Και στο τέλος κερδίζουν οι Ισπανοί

Φεύγουν οι Gasol, έρχονται οι Hernangomez και οι Ισπανοί συνεχίζουν να κατακτούν τα πάντα.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 19 Σεπτεμβρίου 2022

Η γνωστή ατάκα του Gary Lineker αναφέρεται στη σχέση που είχαν οι Γερμανοί με τις νίκες στο ποδόσφαιρο, όμως τα τελευταία 20 χρόνια, κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να αλλάξει τα πρόσωπα και τις καταστάσεις και να φέρει την μπασκετική Ισπανία στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ φέτος. Κατέβηκαν με μια εντελώς νέα ομάδα, έχοντας σημαντικότατες απουσίες κι όμως έφτασαν ως το τέλος, κατακτώντας το 4ο Eurobasket από το 2009 κι έπειτα. Με μία λέξη: Δυναστεία. 

Το αθόρυβο θαύμα του Sergio Scariolo

Ο Sergio Scariolo στη δεύτερη θητεία του στην εθνική Ισπανίας δεν είχε το ταλέντο της πρώτης. Κι όμως τα κατορθώματά του ξεπέρασαν την πρώτη του θητεία, μετατρέποντας την Φούρια Ρόχα στην πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα του 21ου αιώνα. Υπερβολή; Οι Ισπανοί έχουν βγει δύο φορές πρωταθλητές κόσμου, 4 φορές πρωταθλητές Ευρώπης, έχουν δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα 5 σε Eurobasket τη νέα χιλιετία. 

> Διάβασε ακόμη: Μετά το Eurobasket, τι;

Είναι με διαφορά η πιο σταθερή εθνική ομάδα στην Ευρώπη και βλέπει με έναν μαγικό τρόπο γενιές και γενιές να διαδέχονται η μία την άλλη στο βάθρο. Φέτος οι Ισπανοί κατέβηκαν χωρίς τον ηγέτη τους Ricky Rubio, χωρίς τον Sergio Llull και τους Abalde - Abrines και όμως τα κατάφεραν. Σε ένα καλοκαίρι που έκαναν rebuliding ελπίζοντας απλά σε μια καλή πορεία, το ξανάκαναν. 

Αθόρυβα, χωρίς κανείς να το καταλάβει, ήταν στον μεγάλο τελικό και εκεί είχαν το know how. Βασίστηκαν πολύ στον Lorenzo Brown, ο οποίος φαίνεται ότι έγινε ένα με την ομάδα και δεν ήταν μια απλή "μεταγραφή" και είχαν για κολόνα τους, τον Willy Hernangomez. Ο ψηλός των Pelicans έγινε επίσης αθόρυβα MVP του Eurobasket και ο αρχηγός της ομάδας, Rudy Fernandez βρήκε επιτέλους τη θέση στο πάνθεον που του άξιζε πάντα. Ο 37χρονος τα είχε πετύχει όλα στην καριέρα του, όμως πλέον απολαμβάνει τον καθολικό σεβασμό που τόσο είχε ανάγκη. 

Εκτός από τον αρχηγό, το υπόλοιπο ρόστερ δεν ξεπερνούσε τα 27 έτη κατά μέσο όρο. Λίγο οι απουσίες, λίγο ο αέρας ανανέωσης έκαναν την Ισπανία μια από τις νεότερες ομάδες του τουρνουά. Στους "8" λίγοι υπολόγιζαν την Ισπανία. Όταν όμως η Ελλάδα και η Σλοβενία έμειναν εκτός, τότε όλοι άρχισαν να πιστεύουν ότι ο Sergio Scariolo δεν θα άφηνε την ευκαιρία να χαθεί. Έτσι έγινε. 

Ο Juancho Hernangomez, ο γνωστός μας Bo Cruz του Hustle, έκανε το ματς της ζωής του στον τελικό. Σκόραρε 7 τρίποντα και είδε μέχρι και τον Adam Sandler να του εύχεται.

 

Ο Lorenzo Brown ήταν σχεδόν αλάνθαστος σε όλο το τουρνουά. Μπορεί ο Rudy Fernandez στην αρχή του καλοκαιριού να τοποθετήθηκε δημόσια κατά του ενδεχομένου να παίξει ένας νατουραλιζέ με την Εθνική, ωστόσο ο Brown ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε. Ο Scariolo μετά από πολλές συζητήσεις μαζί του, τον έκανε Ισπανό και του χάρισε το απόλυτο καλοκαίρι. 

> Διάβασε ακόμη: Είναι ο Adam Sandler του Hustle ο Coach Carter της εποχής μας;

Ένα καλοκαίρι γεμάτο επιτυχίες

Βέβαια, ο 61χρονος προπονητής δεν ασχολήθηκε μόνο με τους άνδρες. Υπεύθυνος όλων των Εθνικών Ομάδων, μαζί με τον επιτυχημένο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Jorge Garbajosa, είδε αυτό το καλοκαίρι μόνο επιτυχίες. Συγκεκριμένα οι ομάδες ανδρών και γυναικών κάτω των 20 και κάτων των 18 κέρδισαν μόνο χρυσά στα αντίστοιχα Eurobasket, ενώ οι αντίστοιχες ομάδες κάτω των 17 βγήκαν δεύτερες στον κόσμο. Είναι πια δεδομένο ότι το ισπανικό μπάσκετ έχει τη δική του σχολή. Δεν σκοράρουν απλά πολύ. Παίζουν άμυνες, και προσαρμόζονται στο σύγχρονο μπάσκετ ταχύτερα από όλους. Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτή η ομάδα θα σταματήσει ποτέ να πρωταγωνιστεί;

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος