Άγιαξ, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σχολείο του κόσμου

Στις 18 Μαρτίου 1900 ιδρύθηκε ένας από τους γίγαντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Άγιαξ.

Η 18η Μαρτίου 1900 είναι μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Κι αυτό γιατί αποτελεί την ημέρα που, επισήμως, ιδρύθηκε ο Άγιαξ. Η θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα του Άμστερνταμ και μία από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως "ευθύνεται" για τη γενικότερη εξέλιξη που έχει το ίδιο το ποδόσφαιρο. 

Η ιστορία με μία ματιά

Ο Αιάντας χρειάστηκε 11 χρόνια από τη γέννησή του για να βρεθεί στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου ενώ ο πρώτος του τίτλος ήρθε το 1917 - το κύπελλο Ολλανδίας. Το πρώτο πρωτάθλημα έφτασε το 1918, για να ακολουθήσει η κυριαρχία του τις επόμενες δεκαετίες. 

Άγιαξ, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σχολείο του κόσμουGetty Images

Μία κομβική στιγμή στην ιστορία του club ήταν το 1965, όταν την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο παλιός παίκτης της ομάδας Rinus Michels, φέρνοντας μαζί του τη φιλοσοφία του Total Football και η οποία έγινε συνώνυμο του Άγιαξ όπως και της εθνικής Ολλανδίας.  Έναν χρόνο πριν, είχε κάνει το ντεμπούτο του στην αντρική ομάδα και ένας ταλαντούχος πιτσιρικάς που άκουγε στο όνομα Johan Cruyff.

> Διάβασε ακόμη: Κι αν υπάρχει ήδη φαβορί για το Μουντιάλ του Κατάρ;

Ήταν η εποχή που ο Αιάντας διήνυσε μία από τις επιτυχημένες περιόδους της ιστορίας του, κατακτώντας 7 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (το σημερινό Champions League).

ΑΓΙΑΞ 5Getty Images

Για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, ο Άγιαξ χρειάστηκε να περιμένει 22 χρόνια - το κατάφερε το 1995, επικρατώντας της Μίλαν με 1-0 στο Ernst-Happel-Stadion της Βιέννης, χάρη σε γκολ του 19χρονου τότε Patrick Kluivert.

Το αξιοσημείωτο ήταν πως στην 11άδα του υπήρχε σχεδόν όλη η εθνική Ολλανδίας: Ο τερματοφύλακας Edwin van der Sar, οι αμυντικοί Michael Reiziger, Frank de Boer και Danny Blind, οι μέσοι Ronald de Boer, Edgar Davids και Clarence Seedorf και οι επιθετικοί Patrick Kluivert και Marc Overmars.

ΑΓΙΑΞ 10Getty Images

Την αμέσως επόμενη χρονιά, έπαιξε και πάλι τελικό αλλά ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι από την Γιουβέντους. Το 2016 επέστρεψε στους ευρωπαϊκούς τελικούς, χάνοντας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε εκείνον του Europa League. 

ΑΓΙΑΞ 8Getty Images

Όλα αυτά τα χρόνια όμως δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει αυτό για το οποίο λατρεύτηκε: Να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να παράγει τεράστιους παίκτες από τα σπλάχνα του.

Το εργοστάσιο του Sportpark Voorland και του De Toekomst

Johan Cruyff, Edwin van der Sar, Gerald Vanenburg, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Rafael van der Vaart, Patrick Kluivert, Marco van Basten, Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμη. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Ναι, σωστά μάντεψες. Αποτελούν όλοι τους ποδοσφαιρικά "προϊόντα" των ακαδημιών του Αίαντα.

ΑΓΙΑΞ 11Getty Images
ΑΓΙΑΞ 3Getty Images
ΑΓΙΑΞ 9Getty Images
ΑΓΙΑΞ 7Getty Images

Οι περίφημες ακαδημίες του Άγιαξ ουσιαστικά ξεκίνησαν να λειτουργούν τη δεκαετία του 1960, υπό την εποπτεία του Michels, πίσω από το παλιό όσο και εμβληματικό στάδιο της ομάδας, το De Meer. 

> Διάβασε ακόμη: 20 χρόνια από το αριστούργημα του Dennis Bergkamp

Από το 1996, η ακαδημία μεταφέρθηκε στο αρκετά πιο σύγχρονο De Toekomst, οι υποδομές του οποίου βρίσκονται δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο, σε ένα προάστιο 15 χιλιόμετρα νότια του κέντρου του Άμστερνταμ. Διαθέτουν 8 γήπεδα, υπερσύγχρονα αποδυτήρια, γραφεία και εστιατόρια, αίθουσες διδασκαλίας και γενικότερα άψογες εγκαταστάσεις. 

ΑΓΙΑΞ 6Getty Images

Πέρα από αυτά, οι άνθρωποι που τρέχουν τον Άγιαξ έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ένα τεράστιο δίκτυο συνεργαζόμενων clubs και ακαδημιών σε πολλά μέρη του πλανήτη. Από το 2016, υπάρχει και το ACA (Ajax Coaching Academy), με απώτερο σκοπό να μεταδώσει την τεχνογνωσία πέρα από παίκτες και σε προπονητές.

Η μεθοδολογία του Άγιαξ βασίζεται σε επιστημονικά μελετημένες μεθόδους προπόνησης, στην προσοχή στη λεπτομέρεια, στο χρόνο που χρειάζεται κάθε παίκτης με την μπάλα αλλά κυρίως χωρίς αυτήν και στην τελειοποίηση των βασικών του αθλήματος. 

ΑΓΙΑΞ 2Getty Images

Κάθε νεαρός υποψήφιος παρακολουθείτε για μήνες πριν ενταχθεί στα τμήματα υποδομής και κατά τις πρώτες εβδομάδες του σε αυτά, καλείται να ξεπεράσει μία σειρά προκλήσεων, όχι μόνο στο αγωνιστικό σκέλος. 

> Διάβασε ακόμη: 114 χρόνια Ίντερ

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία σωστών αθλητών και ανθρώπων, που θα εμποτιστούν πλήρως με την κουλτούρα και τις αρχές του συλλόγου. Μέχρι σήμερα, το project μοιάζει να λειτουργεί στην εντέλεια. Πάνω σε αυτό άλλωστε έχουν "πατήσει" δεκάδες άλλες ομάδες στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και η Μπαρτσελόνα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.