H εκπαίδευση για τη σεξουαλική συναίνεση αφορά κάθε λίγκα εκεί έξω

Η Premier League πρωτοπορεί θεσπίζοντας υποχρεωτικά σεμινάρια για τους παίκτες κι εμείς σκεφτόμαστε πως δε χρειάζεται να πάθουμε πρώτα, για να μάθουμε και να πράξουμε αναλόγως.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από όταν ο Benjamin Mendy της Μάντσεστερ Σίτι βρέθηκε ένοχος για 8 βιασμούς με αποτέλεσμα εκείνος να οδηγηθεί σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές του Μάντσεστερ και η Premier League σε αλλαγή των κανόνων της. Αυτόν το χρόνο στο μεταξύ, πολλά στόματα άνοιξαν με τους Mason Greenwood, Thomas Partey και Gylfi Sigurðsson να οδηγούνται στην έξοδο από τις ομάδες τους εξαιτίας νέων καταγγελιών για κακοποιήσεις και από αυτό το καλοκαίρι το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα αποφάσισε να αναλάβει δράση με τη θέσπιση σεμιναρίων για την σεξουαλική συναίνεση. 

> Διάβασε ακόμη: Ένας μίνι οδηγός για τη φετινή Premier League

Η Alison Brittain έγινε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Premier League και μία από τις πρώτες της κινήσεις της ήταν να καθιερώσει υποχρεωτική παρακολούθηση σε σεμινάρια για τη σεξουαλική συναίνεση. Όλοι οι παίκτες της Premier League θα είναι από την ερχόμενη σεζόν αναγκασμένοι να παρακολουθήσουν συγκεκριμένο αριθμό ωρών σε σεμινάρια που θα γίνουν σε όλο το Νησί.


Πώς έγινε η συμφωνία με τις οργανώσεις

Η είδηση κυκλοφόρησε σήμερα από την Telegraph και έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας θετικές αντιδράσεις. Η Premier League είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τον αγγλικό αθλητισμό, όμως είναι σημαντικό το ότι γίνεται από εκεί η αρχή. "Αυτό είναι ένα σημαντικό και πολυαναμενόμενο πρώτο βήμα, το οποίο πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση", σχολίασε η Shaista Aziz, διευθύντρια των Three Hijabis, μιας από τις ομάδες που συζητούν με την Premier League για την ανάληψη της διδακτικής ύλης. "Χρειαζόμαστε βέβαια μεγαλύτερη διαφάνεια για το πώς οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από τους συλλόγους της Premier League", πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα η Premier League είχε το δικό της επιμορφωτικό πρόγραμμα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με σεμινάρια για τους παίκτες των ακαδημιών, ηλικίας 14 εώς 23 ετών. Η θεματολογία περιελάμβανε σεξουαλικές σχέσεις, συναίνεση και κατανόηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εκφοβισμού, χωρίς ωστόσο υποχρεωτικό χαρακτήρα. 

> Διάβασε ακόμη: Πόσο μας αφορά ο όρος 'WAGs' εν έτει 2022;

Η Premier League συνεχίζει να πρωτοπορεί μετά την ενθάρρυνση και τη στήριξη στο κίνημα Black Lives Matter. Μετά τη δολοφονία του George Floyd, όλες οι ομάδες γονατίζουν στη σέντρα κάθε αγώνα και από ό,τι φαίνεται η νέα διοίκηση της Premier League προσέχει... για να έχει. 

Οι νέοι κανόνες αποφασίστηκαν μετά από συνάντηση των 3 ομάδων που θα "τρέξουν" την εκστρατεία (End Violence for Women, The Three Hijabis, Level Up) και της διοίκησης της Premier League. Οι ομάδες είχαν νωρίτερα στείλει επιστολή για τη δημιουργία δράσης, ενώ στους παραλήπτες ήταν και ο Mark Bullingham, CEO της FA, έτσι ώστε η δράση να έχει καθολικό χαρακτήρα. 

Η επόμενη μέρα

Παρότι εξαιτίας της αύξησης των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μοιάζει αναγκαία, η FA βρέθηκε αντίθετη. Αυτό τουλάχιστον κατήγγειλε η Shaista Aziz, με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας να απαντά μέσω της Telegraph καταδικάζοντας την κάθε είδους προκατάληψη και τη βία.

Την ίδια ώρα, η ζοφερή επικαιρότητα καθιστά την εν λόγω πρωτοβουλία σχετική με κάθε άθλημα (και μη). Μήπως ήρθε η ώρα να την υιοθετήσει κάθε λίγκα εκεί έξω -συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας- άσχετα με το αν έχει αντιμετωπίσει ανάλογα περιστατικά με του Mendy; Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της πρόληψης και για μία φορά, ας μη χρειαστεί να πάθουμε για να μάθουμε. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος