Η ζωή του José Mourinho στην Ιταλία

Ο Special One, λίγο πριν τη συμμετοχή του στο viral video clip του Stormzy, έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο ιταλικό Esquire για τη Ρόμα και τη ζωή του στην Ιταλία.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ρόμα φέτος έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τους καλύτερους οιωνούς και ο Jose Mourinho απολαμβάνει και πάλι το ποδόσφαιρο σε μια χώρα που λατρεύτηκε σαν θεός. Ο 59χρονος προπονητής είχε γράψει ιστορία με την Ίντερ και από πέρυσι έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ρώμης. Πλέον η σχέση του με τους ιταλούς φιλάθλους και το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι εντελώς διαφορετική, αφού όλοι τον θεωρούν δικό τους. Τι κάνει ο Special One, όταν δε συμμετέχει σε video clip του Stormzy;

O κορυφαίος πορτογάλος προπονητής μίλησε για όλα σε συνέντευξη που έδωσε στο ιταλικό Esquire. Παρακάτω βρίσκεις τα πιο σημαντικά που ειπώθηκαν.

Μετά από ένα χρόνο στην Ιταλία, πώς άλλαξε η ζωή σας σε σύγκριση με την Αγγλία; Λέω πάντα ότι τα κέντρα είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο και η ζωή που ζεις παραμένει η ίδια. Μπαίνεις στις 7.30 το πρωί και βγαίνεις στις 6.30 το απόγευμα. Έτσι, από αυτή την άποψη, δεν αλλάζει και πολύ αν ζεις σε μια απίστευτη πόλη όπως η Ρώμη ή σε ένα κρύο, σκοτεινό και κρυφό μέρος. Αυτό που έχει αλλάξει στη ζωή μου όμως είναι ότι σε αυτό το κλαμπ αισθάνομαι καλά και έχω καλή σχέση με όλους. Στην Ιταλία είμαι ευτυχισμένος.

Το ιταλικό ποδόσφαιρο τα χρόνια της απουσίας του

Πώς ξαναβρήκατε το ιταλικό ποδόσφαιρο μετά από δέκα και πλέον χρόνια απουσίας; Πριν από δέκα χρόνια, αφού έφυγα (αλλά όχι επειδή έφυγα), η Serie A πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Η ποιότητα έπεσε και το πρωτάθλημα είχε μικρή απήχηση στο εξωτερικό. Τώρα, αντ' αυτού, βρήκα ένα συναρπαστικό, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπου οι παίκτες προέρχονται επίσης από την Premier League. Σε σύγκριση με το 2009-10 υπάρχει ακόμα διαφορά με τις κορυφαίες ομάδες, αλλά σήμερα οι υπόλοιποι σύλλογοι είναι καλύτεροι. Υπάρχουν προπονητές με πολλές ιδέες, που παίζουν επιθετικό και φιλόδοξο ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια, υπάρχουν ομάδες, όπως η Ρόμα, που αναπτύσσονται επίσης με την ευρύτερη έννοια, ως σύλλογος, φέρνοντας όλο και περισσότερους οπαδούς στο γήπεδο, με μεγάλες δυνατότητες να εξελιχθούν προς το καλύτερο.

> Διάβασε ακόμη: Jose Mourinho, γεννημένος νικητής

Πώς είναι να μην βλέπεις τους Ατζούρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο για δύο συνεχόμενες διοργανώσεις; Αν αγαπάς το ποδόσφαιρο είναι δύσκολο να το αποδεχτείς. Μεγάλωσα τη δεκαετία του '70 και του '80 και μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν η Ιταλία τότε. Οι Ατζούρι αποτελούσαν πάντα σημείο αναφοράς. Δουλεύοντας εδώ δυσκολεύομαι να καταλάβω τι συνέβη, γιατί είναι γεμάτη από καλούς ποδοσφαιριστές, αν και υπάρχουν ακόμα μερικοί που φεύγουν στο εξωτερικό. Αρνούμαι να δεχτώ το επιχείρημα του μικρού ταλέντου, δεν είναι αλήθεια. Το ταλέντο υπάρχει στην Ιταλία, οπότε η Ιταλία πρέπει να φτάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μιλώντας γι' αυτό, πώς νομίζετε ότι προετοιμάζεται ένα πρωτάθλημα με μια τόσο μεγάλη διακοπή το χειμώνα; Είναι μια νέα κατάσταση για όλους και πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Ήδη εργαζόμαστε, συζητάμε, μελετάμε και αναζητούμε λύσεις που θα μας εκθέσουν στους λιγότερους δυνατούς κινδύνους.

Η αγάπη για τη Ρόμα

Οι εικόνες από τους εορτασμούς του Conference στη Ρώμη έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τα συναισθήματα εκείνης της ημέρας; Ήταν πραγματικά αξέχαστο. Όταν κερδίσαμε το Πρωτάθλημα με την Ίντερ δεν πήγα στο Μιλάνο γιατί ήθελα να πάω στη Ρεάλ Μαδρίτης και είχα την αίσθηση ότι αν επέστρεφα δεν θα έφευγα ποτέ. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά, ήθελα να μείνω στη Ρόμα και να συνεχίσω σε αυτόν τον σύλλογο. Σε τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις ότι δεν κερδίζεις για τον εαυτό σου, ότι δεν είναι μια προσωπική χαρά. Οι άνθρωποι είναι το παν, σου δίνουν τη διάσταση αυτού που έχεις κάνει και νιώθεις μέλος μιας πολύ ιδιαίτερης οικογένειας.

> Διάβασε ακόμη: Και δηλαδή, γιατί μας 'χαλάει' τόσο ο Míchel;

Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου κάνατε ένα τατουάζ, έχετε κι άλλα στα σκαριά για να γιορτάσετε κάποιο επερχόμενο γκολ; Ποδοσφαιρικά δεν νομίζω ότι θα κάνω κάτι περισσότερο. Αυτό το υποσχέθηκα σε όλους, η ιδέα ήταν να κάνω ένα μοναδικό τατουάζ που μόνο εγώ θα μπορούσα να έχω: τα τρία ευρωπαϊκά κύπελλα που κέρδισα. Μπορεί να πάρω το επόμενο αν ο γιος ή η κόρη μου αποκτήσει κορίτσι ή αγόρι, θα ήταν ένα ξεχωριστό δώρο και ένα τατουάζ θα ήταν ένας ωραίος τρόπος να το γιορτάσουμε.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.