O Γιάννης Αντετοκούνμπο ήθελε να πάει στo NBA draft με φόρμες

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λίγο πριν τη 10η σεζόν στο NBA μίλησε για όλα στο αμερικανικό Esquire.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λίγο πριν μπει στη 10η σεζόν του στο ΝΒΑ, δεν χρειάζεται πια συστάσεις. 6 φορές All Star, 2 φορές MVP, Πρωταθλητής και ένας από τους 75 μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών, ο 27χρονος είναι πια ο πιο δημοφιλής Έλληνας στον κόσμο και είναι λογικό με κάθε του δήλωση να προκαλεί πανικό. Ο ηγέτης των Μπακς μίλησε στο αμερικανικό Esquire πριν το πρώτο τζάμπολ και η συζήτηση ήταν απολαυστική. Εμείς κρατήσαμε τα highlights της και παρουσιάζουμε όσα είπε ο παγκόσμιος Γιάννης Αντετοκούνμπο. 

Όλα όσα είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

>Ως κάποιος που έχει δουλέψει σε συνεντεύξεις τύπου, ήθελα να πω ότι εκτιμώ τα αστεία με τα οποία ξεκινάς τις συνεντεύξεις σας. Ξέρεις τι λέω συνέχεια; Πρέπει να κάνουμε το περιβάλλον ανάλαφρο. Αισθάνομαι ότι το περιβάλλον γίνεται τόσο βαρύ στις συνεντεύξεις τύπου και όταν λες ένα αστείο γίνεται πιο ελαφρύ. Δεν τις παίρνω τόσο σοβαρά. Νομίζω ότι θα συνεχίσω να το κάνω αυτό.

>Έχεις ασχοληθεί πολύ με τον κινηματογράφο φέτος, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα. Τι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με τον κινηματογράφο; Είναι απλά κάτι που μου αρέσει. Εγώ και ο αδερφός μου ο Θανάσης πάντα θέλαμε να κάνουμε σπουδαίο περιεχόμενο και να μοιραστούμε την ιστορία μας. Είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να δουν για να εμπνευστούν και να αποκτήσουν κίνητρα, με τον ίδιο τρόπο που εγώ και η οικογένειά μου βλέπαμε ταινίες. Με διαμόρφωσαν στον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Στο τέλος της ημέρας, είναι και διασκεδαστικό.

>Γιατί ήταν σημαντικό για εσένα να αφηγηθείς την ιστορία της οικογένειάς σας, την ιστορία των μεταναστών γενικότερα; Είναι δύσκολο να είσαι μετανάστης σε μια χώρα. Είναι δύσκολο να κάνεις το σωστό και να έχεις κίνητρο να βγεις εκεί έξω και να δουλέψεις σκληρά για να έχεις εμμονή με το να έχεις μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά σου. Δεν είναι εύκολο όταν περνάς μέσα από αυτές τις δυσκολίες. Στην ταινία [Rise], θέλαμε να το δείξουμε αυτό.

>Θυμάσαι το δώρο που έκανες στο διαδίκτυο όταν μάζεψες τα δωρεάν μπουκάλια νερού όσο ήσασταν στο NBA Bubble; Όταν έκλεψα όλο το νερό; Υπήρχε ένα ψυγείο με δωρεάν νερά, και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου πρέπει να πληρώσω 7 δολάρια για ένα νερό. Γιατί να μην έχω δωρεάν νερά; Έπρεπε να πάρω αυτά τα νερά, φίλε.

>Αυτές οι στιγμές ήταν αστείες για μένα, επειδή μου θύμιζαν την οικογένειά μου, η οποία μετανάστευσε από τις Φιλιππίνες. Πιστεύεις ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος με τον οποίο οι μετανάστες βλέπουν τις ΗΠΑ σε σύγκριση με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ; Φυσικά. Για εμάς, αυτή είναι η χώρα των ευκαιριών. Όταν κοιτάζω γύρω μου, μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις να γίνεις εδώ. Δεν είναι το ίδιο παντού. Εδώ, μπορείς να κάνεις ό,τι βάλεις στο μυαλό σου, αν κάνεις την έρευνα και δουλέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Άνθρωποι όπως η οικογένειά σας ή η οικογένειά μου είδαν την ευκαιρία να έρθουν εδώ και πιστεύω ότι το να είσαι μετανάστης σε βοηθάει να γίνεις πιο δυνατός. Γίνεσαι πιο σκληρός. Το να μπορείς να ευδοκιμήσεις κάπου που δεν αισθάνεσαι άνετα και να προέρχεσαι από ένα μέρος που δεν σου επιτρέπει να αναπτυχθείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου σε βοηθά να γίνεις πιο σκληρός.

Θα ήταν εύκολο για τους γονείς μου να μείνουν στο σπίτι τους στη Νιγηρία και να αποδεχτούν τον τρόπο που θα ήταν η ζωή τους. Όμως, αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να πάνε στην Ελλάδα και κατάφεραν να ευδοκιμήσουν και δημιούργησαν πέντε τέρατα που είναι σε θέση να πάνε κάπου αλλού και να ευδοκιμήσουν. Ξέρετε, δεν είμαι Αμερικανός, αλλά νομίζω ότι το να είσαι μετανάστης σε κάνει πιο σκληρό.

>Μιλώντας για σκληρότητα, μόλις έξι μήνες πριν έρθεις στο ΝΒΑ πουλούσες γυαλιά ηλίου στους δρόμους της Ελλάδας. Τι βοήθησε στην ανάπτυξη του χαρακτήρα σου από αυτή την εμπειρία; Ναι, ήμουν 17 ετών. Προσπαθούσα να επιβιώσω και να βοηθήσω τους γονείς μου. Έπαιζα στην τέταρτη κατηγορία στην Ελλάδα και δεν πληρώνεσαι όταν παίζεις εκεί. Αν είσαι αρκετά τυχερός και αν είσαι αρκετά καλός, θα σου δώσουν 100 ευρώ το μήνα μόνο και μόνο για να μπορείς να αγοράσεις τα εισιτήρια του λεωφορείου για να γυρίσεις σπίτι.

Προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε. Οι γονείς μου δεν είχαν τα σωστά χαρτιά και δεν είχαν άδεια εργασίας, οπότε δε μπορούσαν να εργαστούν σε μια ασφαλή δουλειά. Μερικές φορές έβρισκαν μια δουλειά και μετά από ένα μήνα ο τύπος έλεγε: "Δενθα σας πληρώσουμε". Και δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό.

>Το να έρθεις στην Αμερική και να μπεις στο ΝΒΑ πρέπει να ήταν ένα μεγάλο άλμα. Δε νομίζω ότι το έχω πει ποτέ σε κανέναν: Η μετάβαση ήταν τόσο γρήγορη που η νοοτροπία δεν άλλαξε ποτέ. Δεν ήμουν πραγματικά γνωστός εκείνη την εποχή, οπότε δεν ήταν όπως έλεγαν οι άνθρωποι: "Θα φτάσεις στο ΝΒΑ σε δύο με τρία χρόνια". Είναι σαν να παίρνεις έναν άστεγο και ξαφνικά να τον βάζεις σε ένα σπίτι 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Δεν αισθάνεται άστεγος επειδή είναι μέσα στο σπίτι και όλα αυτά, αλλά οι συνήθειες και η νοοτροπία του παραμένουν οι ίδιες.

>Και όταν έκανες αυτή τη μετάβαση ήσουν εντελώς μόνος σου. Πώς μείνατε συνδεδεμένοι με τις ρίζες σας; WhatsApp. Είναι αλήθεια. Η μαμά μου και ο μπαμπάς μου δεν ήξεραν πώς να δουλέψουν κάτι άλλο. Δεν ήξεραν πώς να με καλέσουν σε κανονικό τηλέφωνο. Αλλά πήγα στο Μιλγουόκι και ήμουν μόνος μου για περίπου επτά με οκτώ μήνες. Έτσι ήταν ο μόνος τρόπος να κρατήσω επαφή με τα αδέρφια μου στην Ελλάδα και την οικογένειά μου στη Νιγηρία μέχρι να επανενωθούμε όλοι μαζί.

> Διάβασε ακόμη: Το WhatsApp έφτιαξε ταινία μικρού μήκους για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

>Το νιγηριανό σου όνομα είναι στην πραγματικότητα Adetokunbo και η Post Imperial και η WhatsApp έφτιαξαν ένα ειδικό φούτερ για σένα με αυτή την ορθογραφία για το All Star. Γιατί αυτή η εκδοχή του επωνύμου σου ήταν σημαντική για σένα; Αυτό είναι το πραγματικό μου επώνυμο. Έτσι γράφεται το επώνυμό μου, αλλά με το ελληνικό αλφάβητο έπρεπε να γραφτεί διαφορετικά. Είναι σαν να παίρνεις κινέζικο διαβατήριο.

Έπρεπε να τους δείξεις το πρώτο έγγραφο που είχες. Αν είναι το πιστοποιητικό γέννησής σου στην Ελλάδα, έτσι παίρνουν το όνομά σου και έτσι θα γράψουν το όνομα στη φανέλα σου. Στο τέλος της ημέρας, ξέρω πώς πραγματικά γράφεται το όνομά μου: A-D-E-T-O-K-U-N-B-O. Αυτό είναι το όνομα που μου έδωσε ο πατέρας μου. Ήταν σημαντικό για μένα να το έχω στην πλάτη μου. Δεν έχω πολλές ευκαιρίες να φορέσω το επώνυμό μου με αυτόν τον τρόπο, οπότε ήταν μια ωραία εμπειρία να το έχω σε ένα φούτερ με κουκούλα. Η μαμά μου το λάτρεψε.

>Θα σκεφτόσασταν ποτέ να το χρησιμοποιήσετε στη φανέλα σας στο NBA;
Ακόμα κι αν μπορούσα, θα έπρεπε να αγοράσω κάθε φανέλα που δεν έχει πουληθεί από την τσέπη μου. Δε νομίζω ότι θέλω να πάω και να αγοράσω όλες αυτές τις φανέλες. Θα προτιμούσα να εξοικονομήσω τα χρήματα και να πάω όλα τα παιδιά μου στη Disney.

>Αυτό ακούγεται πιο έξυπνη κίνηση, αφού είσαι στο πρωτάθλημα εδώ και αρκετό καιρό και η φανέλα σου πωλείται στην πρώτη πεντάδα. Με όλα αυτά τα επιτεύγματα τα τελευταία εννέα χρόνια, πώς έχει αλλάξει το στυλ σου εκτός γηπέδου; Δεν έχει αλλάξει καθόλου. Εξακολουθώ να προσπαθώ να παραμένω όσο πιο ταπεινός μπορώ. Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρουν όλα τα εξωτερικά πράγματα. Με νοιάζει μόνο το μπάσκετ, γιατί όλα αυτά που κάνω τώρα δεν θα γίνονταν αν δεν ήμουν καλός μπασκετμπολίστας.

Κάποιοι λένε ότι έχω εμμονή με το μπάσκετ. Στον πυρήνα αυτού που είμαι, προσπάθησα να παραμείνω ο ίδιος. Απλά προσπαθώ να προσανατολιστώ στη ζωή και σε ό,τι συνεπάγεται το να είσαι καλός μπασκετμπολίστας.

Η ζωή μου έχει σίγουρα αλλάξει πολύ από τότε που μπήκα στο ΝΒΑ. Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στο ΝΒΑ, αλλά δεν βελτιώνονται. Από τότε που μπήκα στο ΝΒΑ, προσπαθώ να βελτιώνομαι κάθε χρόνο και πολλά πράγματα έχουν έρθει μαζί μου. Είναι ένα παιδί που ζει το όνειρό του και είναι επίσης ένα παιδί που ακόμα προσπαθεί να καταλάβει όλα τα πράγματα που συμβαίνουν εξαιτίας αυτού. Είμαι ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι, προσπαθώ να προσανατολιστώ στη ζωή.

>Οπότε, δε θα έχεις σύντομα στιλίστα στο ΝΒΑ; Ξέρεις ποιο είναι το τρελό; Τη βραδιά του ντραφτ θα φορούσα φόρμα και ο ατζέντης μου με άρπαξε και μου είπε: "Αποκλείεται. Ποτέ δεν υπήρξε κάποιος που να φορέσει φόρμα στο ντραφτ του ΝΒΑ και δεν πρόκειται να είσαι ο πρώτος". Μπλα, μπλα, μπλα. Έτσι, μου πήρε ένα κοστούμι, δεν θυμάμαι ποια εταιρεία ήταν, και ήμουν ένας από τους πιο καλοντυμένους της βραδιάς.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος