Το εναλλακτικό αθλητικό καλοκαίρι του 2020

Περιμέναμε Ολυμπιακούς Αγώνες, Euro και φιλικά. Τελικά, θα δούμε τα φινάλε των σπουδαιότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ένα διαφορετικό τουρνουά του ΝΒΑ και πολλά άλλα.

Υπό κανονικές συνθήκες, εδώ και λίγες ημέρες θα παρακολουθούσαμε τους αγώνες του Euro 2020, περιμένοντας το ακόμη μεγαλύτερο αθλητικό event του καλοκαιριού, που θα ήταν ασφαλώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Ο αστάθμητος παράγοντας του κορονοϊού όμως ήταν εκείνος που διαφοροποίησε τα πάντα, όχι μόνο στον κόσμο των σπορ αλλά και στον πλανήτη γενικότερα, αναγκάζοντας άπαντες να αλλάξουν την ίδια τους τη ζωή.

Η δράση ανακόπηκε, με τα σημαντικότερα γεγονότα είτε να ματαιώνονται οριστικά είτε να παίρνουν αναβολή για το καλοκαίρι του 2021. Αρχικά, υπήρξε η διακοπή σε σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, που ανάγκασε την UEFA να αποφασίσει την κατά ένα έτους "μεταφορά" του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Το Euro 2020 θα γίνει λοιπόν Euro 2021 (από τις 11/06/2021 μέχρι και τις 11/07/2021) ύστερα από επικοινωνία και συμφωνία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με τους εκπροσώπους των εθνικών πρωταθλημάτων και την Ένωση Συλλόγων Ευρώπης, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Λίγες ημέρες αργότερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε και την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με την τελετή έναρξης του μεγαλύτερου αθλητικού ραντεβού να ορίζεται τελικά για τις 23 Ιουλίου του 2021, ενώ η αυλαία του θα πέσει τις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναβολή των Ο.Α. ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την Ιαπωνία, η οποία είχε επενδύσει περισσότερα από 26 δισ. δολάρια για την προετοιμασία τους, ενώ το γεγονός θα έδινε ώθηση στην οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ασφαλώς πως θα περάσουμε ένα άνυδρο αθλητικά καλοκαίρι. Θα μπορούσαμε να πούμε όμως πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εντελώς διαφορετικοί από όλα όσα είχαμε μέχρι φέτος συνηθίσει. Ξέρεις, αντί να ασχολούμαστε αποκλειστικά με μεταγραφές και να αναζητάμε καφενείο στις καλοκαιρινές διακοπές για να δούμε τα φιλικά της αγαπημένης μας ομάδας, πιθανότατα με κάποια "μπιραρία" στο κέντρο προετοιμασίας στα βουνά, θα επικεντρωθούμε στο 100% στο φινάλε των σπουδαιότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

H Bundesliga ήταν η πρώτη σημαντική λίγκα που επανεκκίνησε από τις 16 Μαΐου. Παρότι η Μπάγερν Μονάχου έχει καθαρίσει την υπόθεση του τίτλου, το γερμανικό πρωτάθλημα παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Γηραιάς Ηπείρου. Παράλληλα, υπάρχει και ο τελικός του Κυπέλλου Γερμανίας που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουλίου. Τη σκυτάλη παρέλαβαν το ισπανικό και το αγγλικό πρωτάθλημα. Η La Liga άναψε και πάλι τα φώτα των σταδίων της στις 11 Ιουνίου με το ντέρμπι της Σεβίλλης ανάμεσα στις Σεβίλλη και Ρεάλ Μπέτις και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο 19-20 Ιουλίου.

Το εναλλακτικό αθλητικό καλοκαίρι του 2020
ΣΠΟΡ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 2

Η Premier League, από την πλευρά της, επέστρεψε στις 17 Ιουνίου προς τέρψιν όλων όσοι επιθυμούσαν να δουν την Λίβερπουλ και πάλι πρωταθλήτρια έπειτα από 30 χρόνια, στην πιο απαιτητική, όσο και εντυπωσιακή λίγκα του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Η Serie A ήταν εκείνη που άρχισε τελευταία, στις 20 Ιουνίου, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κάποιος πως η Ιταλία ήταν από τις χώρες που υπέφεραν περισσότερο από τον COVID-19. Η αυλαία του φετινού Campionato αναμένεται να πέσει στις 2 Αυγούστου. Άγνωστο παραμένει, μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, το τι θα συμβεί με τη συνέχεια του Champions League και του Europa League.

ΣΠΟΡ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 5

Περνώντας στα της πορτοκαλί μπάλας, μπορεί η Euroleague να ακυρώθηκε, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου θα πατήσει και πάλι παρκέ στις 31 Ιουλίου, με ένα διαφορετικό format.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των ομάδων αποδέχθηκαν την πρόταση του Adam Silver για ένα τουρνουά 20 ομάδων (από τις 32 συνολικά) κατά πάσα πιθανότητα στη Φλόριντα ή το Λας Βέγκας. Σε θέση εκκίνησης έχει μπει και η Formula 1, με τα δύο πρώτα Grand Prix της νέας σεζόν να είναι προγραμματισμένα για τις 5 και 12 Ιουλίου στην Αυστρία και το Red Bull Ring. Μετά τους δύο πρώτους αγώνες –και αν όλα φυσικά τείνουν προς την κανονικότητα– οι ομάδες και οι πιλότοι θα μεταφερθούν κατά σειρά στην Ουγγαρία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία.

ΣΠΟΡ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 4

Όπως αντιλαμβάνεσαι το αθλητικό καλοκαίρι του 2020 –σε παρόμοιο mood με όλη την υπόλοιπη χρονιά γενικότερα– θα είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει ούτε, πιθανότατα, θα ξαναζήσουμε ποτέ. Οφείλουμε λοιπόν να το απολαύσουμε, με το σωστό τρόπο.


Διάβασε ακόμη για το μοιραίο αυτογκόλ του Andres Escobar, τη νέα μπάλα της Premier League και της Serie A, τη συναισθηματική επιστροφή του Arjen Robben, τη λύτρωση της Λίβερπουλ, τον παντοτινό ηγέτη Zinedine Zidane, τα θαύματα του Diego Maradona στο Μουντιάλ του Μεξικού και γιατί όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s


φωτογραφίες ©Getty Images

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος