Γνώριζες γιατί το Negroni είναι κόκκινο;

Να σου συστήσουμε την κοχενίλη.

Έχεις ασφαλώς προσέξει ότι το Campari και κατ' επέκταση όλα τα απεριτίφ που το περιέχουν (όπως ας πούμε το Negroni) έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ από πού προέρχεται αυτό; Ήρθε η ώρα να μάθεις την αλήθεια και ίσως να μην νιώσεις και πολύ βολικά με αυτή. 

Το παρελθόν του Campari και τα... έντομα

Αν έχεις πιει Campari πριν το 2006, τότε μαζί με αυτό έχεις καταναλώσει και αρκετά έντομα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας -άλλωστε ποιος δεν έχει φάει κατά λάθος μύγα στη ζωή του;- κι αυτό γιατί το εκχύλισμα της αποξηραμένης κοιλιάς και των αυγών του θηλυκού κόκκου ή κοχενίλης (επιστημονική ονομασία Dactylopius coccus) και πιο συγκεκριμένα η χρωστική τους, χρησιμοποιούταν για αιώνες, ώστε να δώσει το καθαρό, λαμπερό και σταθερό κόκκινο χρώμα σε πλήθος προϊόντων.

> Διάβασε ακόμη: Baijiu, το δημοφιλέστερο ποτό για το οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ

Το συγκεκριμένο κόκκινο χρώμα αυτής της προέλευσης χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Μάγια και τους Αζτέκους, καθώς ο κόκκος εκτρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά στην Οαχάκα του Μεξικού, με τα έντομα να παρασιτούν στους κάκτους του γένους Opuntia (από εκεί που προέρχεται και το γνωστό μας φραγκόσυκο).

Στα μέρη μας, η κοχενίλη έφτασε μέσω των Ευρωπαίων εξερευνητών και κατακτητών που μετέφεραν έντομα και κάκτους στα Κανάρια νησιά και έπειτα στην Μάλτα, καθώς και σε αρκετές ακόμη περιοχές με ξηρό κλίμα. Παρότι, η εκτροφή δεν σημείωνε παντού επιτυχία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλά ακόμη σημεία της Μεσογείου.

Γνώριζες γιατί το Negroni είναι κόκκινο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απαγορεύσει ποτέ τη χρήση της κοχενίλης (τη συναντάς μάλιστα σε συσκευασίες προϊόντων με τον κωδικό Ε120), ωστόσο εταιρείες, όπως η Campari, έχει κάνει τη μετάβαση (από το 2006 και έπειτα) στο τεχνητό κόκκινο, με πολλούς Negroni afficionados να υποστηρίζουν πως το ποτό έχει χάσει μέρος της γεύσης του - κάτι που μάλλον δεν ισχύει.

> Διάβασε ακόμη: Ξεχασμένα κλασικά cocktails που αξίζουν ένα comeback

Οι μόνες προειδοποιήσεις σχετικά με την κοχενίλη έχουν να κάνουν με αλλεργίες ή σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλακτικό σοκ αλλά μόνο σε άτομα με τη συγκεκριμένη προδιάθεση.

Την κοχενίλη μπορεί κάποιος να τη συναντήσει και σε red velvet cakes, γιαούρτι με φρούτα, ζελέ, κόκκινες καραμέλες ή ακόμη και σε αλλαντικά. 

 


Διάβασε ακόμη για τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι, την απάντηση στο κρύο που λέγεται Hot Buttered Rum και την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.