Οι ποδοσφαιριστές που επινόησαν το δικό τους 'παιχνίδι'

5 ποδοσφαιρικοί εφευρέτες που έμειναν στην ιστορία για διαφορετικούς ο καθένας λόγους.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 08 Σεπτεμβρίου 2022

Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Υπάρχουν οι πρωταθλητές, οι σπουδαίοι παίκτες, αυτοί που καλούνται να δουλέψουν σκληρά και αυτοί που περνούν σχεδόν απαρατήρητοι από την πλειοψηφία, μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να αφήνουν το στίγμα τους. Εκτός όμως από όλους αυτούς, υπάρχουν και οι ποδοσφαιρικές ιδιοφυΐες, οι καλλιτέχνες, οι παίκτες από τους οποίους μπορείς πραγματικά να περιμένεις τα πάντα, ακόμη και μια ανήκουστη κίνηση. Ευτυχώς για τους πολλούς οπαδούς του ποδοσφαίρου, κάθε τόσο ένας από αυτούς τους 'εφευρέτες' εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή. 

Χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο με σύνεση, διότι σε όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου υπήρξαν, και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον, αρκετοί ποδοσφαιριστές ικανοί να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό σουτ από το τίποτα.

> Διάβασε ακόμη: Πώς φτάσαμε στα σημερινά 'χρυσά συμβόλαια' του ποδοσφαίρου;

Με αθλητικές χειρονομίες που βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ μαγείας και τεχνικής δεξιότητας, αυτοί οι 'καλλιτέχνες' επινόησαν το δικό τους παιχνίδι και στη συνέχεια έγιναν παραδείγματα για περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες μιμήσεις.

Πέναλτι Panenka

Το όνομά του είναι Antonin Panenka, και αν είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την "εφεύρεσή" του, ποιος ξέρει πόσα δικαιώματα θα είχε κερδίσει σήμερα. Γεννημένος το 1948 στην πρώην Τσεχοσλοβακία, ο Panenka είναι σήμερα πρόεδρος της Bohemians 1905, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με έδρα την Πράγα που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Τσεχίας. Σε κάποιον που δεν είναι πολύ ενθουσιώδης με το ποδόσφαιρο, το όνομά του μπορεί να λέει λίγα ή τίποτα, αλλά οφείλουμε σε αυτόν και στο θάρρος του μια από τις πιο συναρπαστικές κινήσεις στο ποδόσφαιρο. 

Γιατί η εκτέλεση του καθοριστικού πέναλτι σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (ήταν το 1976) με το σουτ που έγινε "το κουτάλι" για όλο τον κόσμο, ήταν πραγματικά μια τολμηρή κίνηση. Ο Sepp Meier, τερματοφύλακας της Δυτικής Γερμανίας δε μπόρεσε να σταματήσει την αργή πορεία της μπάλας και προς τέρψη του Panenka (ο οποίος αργότερα δήλωσε ότι αν είχε κάνει λάθος θα δούλευε στον τόρνο για τριάντα χρόνια) και της τότε Τσεχοσλοβακίας αυτή κατέληξε στα δίχτυα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με χιλιάδες παρόμοιες εκτελέσεις έκτοτε.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του Kaiser, του μεγαλύτερου απατεώνα που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο

Η ελαστικότητα του Ronaldinho

Όσο έπαιζε ήταν ο μεγαλύτερος βιρτουόζος των γηπέδων. Θα μπορούσε να είχε κάνει ακόμα πιο σπουδαία καριέρα, όμως επέλεξε να ζήσει τη ζωή στο έπακρο. Η τρίπλα σήμα κατατεθέν του γινόταν με το εξωτερικό του ποδιού του, ώσπου άμεσα άλλαζε πλευρά. Στη Βραζιλία την αποκάλεσαν "ελαστική ταινία". Και αυτό λόγω της κίνησης της μπάλας προς μια κατεύθυνση με το εξωτερικό μέρος του ποδιού και στην άμεση ώθησή της προς την αντίθετη κατεύθυνση με το εσωτερικό μέρος. 

Η Ρουλέτα του Maradona

Diego Armando Maradona ή το Golden Boy, ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στη Νάπολη είναι βασιλιάς- στον κόσμο είναι θρύλος. Η απαρίθμηση όλων των ακροβατικών του κινήσεων θα ήταν δύσκολη άσκηση και πιθανώς πάλι θα έλειπαν μερικά μαργαριτάρια. Ωστόσο, ανάμεσα στα πολλά έργα, υπάρχει ένα που αξίζει να χειροκροτηθεί όχι μόνο για την αισθητική του ομορφιά, αλλά και για το καθαρά ποδοσφαιρικό του αποτέλεσμα.

Οι Ιταλοί έλεγαν το σλάλομ του "βερόνικα", αν και είναι περισσότερο γνωστό παγκοσμίως ως ρουλέτα Μασσαλιώτιδα (που έχει παίξει πολλές φορές και ο Zidane). Το τέχνασμα συνίσταται στο να βάλεις το ένα πόδι στη μπάλα και στη συνέχεια να το γυρίσεις (όπως το πόδι περιστροφής στο μπάσκετ) πριν φύγεις τρέχοντας.

Rabona του Ricardo Infante

Ένα άλλο παιχνίδι που ενθουσιάζει το κοινό είναι η ραμπόνα. Αυτή η κίνηση συνίσταται στο χτύπημα της μπάλας αφού περάσετε το ένα πόδι πίσω από το άλλο. Ο πρώτος που επιχείρησε ένα τέτοιο δύσκολο σουτ, με κίνδυνο να γελοιοποιηθεί, ήταν ο παίκτης της Estudiantes de la Plata, Ricardo Infante, κατά τη διάρκεια ενός από τους αγώνες της ομάδας του με τη Rosario. Η βολή ήταν επιτυχής, ξεσήκωσε το πλήθος και καθόρισε τη μελλοντική του φήμη. Ο Erik Lamela της Σεβίλλης, έχει βάλει δύο φορές τέτοιο γκολ, την μία μάλιστα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.

Το χτύπημα του σκορπιού του René Huiguita

Του έδιναν το παρατσούκλι El Loco όταν έπαιζε και υπήρχε λόγος. Ο René Huiguita, ένας Κολομβιανός που γεννήθηκε στο Μεντεγίν στις 26 Αυγούστου 1966, ήταν ένας τερματοφύλακας που έπαιξε το ρόλο του με έναν μάλλον εκκεντρικό και μοναδικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, ο Huiguita λάτρευε να παίζει με τα πόδια (πολύ περισσότερο από τους σημερινούς τερματοφύλακες), σε βαθμό που συχνά άφηνε την εστία για να αναζητήσει την τύχη του στην επίθεση. Πέτυχε άλλωστε 45 γκολ συνολικά στην καριέρα του, όμως πιο γνωστός, όσο περίεργο και να φαίνεται, δεν είναι για αυτά. 

Ο Huiguita έμεινε στην ιστορία κυρίως για μια απόκρουση που έκανε κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα μεταξύ της εθνικής του ομάδας και της Αγγλίας το 1985. Για να απωθήσει το σουτ του Jamie Redknapp, ο Huiguita έκανε μια άκρως θεαματική κίνηση. Αντί να επέμβει με τα χέρια του, ο Κολομβιανός τερματοφύλακας επέλεξε μια βουτιά προς τα εμπρός που του επέτρεψε να απομακρύνει τη μπάλα με τα πόδια. Η στάση που υιοθέτησε αμέσως θύμισε σε όλους έναν σκορπιό. Και σήμερα, σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα, όταν ο κόσμος μιλάει για θεαματικούς τερματοφύλακες, ένα από τα πρώτα ονόματα που του έρχονται στο μυαλό είναι ο René Huiguita.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος