβευμένων".

Ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης 3

Είναι, όμως, ο κόσμος του κρασιού ανοιχτός σε όλους; Αυτή είναι μία απορία που ενδεχομένως αρκετοί έχουν. Σαφώς γίνεται πιο φιλόξενος –ίσως και κατανοητός μέχρι έναν βαθμό– για τον καθένα, με τη συμβολή ανθρώπων της νεότερης γενιάς αλλά και των εστιατορίων ή των wine bars. Ο Γιάννης Καρακάσης θεωρεί πως εργάζεται για αυτό ακριβώς. Αλλά δεν διστάζει να θέσει προκλήσεις για κάθε ενδιαφερόμενο: "Αν κάποιος θέλει να μπει βαθιά στο κρασί –όπως και σε όλες τις ασχολίες– θα βρει μπροστά του πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Οι οποίες κάνουν το ταξίδι πιο όμορφο. Αλλιώς, ίσως και να μην το επιθυμούσαμε τόσο".

> Διάβασε ακόμη: Η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, τον προκαλώ να ταυτίσει τον εαυτό του με κάποια ποικιλία ή blend. Δεν είναι φειδωλός. "Θα ήμουν μάλλον ένα field blend από περίπου 220 ελληνικές ποικιλίες, όσες είναι καταγεγραμμένες και στον εθνικό κατάλογο. Παρακαλώ, μη με ρωτήσεις για τα ποσοστά!".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί οι celebrities το γύρισαν στην τεκίλα

Οι διασημότητες του μάταιου τούτου κόσμου αγάπησαν την αγαύη και στρέφουν το βλέμμα στο Μεξικό. Τι παίζει, όμως, πέρα από αυτά;

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το μεγαλύτερο μουσείο ουίσκι βρίσκεται στην Αργεντινή

Ο Miguel Ángel Reigosa άνοιξε αυτό το μουσείο-μπαρ έχοντας ένα μονάχα κίνητρο. Το πάθος του για το ουίσκι.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το Athens Bar Week 2023 θα μείνει στη μνήμη μας για καιρό

Για την ακρίβεια, μέχρι το επόμενο που πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 7 Νοεμβρίου του 2024.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Το The Lost Explorer mezcal εντυπωσίασε για 2η χρονιά στο Athens Bar Show

Για ακόμα μια χρονιά, πρωταγωνιστής ήταν το premium The Lost Explorer mezcal.

Ο Joeri Visser είναι ο elit™ Master 2023

Ο βέλγος bartender ξεχώρισε ανάμεσα σε 25 κορυφαίους bartenders, στο διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.