Ο μύθος του Zico, του λευκού Pelé

10 πράγματα που δε γνώριζες για τον θρυλικό Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή και προπονητή, που κλείνει σήμερα τα 70.

O Arthur Antunes Coimbra ή απλά Zico είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του βραζιλιάνικου και κατ' επέκταση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Είναι εκείνος που ανάγκασε μέχρι και τον ίδιο τον Pelé να αναφέρει ότι "ο Zico είναι ο μόνος παίκτης που μου θυμίζει στο στυλ τον εαυτό μου". Και κάπως έτσι του έμεινε και το δημοφιλές όσο και εμφατικό προσωνύμιο: Λευκός Pelé.

Ο Zico, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1953 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αποτέλεσε στα χρόνια της ποδοσφαιρικής του δράσης έναν αέρινο μεσοεπιθετικό, με μοναδική τεχνική, ντρίμπλα, ταχύτητα και φαντασία αλλά και ιδιαίτερη έφεση στα απευθείας χτυπήματα φάουλ. Εκτός από αυτά, ήταν μία ηγετική προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο. Ακολουθούν 10 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες γι' αυτόν.

Οικογενειακή παράδοση

Ο Zico ήταν ο τρίτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της οικογένειάς του. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Edu, ήταν ένας τρομερά χαρισματικός μεσοεπιθετικός στα τέλη της δεκαετίας του 1960, που όμως είχε μόνο ένα ελάττωμα: Έπαιζε στην ίδια θέση με τα ιερά τέρατα Pelé και Rivelino. Κατόρθωσε βέβαια να αγωνιστεί τρεις φορές με τη Σελεσάο.

Η παρολίγον απόρριψη της Φλαμένγκο

Εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Φλαμένγκο στα 14 του χρόνια, εκεί όπου έφτασε κοντά στο να απορριφθεί, καθώς το ύψος του με το ζόρι έφτανε τα 1,45 μ., ενώ ήταν εξαιρετικά αδύνατος. Τελικά, οι άνθρωποι της βραζιλιάνικης ομάδας επένδυσαν πάνω του, φτιάχνοντάς του ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής και προπόνησης. Ο Zico τους το ανταπέδωσε οδηγώντας το club σε 4 πρωταθλήματα και ένα Copa Libertadores.

Λατρεία

Οι οπαδοί της Φλαμένγκο τον λατρεύουν ακόμη σαν Θεό. Μάλιστα, στις 3 Μαρτίου -ημέρα των γενεθλίων του- συνηθίζουν να εύχονται ο ένας στον άλλον "Καλά Χριστούγεννα". Ο ίδιος ο Zico χαμογελά κάθε φορά που το ακούει αλλά δεν το ενστερνίζεται.

Υπουργός Αθλητισμού

Το 1990, έξι χρόνια πριν ο Pelé αναλάβει τον αντίστοιχο ρόλο, έγινε ο πρώτος υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας. Άφησε το πόστο 13 μήνες μετά, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από πολιτικούς αντιπάλους που δεν ήθελαν να περάσει ένα νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ποδοσφαίρου στη χώρα.

Αρχισκόρερ του Μαρακανά

Κανείς άλλος δεν έχει σκοράρει περισσότερα γκολ από αυτόν στο θρυλικό Μαρακανά. Συγκεκριμένα, αγωνιζόμενος στο δημοφιλές γήπεδο του Ρίο ντε Τζανέιρο και πιθανότατα στο διασημότερο ever στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο Zico βρήκε δίχτυα 333 φορές σε 435 παιχνίδια.

Η ζωή στον πάγκο

Μετά την επιτυχημένη πορεία του ως προπονητής στην Φενέρμαχτσέ (2006-2008), προσπάθησε να βρει ομάδα στην Premier League. Έφτασε κοντά στη Νιούκαστλ ενώ το όνομά του ακούστηκε μέχρι και για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν ο Alex Ferguson του πρόσφερε θέση βοηθού. Τελικά, δεν έκατσε ποτέ σε πάγκο στο Νησί. Όπως πιθανότατα θυμάσαι, πέρασε και από τον Ολυμπιακό, τη σεζόν 2009-10.

Το παρατσούκλι

Το Zico είναι η συντομογραφία για ένα παρατσούκλι που είχε στην παιδική του ηλικία, το Arthurzico, που του είχε δοθεί από την οικογένειά του. Τελικά, αυτό κόπηκε και υιοθετήθηκε το δεύτερο συνθετικό του, με το οποίο έμελλε να γράψει ιστορία.

Το άλλο παρατσούκλι

Είχε και δεύτερο προσωνύμιο: Galinho, δηλαδή κόκορας. Το δόθηκε από έναν ραδιοφωνικό σχολιαστή, τον Waldir Amaral, λόγω του τσουλουφιού που είχε στα μαλλιά του κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Η κατάρα του Μουντιάλ

Δεν κέρδισε ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να εμφανίζεται στις λίστες με τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

> Διάβασε ακόμη: 20 χρόνια από το αριστούργημα του Dennis Bergkamp

Η εθνική Βραζιλίας του 1982 θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις καλύτερες που είδαμε ποτέ σε Μουντιάλ (Sócrates, Falcão, Júnior και Éder μεταξύ άλλων) αλλά αποκλείστηκε από την -μετέπειτα νικήτρια- Ιταλία του Dino Zoff και του Paolo Rossi, στη δεύτερη φάση του θεσμού, στα γήπεδα της Ισπανίας.

Θεός και στο Ούντινε

Από το 1983 μέχρι και το 1985 αγωνίστηκε στο ιταλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ουντινέζε. Οι οπαδοί της ομάδας διατηρούν μέχρι και σήμερα ένα fan club με το όνομά του. Στον ιταλικό βορρά οι οπαδοί τον είδαν να αγωνίζεται 73 φορές και να σκοράρει 59.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.