Τα μαθήματα ζωής του Larry Bird

Όσα έμαθαν η ζωή και τα παρκέ στον θρύλο του ΝΒΑ και των Boston Celics.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Δεκεμβρίου 2022

Ένας από τους κορυφαίους μπασκετομπολίστες όλων των εποχών και μία από τις σημαντικότερες φιγούρες στην ιστορία του αθλήματος. Αυτό ακριβώς είναι ο Larry Bird, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα (στις 7 Δεκεμβρίου του 1956) στο West Baden Springs της Ιντιάνα. Ο 3 φορές Πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Boston Celtics (ομάδα με την οποία πέρασε και τα 13 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας) μετρά ακόμη 3 βραβεία MVP της κανονικής περιόδου και 2 αντίστοιχα στους Τελικούς. Υπήρξε επίσης μέλος της αυθεντικής Dream Team με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Εκτός αυτών έχει αναδειχθεί Προπονητής της Χρονιάς στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη (1998), καθώς και Executive of the Year (2012). Η παρουσία του δεν περιορίζεται μόνο στα όσα συμβαίνουν εντός των 4 γραμμών του γηπέδου αλλά επεκτείνεται και στην pop κουλτούρα, με τον "Larry Legend" να έχει υποδυθεί τον εαυτό του στις ταινίες Blue Chips, Space Jam και Celtic Pride, να έχει αποτελέσει κεντρικό ήρωα στο κομμάτι Just Like Larry των Dispatch, ενώ το Twitter έχει ονομάσει το logo του Larry προς τιμήν του. 

Ο τεράστιος Larry Bird είχε μιλήσει στο αμερικανικό Esquire πίσω στον Αύγουστο του 2008 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής του.

Τα μαθήματα ζωής του Larry Bird

> Το NBA ήταν για μένα ένα τεράστιο ταξίδι. Με πήγε πολύ πιο μακριά από όσο θα μπορούσα να φανταστώ ή περίμενα.

> Εγώ και ο Magic Johnson μπήκαμε στο παιχνίδι τη σωστή στιγμή. Απλά έτυχε αυτός να είναι στη Δύση κι εγώ στην Ανατολή.

> Η δουλειά μου τώρα (σ.σ. Πρόεδρος των Indiana Pacers) είναι πολύ διαφορετική από την εποχή που έπαιζα. Μπορεί να έχει συνεχόμενη δράση και μετά από αυτή απολύτως τίποτα. Και μετά πάλι να δουλεύουμε ξαφνικά στα κόκκινα.

> Λάτρευα την αίσθηση του να τρέχω. Να τρέχω πολύ και μακριά. Μου άρεσε αυτό που προσέφερε το τρέξιμο. Ακόμη κι όταν ήμουν παίκτης, συνήθιζα να φεύγω από το ξενοδοχείο πριν από ένα ματς για να πάω να τρέξω. Ακόμη κι εντός πόλης. Ήταν κάτι που με κρατούσε σε εγρήγορση. Πολλοί παίκτες δεν το κάνουν αυτό. Τους εξαντλεί πριν το ματς. Για μένα ήταν καλύτερα έτσι.

Τα μαθήματα ζωής του Larry BirdBob Stowell/ Getty Images

> Ήμουν πάντοτε νευρικός πριν από κάθε ματς που έπαιζα. Μέχρι την ώρα του τζάμπολ. Ήταν ένα απαίσιο συναίσθημα.

> Έπαιξα αμερικάνικο ποδόσφαιρο για δύο χρόνια. Δεν μου άρεσαν ποτέ οι προπονήσεις σε αυτό. Δεν μου έδιναν καμία συγκίνηση. Το ίδιο το παιχνίδι όμως είχε νόημα.

> Δεν ήμουν ούτε πολύ γρήγορος, ούτε πολύ δυνατός σαν παίκτης. Έβλεπα κάποιους παίκτες και αναρωτιόμουν πώς θα τους κερδίσω. Το έκανα με το μυαλό μου και τα fundamentals (σ.σ. τα βασικά του αθλήματος).

> Τι κάνει έναν σπουδαίο σουτέρ; Το βασικό είναι η ισορροπία. Τα πάντα ακολουθούν την ισορροπία.

> Όταν ήμουν παιδί, δεν σκεφτόμουν τίποτα. Ποτέ δεν έπρεπε να σκεφτώ πού πήγαινα στο σχολείο ή τι θα έκανα στη ζωή μου. Ζούσα κάθε λεπτό. Αν έπαιζα μπάσκετ και ερχόταν κάποιος και μου έλεγε 'πάμε για baseball', θα πήγαινα κατευθείαν για baseball. Δεν έκανα ποτέ διακοπές με την οικογένειά μου γιατί ποτέ δεν είχαμε τα χρήματα. Αλλά οι πραγματικές μου διακοπές ήταν τελικά να είμαι έξω και να παίζω.

> Στο high school, ψήλωσα από 1,80 μ. σε 1,98 μ. μέσα σε ένα καλοκαίρι. Δεν μου έκαναν τα ρούχα μου.

> Όταν πήγα στο κολέγιο, ψήλωσα κι άλλο - έφτασα τα 2,06 μ. Αν δεν ψήλωνα τόσο, δεν θα έμπαινα ποτέ στο ΝΒΑ. Αυτοί οι έξτρα πόντοι έκαναν τη διαφορά.

> Όταν έπαιζα για τη Βοστώνη, το έκανα για την ομάδα και την ιστορία της. Όταν όμως έπαιζα για την εθνική ομάδα, ήμουν πραγματικά υπερήφανος.

> Κάθε, μα κάθε, φορά που έμπαινα στο γήπεδο ήθελα να είμαι ο κορυφαίος. Κάθε βράδυ.

ΛΑΡΙ ΜΠΕΡΝΤ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ 1Focus on Sport/ Getty Images

> Ο Robert Parish ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης μου. Κέρδιζε το σεβασμό.

> Όταν η γυναίκα μου μου ζητούσε να πάρει τα παιδιά και να φύγει για διακοπές μερικές ημέρες, το δεχόμουν αμέσως. Είμαι πάρα πολύ καλός στο να μένω μόνος κατά διαστήματα, χωρίς προφανή λόγο.

> Δεν είχα πρόβλημα με κανένα μέρος του παιχνιδιού. Θα έκανα τα πάντα μέσα στο γήπεδο, ότι χρειαζόταν. 

> Ο γιος μου ακούει πάρα πολύ Eminem. Την πρώτη φορά που άκουσα, είπα 'τι σκουπίδι είναι αυτή η μουσική;'. Αλλά μετά, ακούγοντας ξανά και ξανά, κατάλαβα πως ο τύπος είναι πάρα πολύ καλός. Το storytelling του κάνει τη διαφορά.

> Αν δεν μπορείς να σταματήσεις κάποιον, κάνε του φάουλ. Δεν είναι ο γενικός κανόνας, είναι όμως ο δικός μου νόμος.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.