Το παράξενο, τελευταίο ματς του Diego Maradona

Η περίεργη ιστορία πίσω από το τελευταίο ματς του Diego Maradona, το Μπόκα-Ρίβερ του 1997.

Μπορεί να σου φανεί παράξενο αλλά αυτή η ιστορία δεν ξεκινά με τον Diego Maradona αλλά με τον Ben Johnson, τον Καναδό σπρίντερ που οι περισσότεροι θυμούνται για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το 1988, στο αγώνισμα των 100 μέτρων. Μάλιστα, ο Johnson πέτυχε και παγκόσμιο ρεκόρ με 9.79''. Τρεις ημέρες αργότερα, στο anti-doping τεστ βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, με το μετάλλιο και το ρεκόρ να του αφαιρούνται. 

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Ben Johnson προσπαθούσε να επανέλθει και παίρνει μέρος σε ένα event της IAAF στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, συμμετέχοντας στα 50 μ. Κερδίζει με χρόνο 5.65'', μόλις 4 χιλιοστά κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ. Αμέσως μετά γίνεται anti-doping κοντρόλ και βρίσκεται πάλι ντοπαρισμένος, έχοντας υπερβολική τεστοστερόνη. Το γεγονός έφερε και τον ισόβιο αποκλεισμό του σαν αθλητή. 

Το παράξενο, τελευταίο ματς του Diego MaradonaGetty Images

Ήδη λοιπόν έχει γίνει ένα πρώτο, μάλλον αφελές και ίσως άσχετο, connotation των δύο αθλητών αλλά η συνέχεια δεν σχετίζεται ακριβώς με όλα τα παραπάνω.

Ένα φοβερό δίδυμο στο La Bombonera

Βρισκόμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1997 και ο Diego Maradona περνά μία ακόμη ευαίσθητη φάση στη ζωή του. Τυπικά είναι ακόμη ποδοσφαιριστής της Μπόκα Τζούνιορς αλλά στην πραγματικότητα θυμίζει έναν πρώην αθλητή σε αποσύνθεση. Εκτίει μία ακόμη τιμωρία για χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού έχει κυκλώσει την ημερομηνία της 25ης Οκτωβρίου του '97: Είναι η ημέρα όπου η Μπόκα θα αντιμετωπίσει την Ρίβερ Πλέιτ για το Superclásico, στο La Bombonera.

Ο Maradona θέλει να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να δώσει το παρών στο ντέρμπι των γιγάντων του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, παίζοντας έτσι το τελευταίο ματς της καριέρας του: "Θέλω να τον φέρετε εδώ να με βοηθήσει με τη φυσική μου κατάσταση. Είναι ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο και δεν με νοιάζει τι λένε όλοι" είχε γράψει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του ο Diego. Και πράγματι, αυτό έγινε. 

"Πήγα μία ημέρα στην προπόνηση και ο Maradona ήθελε να εγκαταστήσει έναν διάδρομο τρεξίματος στα αποδυτήρια. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν ο Ben Johnson, κάποιοι Αυστριακοί μασέρ και ένας εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης από το Βέλγιο. Ο διάδρομος δεν χωρούσε από την πόρτα και έτσι αναγκάστηκαν να ξηλώσουν μία πόρτα και να γκρεμίσουν ένα κομμάτι του τοίχου" θυμάται ο τότε προπονητής της Héctor Rodolfo Veira, μιλώντας στον Τύπο της χώρας του.

Ο Ben Johnson και ο Diego Maradona λοιπόν. Ένα απίστευτο δίδυμο στο Μπουένος Άιρες ξεκίνησε να δουλεύει μαζί. Ο μύθος λέει πως ο Diego πλήρωνε τον Καναδό με ένα ποσό που θα αντιστοιχούσε σήμερα κοντά στις €10.000/ημέρα.

Το Μπόκα-Ρίβερ του 1997

Όπως συμβαίνει πριν από κάθε ματς μεταξύ της Μπόκα και της Ρίβερ, όλοι και όλα βρίσκονται στην τσίτα. Το ίδιο συνέβη και εκείνες τις ημέρες του 1997. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Clarín, τόσο ο Πρόεδρος της Αργεντινής Carlos Menem όσο και ο Κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες Eduardo Duhalde γνώριζαν ότι ο Maradona δεν πέρασε το τεστ ούρων αλλά επιθυμία τους ήταν να παίξει κανονικά στο ματς.

Ένας μάνατζερ είχε αναφέρει τότε πως "μία ολόκληρη χώρα θα παρακολουθεί, όλα κυλούν γύρω από τον Diego. Ας τους δώσουμε λοιπόν αυτό που θέλουν: Φέρτε τα κανάλια, γεμίστε το γήπεδο, ανεβάστε την ψυχολογία του κόσμου". Και πράγματι, ήταν πάρα πολύ σημαντικό για όλους να τον δουν για ακόμη μία φορά στο χορτάρι. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΤΣ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ 1997Getty Images

O Maradona πράγματι έπαιξε σε εκείνο το παιχνίδι. Ξεκίνησε στην 11άδα της Μπόκα. Μπήκε στο γήπεδο με το "10" στην πλάτη και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο χέρι. Πατώντας το χορτάρι έκανε το σταυρό του και ύψωσε τις γροθιές του προς τους οπαδούς των γηπεδούχων. Δεκάδες φωτογράφοι ήταν συγκεντρωμένοι ακριβώς έξω από το τούνελ από το οποίο έβγαιναν οι παίκτες και τον ακολουθούσαν κάθε στιγμή πριν τη σέντρα.

Ο Diego έπαιξε ένα ήσυχο παιχνίδι, κυρίως δίνοντας πάσες και με ελάχιστες μετακινήσεις. Ήταν 37 ετών και η σωματική του κατάσταση, όσο κι αν προσπάθησε μαζί με τον Ben Johnson, δεν του επέτρεπε να κάνει αυτά που κάποτε μπορούσε. Στο ημίχρονο έγινε αλλαγή, με τον 19χρονο Juan Roman Riquelme να τον αντικαθιστά, σε μία συμβολική -τότε- κίνηση για όλους όσους αναζητούσαν τον διάδοχο.

Η Μπόκα κέρδισε με 2-1. Στο τέλος ο Maradona δήλωσε μεταξύ άλλων πως "η Μπόκα έπαιξε σαν Μπόκα και η Ρίβερ ήταν η γνωστή Ρίβερ. Έπαιξαν καλά στο πρώτο ημίχρονο αλλά στο δεύτερο μέρος κατέβασαν τα παντελόνια τους".

Το 2001 δόθηκε και το επίσημο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι προς τιμήν του, ένα φιλικό ανάμεσα στην Αργεντινή και την μεικτή κόσμου. Εκεί έκανε και την μάλλον ορθότερη δήλωση της ζωής του: "Το ποδόσφαιρο είναι το πιο υγιές και σημαντικό σπορ του κόσμου. Έκανα λάθη και τα πλήρωσα. Η μπάλα όμως δεν λεκιάζεται".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.