Kyrie Irving, ένας εκ πεποιθήσεως ανυπότακτος

Γεννημένος μία ημέρα σαν κι αυτή, ο Kyrie Irving ήταν πάντα αγύριστο κεφάλι και φέτος, έχοντας χάσει ένα συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων, προσπαθεί να ανακάμψει.

O Kyrie Irving ήταν μαζί με τον Novak Djokovic οι 'Πατριάρχες' των αντιεμβολιαστών ανά τον κόσμο και αυτό δεν τους στοίχισε μόνο σε τίτλους, αλλά και σε χρήματα. Ο Irving -ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου του 1992- πέρυσι δεν μπορούσε να αγωνιστεί στους εντός έδρας αγώνες των Brooklyn Nets, στα Playoffs ήταν απροετοίμαστος και οι Nets οδηγήθηκαν στον αποκλεισμό. Ο 30χρονος αποκάλυψε ότι η ομάδα του προσέφερε πέρυσι 4ετές συμβόλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων με την προϋπόθεση να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και εκείνος το απέρριψε. 

"Έδωσα τέσσερα χρόνια, 100 και κάτι εκατομμύρια αποφασίζοντας να μην εμβολιαστώ και αυτή ήταν η απόφαση", δήλωσε ο Irving. "[Πάρτε αυτό] το συμβόλαιο, εμβολιαστείτε ή μην εμβολιαστείτε και υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας για το μέλλον σας, αν θα είστε σε αυτό το πρωτάθλημα, αν θα είστε σε αυτή την ομάδα, οπότε έπρεπε να αντιμετωπίσω αυτή την πραγματική περίσταση της απώλειας της δουλειάς μου για αυτή την απόφαση", ανέφερε σχετικά. 

Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό, όμως αυτό δεν έδειξε να πτοεί τον Irving από το να μείνει πιστός στο κόλλημά του και να αρνηθεί τα πάντα. Τουλάχιστον έδωσε κάποια δίκια στους Nets, που τον πίεσαν να εμβολιαστεί. "Το σεβάστηκα και το τίμησα και δεν εκτίμησα το πώς το να είμαι εμβολιασμένος, ξαφνικά, έγινε στίγμα μέσα στην καριέρα μου ότι δεν θέλω να παίξω ή ότι είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω τα πάντα για να γίνω μια φωνή για τους άφωνους. Θέλω να πω ότι, δεν ήταν η μόνη πρόθεση που είχα, ήταν να γίνω η φωνή των άφωνων, αλλά το να σταθώ σε κάτι που θα ήταν μεγαλύτερο από εμένα".

Φέτος ο Irving θα είναι ελεύθερος να αγωνιστεί αφού οι περιορισμοί έχουν λήξει σχεδόν σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και μοιάζει πιο πεινασμένος από ποτέ. Έφτασε μόνος του την καριέρα του στο σημείο μηδέν από όπου και πάλι θα πρέπει να αποδείξει πράγματα και μαζί με τον Kevin Durant προτίθεται να κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει. Τα πάντα εκτός από το να αλλάξει ο ίδιος. Ήταν πάντα ο ίδιος άνθρωπος. Συνεσταλμένος και ντροπαλός, αλλά δογματικός και ασταμάτητος στο γήπεδο. 

Kyrie Irving, ένα αγύριστο κεφάλι

Στα 15 του, του είχαν τάξει πολλά για να βρεθεί στους διαδρόμους του λυκείου St. Patrick στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο υπεύθυνος του τμήματος μπάσκετ του σχολείου, Kevin Boyle, είχε δώσει εντολή στον οικοδεσπότη του Irving για την ημέρα, Chase Plummer, να τον κάνει να νιώσει σαν στο σπίτι του. Ο Irving είχε μεταγραφεί και θα βοηθούσε το Σεντ Πάτρικ να κατακτήσει έναν τίτλο στην πολιτεία, είπε ο προπονητής στον Plummer. Αλλά όταν είδε για πρώτη φορά τον Irving στον διάδρομο, πάγωσε.

Ο Irving φορούσε μια ξεκούμπωτη σχολική στολή που ήταν δύο νούμερα μεγαλύτερη. Την είχε συνδυάσει με ένα αταίριαστο γιλέκο πάνω από το κούμπωμα που ήταν τυλιγμένο μέχρι τους αγκώνες και στον αριστερό του καρπό είχε δύο ξεχωριστά ρολόγια G-Shock. Εκείνος, χωρίς να σχολιάσει κάτι, τον συνόδευσε στο γυμναστήριο του σχολείου για το μάθημα της γυμναστικής της δεύτερης ώρας για να γνωρίσει τους νέους του συμπαίκτες.

"Αυτός είναι ο Kyrie. Πέτυχε πάνω από 1.000 πόντους στην Ακαδημία Montclair Kimberley σε δύο σεζόν. Ας τον καλωσορίσουμε". Οι περισσότεροι από τους νέους συμπαίκτες του σήκωσαν τους ώμους. Το Σεντ Πάτρικ ήταν ένα κορυφαίο σχολείο μπάσκετ, και η ομάδα εκείνης της χρονιάς περιλάμβανε το Νο 1 ανερχόμενο δευτεροετή μαθητή στη χώρα, τον μελλοντικό Michael Kidd-Gilchrist των Charlotte Hornet, και πέντε ακόμη μελλοντικούς παίκτες της Division I. Άλλοι ήταν αγανακτισμένοι.

"Ποιος είσαι εσύ;" ρωτάει ο Gibson. "Δηλαδή, πώς υποτίθεται ότι είσαι καλός και δεν έχουμε ακούσει καν το όνομά σου πριν;" Οι παίκτες άλλαξαν τα γκρίζα κοντά σορτσάκια και τα πράσινα μπλουζάκια που τους είχε παραχωρήσει το σχολείο, έβαλαν αθλητικά παπούτσια και στη συνέχεια διάλεξαν δύο ομάδες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επιλογής, ο Irving ήταν αρχικά ντροπαλός και καθυστερούσε όταν η μπάλα του ερχόταν. Αμέσως μετά θριάμβευσε. 

> Διάβασε ακόμη: Brooklyn Nets, μία υπερομάδα που δεν υπήρξε ποτέ

Ο Irving είναι ικανός να τα κάνει όλα τέλεια. Και όλα λάθος. Και μετά ξανά όλα τέλεια. Είναι ασταθής σε όλα του και αυτό δεν άλλαξε από τα χρόνια στο σχολείο μέχρι και σήμερα. Ήταν στην όγδοη τάξη και ήταν περίπου 1,75 μ., όταν έπαιζε για τον πατέρα του, τον Drederick, στην ταξιδιωτική ομάδα του Γουέστ Όραντζ. Ο πατέρας του, υπήρξε πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, και προπονούσε την σαν να έχει ένα μεγάλο κολεγιακό πρόγραμμα. Μερικές φορές, πριν από την προπόνηση, έτρεχαν 30 γύρους στο γυμναστήριο πριν αγγίξουν μπάλα. Στην επίθεση, εκτελούσαν πολύπλοκα σχήματα pick-and-roll και backdoor action. Ο Irving ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Έβαζε 40άρες αλλά δεν τον ενδιέφερε μόνο το μπάσκετ. 

Πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι στο τέλος της σχολικής σεζόν, αντί να αναβάλει το ετήσιο σχολικό τεστ κολύμβησης, το έκανε μόλις μια ώρα πριν από το τζάμπολ. Παρόλα αυτά, είχε 29 πόντους κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι εκείνη τη σεζόν. Για τον προπονητή του, τον Tony Jones, ο Irving ήταν ο καλύτερος παίκτης που είχε στο σχολείο.

Ένα απόγευμα, θυμάται ο Jones, προπονητής της σχολικής ομάδας, τηλεφώνησε στον πατέρα του Irving για να συζητήσουν το μέλλον του Κάιρι. "Πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να πάει κάπου και να πάρει υποτροφία - ίσως κάπου σαν την Patriot League", είπε ο Jones.

Ο Drederick ήταν ευγενικός, αλλά δεν έβλεπε σχολεία όπως το Colgate ή το Holy Cross στο μέλλον του γιου του. "Νομίζω ότι μπορεί να πάει σε μεγαλύτερα μέρη", απάντησε. O γιος του βρέθηκε εν τέλει στο Σεντ Πάτρικ. 
Μετά τις πρώτες δύο χρονιές του, άρχισαν να τον θαυμάζουν όλοι. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι άρχισαν να τον προσέχουν μερικοί προπονητές κολεγίων, μεταξύ των οποίων και ο Mike Krzyzewski του Duke. "Δεν έπαιζε με την καλύτερη ομάδα του Νιου Τζέρσεϊ", έλεγε ο Krzyzewski στο B/R Mag. "Αλλά σκότωνε μόνος του όλες αυτές τις ομάδες". Αργότερα, όταν μπόρεσε να μιλήσει στον Kyrie, του είπε:"Θα γίνεις ένας από τους καλύτερους της γενιάς σου".

Ο Irving επιλέχθηκε στο νούμερο 1 του ντραφτ από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς το 2011 μετά από μόλις 11 παιχνίδια στο Ντιούκ. Ένα χρόνο μετά την πικρή αποχώρηση του LeBron James από το Κλίβελαντ και την κατάρρευση του προέδρου της ομάδας Dan Gilbert, ο Kyrie θεωρήθηκε ένα είδος σωτήρα για μια ομάδα και μια πόλη που χρειαζόταν έναν ήρωα.

Ο Samardo Samuels, συμπαίκτης του τότε, λέει ότι κατά την πρώτη προπόνηση του Irving με τους Cavs, ο Gilbert και "όλοι σε ολόκληρο τον οργανισμό των Cavs" μαζεύτηκαν στο προπονητήριο για να τον τσεκάρουν απέναντι στους point guards Ramon Sessions και Jannero Pargo. Αν είσαι νέος παίκτης, υπάρχουν μερικοί τρόποι να προσεγγίσεις αυτή την προπόνηση. Μπορείς να το δεις ως μια ευκαιρία να γνωρίσεις τους συμπαίκτες σου, να προσαρμοστείς στην ομάδα και να δουλέψεις τις ικανότητές σου. Ή θα μπορούσες να πας σε κατάσταση θηρίου. Όπως και την πρώτη του μέρα στο Σεντ Πάτρικ, ο Irving επέλεξε το δεύτερο.

> Διάβασε ακόμη: Ο John Havlicek δεν ήταν απλά ο τύπος που έκλεψε την μπάλα

"Τους σκότωνε", λέει ο Samuels. Ένας ενθουσιασμένος Gilbert πλησίασε και απλά χτύπησε τον Irving στην πλάτη. Ήταν μια γνώριμη για αυτόν σκηνή. Όποιος τον συναντά, αναφέρει κάτι παρόμοιο με αυτό που λέει ο κόουτς Κ. γι' αυτόν: "Δεν είναι ποτέ νευρικός". Βάλτε τον σε οποιαδήποτε κατάσταση και είναι ικανός να λάμψει. 

Όταν εν τέλει ο LeBron James επέστρεψε στο Κλίβελαντ 3 καλοκαίρια αργότερα, ο Irving μπορεί να έχασε την προσοχή όλων, ωστόσο ήταν αυτός που το 2016 βοήθησε τον Βασιλιά να εκπληρώσει την υπόσχεσή του προς την πόλη. Στους τελικούς ήταν απομονωμένος καλά από τους Warriors, και παρόλα αυτά πέτυχε το σπουδαιότερο τρίποντο της καριέρας του σε μια προσωπική φάση, αλλάζοντας έτσι τον ρου της ιστορίας. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά μέχρι σήμερα που, έχοντας (ξανα)αδικήσει το αστείρευτο ταλέντο του, προσπαθεί να ανακάμψει. Χρόνια πολλά Kyrie!

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.