22 πράγματα για το 22ο Μουντιάλ της ιστορίας

Το Esquire επικεντρώνεται σε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του παρθενικού Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την πρώτη σέντρα.

Esquire Team
Γράφει: Esquire Editors 21 Νοεμβρίου 2022

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ξεκίνησε και όλοι κινούμαστε γύρω από τους ρυθμούς της "στρογγυλής θεάς", παρακολουθώντας τη μεγαλύτερη γιορτή για το ομορφότερο παιχνίδι που παίχτηκε ποτέ. Το Esquire επικεντρώνεται σε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του παρθενικού Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή, λίγο μετά την πρώτη σέντρα. 

Από τους Νίκο Παπαηλιού και Μπάμπη Δούκα

Το απόγευμα της 15ης Ιουλίου του 2018 μοιάζει λες και ήταν μόλις μερικές εβδομάδες πριν. Στην πραγματικότητα, έχουν περάσει 4+ χρόνια από τη στιγμή που στο χορτάρι του Luzhniki, στη Μόσχα, η εθνική ομάδα της Γαλλίας επικρατούσε με 4-2 της Κροατίας και κατακτούσε το Μουντιάλ. Ο καιρός πέρασε κι εδώ είμαστε και πάλι. Για εκείνη τη διοργάνωση που όλοι περιμένουν, όλοι θα δουν και όλοι θα έχουν ελπίδες πως κάποια στιγμή μπορεί να συμμετάσχουν ως παίκτες σε αυτήν, ασχέτως αν έχουν πατήσει τα δεύτερα -άντα ή τα πρώτα -ήντα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο έρχεται, και παρακάτω θα κάνεις τη σωστή προετοιμασία γι’ αυτό.

Όλη μέρα μπάλα

Η τελευταία αλλαγή στο πρόγραμμα έγινε μόλις πριν από ένα μήνα και αφορούσε το παιχνίδι της πρεμιέρας. Ο αγώνας Σενεγάλη -Ολλανδία, που ήταν προγραμματισμένος για τη Δευτέρα 21/11 στις 12:00, μεταφέρθηκε στις 18:00 την ίδια ημέρα, στη θέση του Κατάρ - Ισημερινός, που τελικά θα διεξαχθεί στις 20 του μηνός. Η φάση των ομίλων θα διεξαχθεί μέσα σε 11 ημέρες και θα περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες καθημερινά, με τη δράση να ξεκινά στις 12:00 και να ολοκληρώνεται στις 23:00, με 4 παιχνίδια/ημέρα. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Και τι καιρό λες να κάνει;

Το Μουντιάλ μπορεί να μετατέθηκε για μερικούς μήνες αργότερα, λόγω της ακραίας ζέστης τους θερινούς μήνες στο Κατάρ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση τους δύο τελευταίους μήνες του έτους είναι η ιδανική. Συνήθως οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τους 24 βαθμούς, με τα μεσημεριανά παιχνίδια να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ομάδες θα πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα, καθώς οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές θα αναγκαστούν να αφήσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες της Βόρειας Ευρώπης και να προσαρμοστούν σε εκείνες του Εμιράτου.

Στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί;

Ίσως είναι κάπως νωρίς να μιλάμε για φαβορί, αλλά φαίνεται πως κάποια αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα ξεχωρίζουν. Η κάτοχος του τίτλου, Γαλλία, δεν θα μπορούσε να μη συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες τις ομάδες που θα διεκδικήσουν εκ νέου το τρόπαιο. Έχει τον Kylian Mbappé, έχει τον Karim Benzema, έχει και τον Didier Deschamps. Έχει τους παίκτες, το ταλέντο, τη συνοχή και την εμπειρία.

22 πράγματα για το 22ο Μουντιάλ της ιστορίαςGetty Images

Ένα σκαλί πιο πίσω θα τοποθετούσαμε τη Βραζιλία και την Αργεντινή –όπως συμβαίνει πάντα, σε κάθε Μουντιάλ, ανεξαρτήτως ρόστερ, ελλείψεων και κατάστασης– μαζί με τη συνεπέστατη την τελευταία τετραετία Αγγλία (ναι, μη γελάς). Από κοντά θα βάζαμε την Ολλανδία αλλά και το Βέλγιο – με μία πιο ιντριγκαδόρικη προσέγγιση.

Θα το πάμε, όμως, λίγο πιο πέρα και εάν έπρεπε να βάλουμε τα χρήματά μας σε κάποια ομάδα, αυτή θα ήταν η Γερμανία. Οι Serge Gnabry, Leon Goretzka, Manuel Neuer, İlkay Gündoğan, Thomas Müller, Joshua Kimmich είναι μόνο μερικοί από εκείνους που αποτελούν μία πολύ στιβαρή βάση, ενώ ο Hansi Flick έχει την ικανότητα και την εμπειρία να τους καθοδηγήσει. Δείχνει επίσης το σύνολο με την ορθότερη αναλογία ταλέντου-ομοιογένειας-πειθαρχίας-προσήλωσης. Κλασικοί Γερμανοί δηλαδή.

Μία κατάρα που θέλει να σπάσει η Γαλλία

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές τείνουν να μην περνούν καλά στην αμέσως επόμενη διοργάνωση και οι Τρικολόρ το έχουν νιώσει στο πετσί τους. Στον 21ο αιώνα κανείς δεν έχει πετύχει το repeat, με τους κατόχους συνήθως να αποκλείονται νωρίς. Οι Γάλλοι κατέκτησαν το τρόπαιο το 1998 και αποκλείστηκαν από τους ομίλους το 2002. Οι Βραζιλιάνοι τα κατάφεραν το 2002 και ηττήθηκαν στα προημιτελικά το 2006.

Οι Ιταλοί το πήραν το 2006 όμως το 2010 δεν πέρασαν τους ομίλους. Ακριβώς το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε τόσο το 2014 με τους κατόχους του τίτλου, Ισπανούς, όσο και το 2018 με τους Γερμανούς. Μοιάζει απίθανο αλλά 4 από τους τελευταίους 5 πρωταθλητές δεν έχουν περάσει από τη φάση των ομίλων στην επόμενη διοργάνωση.

Η πρωτάρα

Η μόνη ομάδα που θα κάνει ντεμπούτο στα γήπεδα του Κατάρ, δεν είναι άλλη από εκείνη των γηπεδούχων. Η δουλειά που έγινε στη χώρα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ήταν συστηματική και φέρει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του Xavi. To project Aspire Academy δημιουργήθηκε με βασιλικό διάταγμα το 2004 και επρόκειτο για μία πρώτη σοβαρή απόπειρα εύρεσης και ανάπτυξης των καλύτερων νέων αθλητών της χώρας.

ΚΑΤΑΡ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΚΑΤΑΡ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στο πλαίσιό του αγοράστηκαν ολόκληρες ομάδες, όπως η βελγική K.A.S. Eupen, ενώ έγιναν συνεργασίες τόσο με οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Nike και η Global Sport Marketing, όσο και με σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα Xavi Hernández, ο Valter Di Salvo (πρώην fitness coach σε Λάτσιο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης) και ο πολύπειρος προπονητής Bora Milutinovic, που έχει τον ρόλο συμβούλου στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κατάρ και στην ακαδημία.

Παράλληλα, το Κατάρ έχει συνάψει συμφωνία από το 2013 με τον Felix Sanchez Bas, πρώην προπονητή της Masia, της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Το 2019 το Κατάρ κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών της Ασίας και πλέον είναι έτοιμο για την επόμενη –εντός έδρας– πρόκληση.

Μουντιάλ χωρίς Ιταλία

Μία λαϊκή ποδοσφαιρική ρήση υποστηρίζει πως κάθε μεγάλη διοργάνωση ξεκινά, ουσιαστικά, με το πρώτο ματς των Ατζούρι. Ή πιο ορθά όταν ακουστεί ο "Il Canto degli Italiani” και οι ποδοσφαιριστές της Ιταλίας στηθούν στη σέντρα για να τον τραγουδήσουν. Πάντοτε με τον δικό τους ξεχωριστό, έντονο και παθιασμένο, τρόπο.

ΖΟΡΖΙΝΙΟ ΙΤΑΛΙΑ ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ 2021Nazionale Italiana di Calcio
EURO 2020 ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΜΠΟΝΟΥΤΣΙGetty Images

Είναι γεγονός πως όταν οι Ιταλοί απουσιάζουν, χάνεται και ένα γοητευτικό για μερικούς, στερεοτυπικό για άλλους, κομμάτι της μαγείας κάθε σπουδαίας διοργάνωσης. Μετά την ηχηρή απουσία τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, οι Ατζούρι πήραν τον τίτλο στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και στη συνέχεια κατάφεραν να αποκλειστούν από το Μουντιάλ του Κατάρ.

Το Κατάρ ως οικονομική δύναμη

Το Κατάρ των 3.000.000 ψυχών, που σε μέγεθος δεν ξεπερνά την Πελοπόννησο, είναι σήμερα μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Η αιτιολογία των παραπάνω βρίσκεται σε παράγοντες όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γης). Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο σημείο είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με πολλές και διαφορετικές χώρες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και η προσέλκυση καινοτόμων επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους παρέχει μια σειρά από γενναιόδωρα κίνητρα.

Τα γήπεδα και η ιστορία τους

Το Lusail Stadium στην Ντόχα θα είναι το γήπεδο του τελικού και αυτό τα λέει όλα από μόνο του. Η χωρητικότητά του φτάνει τις 80.000 θέσεις. Εγκαινιάστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου και θα παιχτούν 10 αγώνες εκεί, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου φινάλε. Στο Al Bayt Stadium –35 χιλιόμετρα βόρεια της Ντόχα και χωρητικότητας 60.000– θα λάβει χώρα η πρεμιέρα της διοργάνωσης και θεωρείται το πιο εντυπωσιακό όλων. Περιλαμβάνει φυσικά πεντάστερο ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο.

Ένα εξίσου εντυπωσιακό είναι το Education City Stadium, που έχει σχεδιαστεί για να αστράφτει την ημέρα και να λάμπει τη νύχτα. Θα γίνει η έδρα της γυναικείας ομάδας του Κατάρ μετά τη λήξη του Μουντιάλ και είναι το στάδιο που φιλοξένησε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, πέρυσι, ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και την Τίγκρες. Το Al Thumama Stadium εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2021, έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεις και είναι το μοναδικό που έχει σχεδιαστεί από ντόπιο αρχιτέκτονα, τον Ibrahim Al Jaidah.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ 2022 3Getty Images
ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ 2022 2Getty Images

Θα διαλυθεί μετά το τέλος του Μουντιάλ και στη θέση του θα χτιστούν ένα τζαμί και ένα ξενοδοχείο. Το Stadium 974 –μόλις 10 χιλιόμετρα ανατολικά από την καρδιά της Ντόχα, 40.000 θέσεων– φτιάχτηκε τον Νοέμβριο του 2021 από 974 κοντέινερ πλοίων και άλλα υλικά, που μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν μετά το πέρας του τουρνουά.

Το πιο κοντινό γήπεδο στην έρημο είναι το επίσης 40.000 θέσεων Ahmad Bin Ali Stadium, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το Al Janoub Stadium (από τα πιο μικρά γήπεδα της διοργάνωσης) παλιότερα ήταν γνωστό ως Al Wakrah Stadium αλλά υπέστη ολική ανακατασκευή πριν από λίγους μήνες.

Τέλος, το χωρητικότητας 45.416 θεατών Khalifa International Stadium είναι το μοναδικό γήπεδο που υπήρχε στο Κατάρ και θα φιλοξενήσει αγώνες του Μουντιάλ, καθώς φτιάχτηκε το 1976. Αποτελεί την έδρα της εθνικής ομάδας των διοργανωτών. Θα φιλοξενήσει 8 αγώνες της τελικής φάσης, με τον μικρό τελικό να είναι ανάμεσα σε αυτούς.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Δεν θα ήταν υπερβολικό να μιλήσουμε για το πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ όλων των εποχών. Για πάρα πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι το πρωτοφανές οικοδομικό πρόγραμμα που "έτρεξε" το Κατάρ την τελευταία δεκαετία. Δημιουργήθηκαν νέα ποδοσφαιρικά στάδια, πολλά έργα υποδομής, μία ολοκαίνουρια πόλη (που μάλιστα θα φιλοξενήσει και τον τελικό της διοργάνωσης) και ένα αεροδρόμιο. Όλα τα παραπάνω απαιτούσαν εργατικά χέρια. Πολλά εργατικά χέρια. Αυτά βρέθηκαν, αλλά υπήρξαν κάποια σοβαρά θέματα.

Η αναζήτηση εργατών από χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα και το Νεπάλ δημιούργησε ένα ντόμινο εξελίξεων, που κατέληξε με τον θάνατο αρκετών ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί. Πριν από περίπου 1,5 χρόνο, η Guardian έφερε στο φως στοιχεία –πολλά από τα οποία προέρχονται από κυβερνητικές πηγές– που ανέφεραν πως περισσότεροι από 6.500 εργάτες από τις προαναφερθείσες 5 χώρες έχουν χάσει τη ζωή τους από παράγοντες που, άμεσα ή έμμεσα, σχετίζονται με όλα τα παραπάνω.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κατά μέσο όρο, 12 άτομα κάθε εβδομάδα έφευγαν από τη ζωή, από εκείνη τη νύχτα του Δεκεμβρίου του 2010, όταν οι δρόμοι της Ντόχα γέμισαν με κόσμο που πανηγύριζε έπειτα από την ανακοίνωση της διοργάνωσης του Μουντιάλ στη χώρα. Οι επίσημες πληροφορίες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα κάνουν λόγο για 5.927 νεκρούς μετανάστες εργάτες από το 2011 έως και το 2020. Παράλληλα, η Πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ ανέφερε 824 θανάτους Πακιστανών εργαζομένων για το ίδιο διάστημα.

Ο υψηλότερος αριθμός απωλειών συνδέεται με την ανυπόφορη ζέστη του Κατάρ –η μέση θερμοκρασία του έτους είναι στους 29°C, ενώ 7 από τους 12 μήνες ο μέσος όρος ξεπερνά τους 31°C– συνδυαστικά με την ανεπαρκή ιατρική υποστήριξη, την έλλειψη νερού και τα εξοντωτικά ωράρια. Εκ του αποτελέσματος, παρατηρούνται καρδιακές προσβολές, θάνατοι από υπερθερμία, κατάρρευση λόγω κούρασης, πέρα από τα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν σε κατασκευαστικούς χώρους. Παράλληλα με αυτά, υπήρξαν αναφορές για καταναγκαστική εργασία, κρατήσεις μισθών αλλά και ταξιδιωτικών εγγράφων, ή ακόμη και για ξυλοδαρμούς ή αυθαίρετες συλλήψεις αλλοδαπών εργαζομένων.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝGetty Images

Από την πλευρά της, η FIFA υποστηρίζει ότι είχε λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργατών, αναφέροντας πως "η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Μουντιάλ του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα projects σε όλο τον κόσμο".

Αυτοί που δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση της κοινής γνώμης και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τα έβαλαν με τη FIFΑ. O Phillipp Lahm, που σήκωσε το τρόπαιο το 2014 ως αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας, ανέφερε στο Kicker πως "δεν είμαι μέλος της αποστολής και δεν με ενδιαφέρει να πετάξω εκεί ως φίλαθλος".

"Προτιμώ να παρακολουθήσω το τουρνουά από το σπίτι. Αν είχα μια δουλειά ή μια ατζέντα στο Κατάρ με την ιδιότητά μου ως διευθυντή των τουρνουά του EURO, φυσικά θα έμοιαζε διαφορετικά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην "απονομή” ενός τουρνουά. Εάν ανατεθεί σε μια χώρα που έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις από αυτή την άποψη, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη λήψη της απόφασης. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί στο μέλλον".

"Θα σταματούσα από την εθνική ομάδα ακόμη κι αν το Μουντιάλ γινόταν σε μια δημοκρατική χώρα. Σοβαρά όμως, είμαι κάθετα αντίθετος στη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ. Ήταν λάθος απόφαση από την FIFA και τις ομοσπονδίες", τόνισε ο πρώην Γερμανός διεθνής και άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Toni Kroos, ενώ ένα τωρινό στέλεχος των Πάντσερ, ο Joshua Kimmich, υποστηρίζει πως "υπήρξε καθυστέρηση 10 ετών στο θέμα του μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχουμε ευθύνη να μιλάμε ως ποδοσφαιριστές, να φέρνουμε τα προβλήματα στο φως, ωστόσο, απαιτείται συνεργασία από όλες τις πλευρές. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς".

Τέλος, ο "βασιλιάς" Eric Cantona δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος: "Για να είμαι ειλικρινής, δε με ενδιαφέρει καθόλου το Μουντιάλ αυτό. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ, για μένα. Το Κατάρ δεν είναι μια ποδοσφαιρική χώρα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας να φιλοξενηθεί αυτή η διοργάνωση σε μία χώρα όπου μπορεί να προωθηθεί και να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες με τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική".

"Στο Κατάρ δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Όλα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων, είναι φρικτός. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν".

Το θέμα με την LGBTQ+ κοινότητα

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ. Η ιδιωτική ζωή του καθενός είναι σε υπολογίσιμο βαθμό σεβαστή, αλλά υπερβολική ένδειξη οικειότητας μεταξύ προσώπων σε δημόσιο χώρο μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την πρόθεση. Οι αρχές της χώρας, προφανώς, έχουν δηλώσει πως "όλοι θα είναι καλοδεχούμενοι".

Τον περασμένο Ιούνιο, η Guardian επικοινώνησε με την Ανώτατη Επιτροπή του Κατάρ, το οργανωτικό όργανο πίσω από το Παγκόσμιο Κύπελλο, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για το θέμα, αλλά συνάντησε απροθυμία από τους ανθρώπους της.

Καμία από τις ερωτήσεις της σχετικά με την queer φίλαθλη κοινότητα δεν απαντήθηκε. Αντιθέτως, έλαβε μία διφορούμενη απάντηση: "Όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας. Είμαστε μια σχετικά συντηρητική κοινωνία – για παράδειγμα, οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής δεν αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας. Πιστεύουμε στον αμοιβαίο σεβασμό και έτσι, ενώ όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αυτό που περιμένουμε σε αντάλλαγμα είναι να σέβονται τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας".

Έχει γίνει πάντως γνωστό πως η σημαία του ουράνιου τόξου θα επιτρέπεται στις εξέδρες.

Μία μασκότ που την έλεγαν La'eeb

Τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της τελικής κλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκαλύφθηκε η μασκότ του 22ου Μουντιάλ της ιστορίας.

Πρόκειται για τον La'eeb, μία φιγούρα που δεν έχει σταθερή ανθρωπόμορφη ταυτότητα, ώστε "ο καθένας να τον ερμηνεύσει όπως θέλει", σύμφωνα με τους ανθρώπους της διοργάνωσης. Η αραβική λέξη του ονόματός του μεταφράζεται από τα αραβικά ως ένας "εξαιρετικά ικανός παίκτης".

Η ανοιχτοχέρα FIFA

Συνολικά, το market pool θα περιλαμβάνει 440.000.000 ευρώ. Η νικήτρια ομάδα θα λάβει τα 40 από αυτά, ενώ η φιναλίστ 32. Η νικήτρια του μικρού τελικού θα πάρει περίπου 25 εκατομμύρια, ενώ όλες οι χώρες που συμμετέχουν θα λάβουν αυτόματα το ποσό των 9.000.000 ευρώ.

Η Panini και το πρόβλημα με τον πληθωρισμό

Όπου υπάρχει Μουντιάλ, υπάρχει και άλμπουμ της Panini. Το αγαπημένο χόμπι ετών φαίνεται πια να απομακρύνεται. Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, η συλλογή και η ολοκλήρωση του επίσημου άλμπουμ Panini Fifa World Cup Qatar 2022 θα κοστίσει περισσότερα από 1.000 ευρώ για κάθε ενδιαφερόμενο. Τα πρώτα αυτοκόλλητα της Panini κυκλοφόρησαν για το Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό και έκτοτε δεν έχουν χάσει διοργάνωση.

> Διάβασε ακόμη: Ο μεγαλύτερος συλλέκτης αυτοκόλλητων Panini στην Ελλάδα

Πριν από 6 χρόνια, ωστόσο, η τιμή τους ήταν μισή από ό,τι σήμερα. Οι φίλαθλοι θα πρέπει, κατά μέσο όρο, να αγοράσουν 4.832 αυτοκόλλητα για να το ολοκληρώσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Paul Harper, καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Cardiff.

Ένα απίθανο ρεκόρ για τον Cristiano Ronaldo

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ κυνηγά να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που σκοράρει σε 5 διαφορετικές τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ παράλληλα, αν πετύχει και φέτος γκολ, θα φτάσει τα 10 διαδοχικά μεγάλα τουρνουά όπου έχει σκοράρει.

CRISTIANO RONALDOGetty Images

Από το EURO 2004 και έπειτα, ο Ronaldo σκοράρει σε κάθε σπουδαία διοργάνωση. Αν τα καταφέρει και φέτος, θα ξεπεράσει το ρεκόρ του Γκανέζου Asamoah Gyan.

Οι επόμενοι σταρ

Είναι μάλλον περιττό να ξαναδιαβάσεις για τον Lionel Messi, τον Harry Kane, τον Kylian Mbappé, τον Cristiano Ronaldo, τον Kevin De Bruyne, τον Robert Lewandowski, τον Karim Benzema και τους υπόλοιπους παγιωμένους σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος. Σε κάθε Μουντιάλ, άλλωστε, τείνουν να κάνουν την εμφάνισή τους νέοι αστέρες της "στρογγυλής θεάς" ή ακόμη και οι γοητευτικοί ήρωες της μίας βραδιάς, που κανείς δεν περίμενε. Ή που δεν προσδοκούσε να είναι τόσο καλοί σε καταστάσεις εξαιρετικά υψηλού άγχους.

ΤΖΑΜΑΛ ΜΟΥΣΙΑΛΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥFacebook/ FC Bayern Munich

Ο Jude Bellingham της Αγγλίας, ο Καναδός Alphonso Davies, ο Jamal Musiala της Γερμανίας, ο Ισπανός Pedri, ο Ryan Gravenberch της Ολλανδίας είναι τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις. Φυσικά, είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι για οποιονδήποτε παίκτη-αποκάλυψη, από οποιαδήποτε ομάδα.

Ποιος θα έχει την πιο cool εμφάνιση

Στο Μουντιάλ της Ρωσίας, 4 χρόνια πριν, ήταν η Εθνική Νιγηρίας εκείνη που κέρδισε το σχετικό, στιλιστικό ντιμπέιτ. Και σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, η ομάδα από την Αφρική θα παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο, ενώ η δεύτερη εμφάνιση της Αργεντινής και η βασική της Βραζιλίας έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται sold out. Εκείνη που διχάζει περισσότερο, είναι αυτή της Πορτογαλίας, με τη διχρωμία πράσινου-κόκκινου να μην είναι ακριβώς και ό,τι καλύτερο.

Μετά το VAR, το SAOT

Θα δούμε και νέο VAR, καθώς η FIFA ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιηθεί το semi-automated offside technology – συνοπτικά SAOT. Το ημιαυτόματο offside θα αποτελέσει ένα καθοριστικό εργαλείο υποστήριξης για τους διαιτητές εντός κι εκτός του αγωνιστικού χώρου, έτσι ώστε να λαμβάνουν πιο γρήγορες και πιο ακριβείς αποφάσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Το SAOT χρησιμοποιεί 12 αποκλειστικές κάμερες παρακολούθησης, που είναι τοποθετημένες κάτω από την οροφή του γηπέδου και "κυνηγούν" την μπάλα σε 29 σημεία δεδομένων για κάθε μεμονωμένο παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας την ακριβή θέση τους στο γήπεδο.

Παράλληλα, η μπάλα Adidas Al Rihla θα είναι εξοπλισμένη με έναν αισθητήρα που θα στέλνει δεδομένα θέσης 500 φορές ανά δευτερόλεπτο, τα οποία θα αντιστοιχίζονται με τις θέσεις των παικτών στην κάμερα. Οι αποφάσεις του VAR θα λαμβάνονται μέσα σε 25 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τα 70 σημερινά. Η εικόνα από τη λειτουργία του συστήματος θα μεταδίδεται στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου, προς ενημέρωση των θεατών.

Το ταξίδι στο Κατάρ...

Ένα από τα πιο λογικά ερωτήματα για κάποιον που θα ήθελε να ταξιδέψει στο Κατάρ με αφορμή το Μουντιάλ, είναι αν απαιτείται βίζα. Από το 2017 και για τους πολίτες συνολικά 80 χωρών –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– δεν απαιτείται αίτηση για κάτι τέτοιο.

Αντ’ αυτού, εκδίδεται στο σημείο εισόδου στη χώρα μία άδεια, παρουσιάζοντας απλά ένα έγκυρο διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών αλλά και ένα επιβεβαιωμένο εισιτήριο επιστροφής. Πέρα από αυτό, ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει κατά νου κάποια πράγματα: Η Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της εβδομάδας και, ως εκ τούτου, το "ΣΚ" εκεί είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. Απαγορεύεται, επίσης, η φωτογράφιση κυβερνητικών κτιρίων. Η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται μόνο σε πιστοποιημένα εστιατόρια και ξενοδοχεία.

…και η διαμονή σε αυτό

Τόσο στην πρωτεύουσα Ντόχα όσο και σε άλλες πόλεις του Εμιράτου, τα εντυπωσιακά ξενοδοχεία δεν απουσιάζουν. Ακριβώς τέτοια είναι το The Ritz-Carlton Sharq Village, το Four Seasons, το Mondrian, το Marsa Malaz Kempinski ή το The Torch – οι "εκπρόσωποι" δηλαδή πολύ σημαντικών "παικτών" από το χώρο του hoteling διεθνώς.

Εκτός από αυτά όμως, και για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι υπεύθυνοι προτείνουν και κάποιες εναλλακτικές επιλογές διαμονής, όπως το glamping στην έρημο ή τα κρουαζιερόπλοια-ξενοδοχεία.

Περισσότεροι επισκέπτες από ποτέ

Καθημερινά, για όλο τον μήνα, θα φτάνουν στο Κατάρ 1.300 πτήσεις. Η χώρα είναι μικρή, οπότε οι μετακινήσεις από το ένα γήπεδο στο άλλο δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση. Ήδη έχουν πουληθεί περισσότερα από 1.500.000 εισιτήρια για τους αγώνες.

Η απαραίτητη Hayaa Card

Οποιοσδήποτε ξένος βρεθεί στο Κατάρ κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα χρειαστεί την Hayya Card. Είναι μία μορφή κάρτας φιλάθλου που εκδίδει η κυβέρνηση του Εμιράτου και δίνει πρόσβαση τόσο στο ίδιο το μέρος όσο και στα γήπεδα, μαζί ασφαλώς με το εισιτήριο του κάθε αγώνα. Δίνει επίσης στους κατόχους της δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΜ για τις ημέρες των ματς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας