Είναι ο Rafa Nadal ο μεγαλύτερος μαχητής στην ιστορία του τένις;

Ο σούπερ σταρ του τένις βρίσκεται στα ημιτελικά του Wimbledon και δε σταματά να διαψεύδει την κοινή λογική.

"Κανονικά", το 2022 θα έβρισκε τον Rafa Nadal κάπου στη Μαγιόρκα να περιμένει με τη σύντροφό του, το πρώτο τους παιδί και να επιβλέπει τις προπονήσεις της Ακαδημίας του σε όλον τον κόσμο. "Κανονικά" θα είχε μείνει στα 20 Grand Slam και θα έβλεπε σήμερα τον Djokovic να παλεύει με τη νέα γενιά για να γράψει ιστορία. "Κανονικά" ο κορυφαίος Ισπανός τενίστας όλων των εποχών θα έκανε θεραπείες για τη χονδροπάθεια στο γόνατό του και θα είχε καταλάβει ότι κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον χρόνο. Ή μήπως μπορεί;

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ είχε χάσει ήδη Wimbledon, Ολυμπιακούς Αγώνες και US Open, ο Nadal πέρασε την πόρτα του χειρουργείου με σκοπό να έχει πλήρη ανάρρωση και να καταφέρει να κερδίσει μερικά ακόμα χρόνια μέσα στα courts. Αυτό που θα ακολουθούσε από τις αρχές του 2022, μέχρι και σήμερα δεν μπορούσε να το σκεφτεί τότε ούτε ο πιο παρανοϊκός οπαδός του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

 

Το 2022, η δεύτερη νιότη του Rafa Nadal

Πήγε στη Μελβούρνη σε ένα δοκιμαστικό 250αρι πριν από το Australian Open, το σήκωσε και βρήκε κίνητρο, πάθος και φόρμα πριν από το Grand Slam. Στην Αυστραλία όλοι πίστευαν ότι έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του στα Courts. Λίγο η ανατροπή από 0-2 κόντρα στον άχαστο μέχρι τότε Daniil Medvedev, λίγο η κατάκτηση του 21ου Grand Slam και η προσπέραση των Djokovic και Federer, μας έκαναν να σκεφτούμε ότι είναι πραγματικά ο κορυφαίος. Όμως από ότι φάνηκε, το αδιανόητο είχε και συνέχεια. 

Ένα μήνα μετά, ο Nadal ταξίδεψε στο Μεξικό όπου χωρίς να χάσει σετ, κατέκτησε το τρόπαιο στο Ακαπούλκο. Έπρεπε να περάσουν 22 παιχνίδια μέσα στο 2022 για να φύγει ηττημένος από την σκληρή επιφάνεια μέσα στο 2022. Ήταν ο Αμερικανός Taylor Fritz, που τον κέρδισε στον τελικό του Indian Wells. Θα του το κρατούσε. 

> Διάβασε ακόμη: O Nick Kyrgios δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει

Μετά από την πρώτη ήττα ο Ισπανός χρειαζόταν ξεκούραση για το ταλαιπωρημένο γόνατό του. Οι ίδιοι οι γιατροί που έδιναν το ok για τις συνεχόμενες συμμετοχές του σε τουρνουά, δεν περίμεναν ότι θα παίξει όλα τα παιχνίδια. "Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που έχω με το πόδι μου. Πρέπει να βρίσκω συνεχώς την σωστή ισορροπία στο πρόγραμμά μου, για να συνεχίσω. Εάν προσπαθήσω περισσότερο, μπορεί να είναι το τέλος για εμένα. Θα ήθελα πολύ να παίξω στο Μαϊάμι και θα ήθελα να παίξω σε πολλά άλλα μέρη, αλλά πρέπει να κάνω επιλογές και να ακούσω το σώμα μου. Νιώθω ότι μετά το Indian Wells, θα χρειασθώ λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ. Και φυσικά, να προπονηθώ για να είμαι έτοιμος στο χώμα".

Τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ

Η επιστροφή του καθυστερούσε συνεχώς και όλοι ανησυχούσαν τι θα γίνει με το Roland Garros. Γύρισε δύο εβδομάδες πριν από το Γαλλικό Grand Slam, για να συμμετάσχει στο 1000άρι της Μαδρίτης. Εκεί, είδε μετά από 3 γύρους τον Carlos Alcaraz να τον κερδίζει για πρώτη φορά και να του στερεί την είσοδο στα προημιτελικά. Όλοι τότε πίστεψαν ότι άφησε τη σκυτάλη στον νεαρό Ισπανό. Σα μια τελετή παράδοσης - παραλαβής μέσα στην πρωτεύουσα της Ισπανίας μάλιστα. 

Την επόμενη εβδομάδα ο Nadal ταξίδεψε στη Ρώμη και μόλις στον τρίτο γύρο το πόδι του, τον πρόδωσε. Άντεξε δύο σετ κόντρα στον Denis Shapovalov. Στη συνέχεια η κάμερα τον έπιανε συνεχώς να χωλαίνει, άλλες φορές βουρκωμένο. Και τότε μπορούσε να σταματήσει από τις αρχές του τρίτου σετ, όμως έμεινε όρθιος να παλεύει. "Δεν είμαι τραυματίας. Ζω με έναν χρόνιο τραυματισμό" θα πει λίγο αργότερα. Το Roland Garros θα ξεκινούσε 15 μέρες αργότερα.

Πήγε στο Παρίσι αρχικά για να δοκιμάσει αν μπορεί να παίξει. Κανείς μέχρι και μια εβδομάδα πριν δεν γνώριζε αν το πόδι του Nadal θα τον άφηνε να αγωνιστεί και να διεκδικήσει το 14ο τρόπαιο στο... δικό του Grand Slam. Σιγά μην δεν έπαιζε. Δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια γιατρούς και φυσικοθεραπευτές. Πήγε στο Παρίσι, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον, κέρδισε τον Djokovic σε έναν επικό βραδινό προημιτελικό και κατέκτησε το 22ο Grand Slam του. Την ημέρα του τελικού με τον Casper Ruud,  υπήρχε η φημολογία ότι θα αποσυρθεί. Τι καλύτερο φινάλε από τον 14ο θρίαμβο στο Roland Garros, το δεύτερο συνεχόμενο Grand Slam και 22ο συνολικά μετά από τη νίκη του κόντρα στο Djokovic άλλωστε; Δεν είχε έρθει ούτε τότε η ώρα του τελικά.

Είναι ο Rafa Nadal ο μεγαλύτερος μαχητής στην ιστορία του τένις;CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA

Δυο μέρες μετά, θα επέστρεφε στην Ισπανία με πατερίτσες. Όσο αυτός κατακτούσε ξανά τρόπαια, το πόδι του υπέφερε. Αυτός πάλι, δεν καταλάβαινε. Η δεύτερη νιότη του, τον επισκέφθηκε στα 36 του χρόνια. Και μετά, ήρθε το γρασίδι.

Πάλι πόνος, πάλι αγωνία. Ο Nadal δε συμμετείχε σε κανένα τουρνουά πριν από το Wimbledon. Όχι μόνο δεν προλάβαινε να κάνει την αποθεραπεία του, αλλά δεν ήξερε αν έχει νόημα να ρισκάρει το σώμα του για έναν τίτλο που έμοιαζε πολύ μακρινός στο ξεκίνημά του και στον οποίο ο Djokovic ήταν το απόλυτο φαβορί. Η συμμετοχή του στο Λονδίνο ήταν γρίφος μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως αποφάσισε να το παλέψει. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά στην καριέρα του που κατακτά τα δύο πρώτα Grand Slam του έτους. Πρώτη φορά στα 36 του. 

Ο Nadal του σήμερα

Και εκεί που πιστεύεις ότι τα έχεις δει όλα, έρχεται πάλι αυτός ο απίθανος Ισπανός να σε διαψεύσει ξανά. Οι σκηνές που έζησε το Centre Court του Wimbledon, που φέτος γιορτάζει τα 100 του χρόνια, στον προημιτελικό με τον Taylor Fritz ήταν ιστορικές. Το box του Ισπανού, ο πατέρας του και η αδερφή του, φώναζαν να αποσυρθεί. Η γλώσσα του σώματός τους, έδειχνε ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχίζει αν δεν είναι υγιής. 

Το μυαλό πήγε γύρισε 11 χρόνια πίσω, όταν οι πόνοι ξεκίνησαν να λυγίζουν τον 25χρονο Rafa στον προημιτελικό του Australian Open. Τότε ο θείος του, Toni Nadal, τον πίεζε να αποσυρθεί. "Τoni, είμαι στον προημιτελικό της Αυστραλίας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραιτηθώ", του φώναξε. Θα έμενε μέχρι το τέλος, για να πέσει όρθιος.

Τον Ιούλιο του 2022, η κάμερα τον έπιανε και πάλι να υποφέρει, όπως με τον Shapovalov στη Ρώμη. Βρέθηκε κάτω με 2-1 σετ από τον Αμερικανό και όλοι πίστεψαν ξανά ότι έχει τελειώσει. Αμ δε. Ο Rafa Nadal τους διέψευσε ξανά όλους. Τους γιατρούς, το κοινό, τον πατέρα του και την αδερφή του. Λες και η πίστη ότι ήταν ξοφλημένος, του έδινε περισσότερη ώθηση. Η ρεβάνς από τον άνθρωπο που σταμάτησε το αήττητο σερί του στο 2022, θα ερχόταν 5 μήνες αργότερα. Ο Taylor Fritz ετοιμαζόταν για τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του. Τα έκανε όλα τέλεια για 4 ώρες και 20 λεπτά. Όμως απέναντί του είχε τον πιο βιονικό τύπο του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Nadal γύρισε πάλι, χωρίς κανείς να καταλάβει το πώς. 

"Κανονικά" θα είχε αποσυρθεί νωρίς στο παιχνίδι. Όμως δεν υπάρχει τίποτα κανονικό πάνω του το 2022. Στη μάχη για τον GOAT του αθλήματος θα παιχτούν όπως φαίνεται πολλά επεισόδια ακόμη, όμως φέτος ο Nadal απέδειξε γιατί είναι ο μεγαλύτερος μαχητής στην ιστορία, όχι μόνο του τένις, αλλά ενδεχομένως και του παγκόσμιου αθλητισμού. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος