Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Μουντιάλ

Οι Σαουδάραβες σόκαραν την Αργεντινή του Messi στο Μουντιάλ του Κατάρ σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης και μας ενέπνευσαν να τσεκάρουμε τι άλλο έχει συμβεί στα χρόνια της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι γεμάτη εκπλήξεις και αουτσάιντερ που φτάνουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Η Σαουδική Αραβία έσπασε το αήττητο 36 αγώνων της Αργεντινής στο Κατάρ, πέτυχε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ κόντρα στον καλύτερο ίσως παίκτη όλων των εποχών. Δύο τελικές στον στόχο έφταναν για δύο γκολ και οι Αργεντινοί είδαν τρεις φορές τα γκολ τους να ακυρώνονται. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. 

> Διάβασε ακόμη: 22 πράγματα για το 22ο Μουντιάλ της ιστορίας

Η επικράτηση της Σαουδικής Αραβίας κόντρα στην Αργεντινή του Messi ήταν ομολογουμένως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Μουντιάλ. Ποιες ήταν όμως οι υπόλοιπες; 

ΗΠΑ - Αγγλία 1-0 (Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία - 1950)

Η ομάδα των ΗΠΑ, η οποία περιελάμβανε έναν ταχυδρόμο, έναν αποχρωματιστή, έναν λαντζιέρη και έναν οδηγό νεκροφόρας σόκαρε την Αγγλία, η οποία είχε στις τάξεις της μια σειρά από επαγγελματίες αστέρες. Στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν καν το άθλημα που έγινε επαγγελματικό δεκαετίες μετά. Ο Joe Gaetjens, λαντζιέρης στο επάγγελμα στη Νέα Υόρκη  πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα.

Δυτική Γερμανία - Ουγγαρία 3-2  (Τελικός, Ελβετία - 1954)

Ήταν το "Θαύμα της Βέρνης", όταν η Δυτική Γερμανία - που αγωνιζόταν ακόμη να συνέλθει από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κυριαρχίας και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου  κέρδισε την αήττητη μέχρι τότε ομάδα της Ουγγαρίας. Έχοντας μείνει πίσω με δύο γκολ στα πρώτα οκτώ λεπτά του αγώνα, η Δυτική Γερμανία ισοφάρισε στα επόμενα 10 λεπτά, πριν ο Helmut Rahn βρει τον νικητή στο 84ο λεπτό.

Ο Γερμανός ιστορικός Joachim Fest περιέγραψε τη στιγμή ως την ιδρυτική ημέρα της Γερμανικής Δημοκρατίας: "Ήταν ένα είδος απελευθέρωσης για τους Γερμανούς από όλα όσα τους βάραιναν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η 4η Ιουλίου 1954 είναι από ορισμένες απόψεις η ιδρυτική ημέρα της Γερμανικής Δημοκρατίας".

Βόρεια Κορέα - Ιταλία 1-0  (Middlesbrough, Αγγλία - 1966)

Ο δεκανέας του στρατού Park Do-Ik χάρισε στο ασιατικό έθνος μια απίθανη νίκη επί της Ιταλίας. Οι Άγγλοι υποστήριζαν τους Ασιάτες στις εξέδρες, οι οποίοι στα προημιτελικά λίγο έλειψε να αποκλείσουν και τους Πορτογάλους του Eusebio, ωστόσο δέχθηκαν μια απίθανη ανατροπή από 3-0.

Βόρεια Ιρλανδία - Ισπανία 1-0  (Βαλένθια, Ισπανία - 1982)

"Στο τελικό σφύριγμα, αρχικά δεν πανηγυρίσαμε. Απλώς κοιταχτήκαμε ο ένας τον άλλον για περίπου 10 δευτερόλεπτα έκπληκτοι", θυμάται ο μέσος της Βόρειας Ιρλανδίας Tommy Cassidy. Η χώρα, η μικρότερη που προκρίθηκε ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σόκαρε τη διοργανώτρια χώρα στο Mestalla. Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς γκολ, ο Jerry Armstrong, που καραδοκούσε στην περιοχή, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο μια γκάφα του τερματοφύλακα Luis Arcanda.

Διάβασε ακόμη: Η φιλοσοφία του Diego Maradona σε 20 φράσεις

Καμερούν - Αργεντινή 1-0  (Μιλάνο, Ιταλία - 1990)

Στο "θαύμα του Μιλάνου", η πρωταθλήτρια Αργεντινή του Maradona έζησε ένα τρομερό στραπάτσο από το Καμερούν. "Έφαγα μια κλωτσιά από έναν τύπο που παραλίγο να μου πάρει το κεφάλι", δήλωσε αργότερα ο Diego Maradona. 

Βουλγαρία - Γερμανία (Νιου Τζέρσεϊ, ΗΠΑ - 1994)

Η Γερμανία, που έπαιζε ως ενιαίο κράτος για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έπεσε πάνω στην σκληροτράχηλη Βουλγαρία, η οποία προερχόταν από ένα σερί χωρίς νίκες. Ο μεσοεπιθετικός Yordan Letchkov πέτυχε το νικητήριο γκολ με κεφαλιά, σοκάροντας τα "Πάντσερ".

Σενεγάλη - Γαλλία 1-0  (Σεούλ, Νότια Κορέα - 2002)

Η Γαλλία έχει κατακτήσει τον κόσμο, το 1998 και στη Σεούλ δέχεται την ήττα από τη Σενεγάλη και τον προπονητή Bruno Metsu, ο οποίος απολαμβάνει μια μακρόχρονη σχέση με το γαλλικό παιχνίδι ως παίκτης και προπονητής. Ο μακαρίτης Papa Bouba Diop, που μετέπειτα έπαιξε στην ΑΕΚ πέτυχε το πρώτο γκολ του τουρνουά στο μισάωρο, με κεφαλιά από τη σέντρα του συμπαίκτη του στην Λανς, El Hadji Diouf.

Ολλανδία - Ισπανία 5-1  (Μπαχία, Βραζιλία - 2014)

Το Τίκι-Τάκα τιμωρήθηκε όσο ποτέ άλλοτε. Η Ισπανία έχοντας κατακτήσει τα πάντα την προηγούμενη δεκαετία δέχθηκε μια ιστορική ήττα που θα σήμανε την αγωνιστική της πτώση. Η πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης μπήκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 ως ένα από τα πρώτα φαβορί, ηττήθηκε με το εκκωφαντικό 5-1 από την Ολλανδία, που τότε βρισκόταν στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης. Η Ισπανία προηγήθηκε στο 27ο λεπτό, αλλά οι Robin van Persie και Arjen Robben βοήθησαν τους Ολλανδούς να πάρουν εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του 2010. Οι πρωταθλητές ηττήθηκαν με 2-0 από τη Χιλή και στο δεύτερο παιχνίδι και αποχαιρέτησαν νωρίς τη διοργάνωση.

Σαουδική - Αραβία Αργεντινή 1-2  (Ντόχα, Κατάρ - 2022)

Το Στάδιο Lusail άπέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και οι Σαουδάραβες έκαναν το μικρό ταξίδι για να δουν την ομάδα τους κόντρα στο Messi και την Αργεντινή των 36 αήττητων αγώνων, ζώντας τελικά κάτι απίστευτο. Ο Messi άνοιξε το σκορ μέσα σε 10 λεπτά από το σημείο του πέναλτι μετά από έλεγχο του VAR. Η Αργεντινή είδε 3 γκολ της να ακυρώνονται και στη συνέχεια βίωσε μια αδιανόητη ανατροπή. Τρεις τελικές της Σαουδικής Αραβίας έδωσαν 2 γκολ μέσα σε 4 λεπτά. Ο Βασιλιάς της χώρας κήρυξε αργία την επόμενη μέρα, γιορτάζοντας τον άθλο της ομάδας του. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος