Να γιατί οι Αμερικανοί λένε το ποδόσφαιρο 'soccer'

Ο Pulisic πανηγύρισε το γκολ των ΗΠΑ κόντρα στο Ιράν με το πολυτραγουδημένο "It's Called Soccer", έγινε ο αγαπημένος των Αμερικανών και γραφικός για τον υπόλοιπο κόσμο. Soccer ή Football λοιπόν;

Ο Pulisic ανάμεσα στους πανηγυρισμούς του για το γκολ που έφερε την πρόκριση των Αμερικανών στη φάση των 16 του Μουντιάλ, σήκωσε τη φανέλα του για να δείξει το μήνυμα "It's called soccer", που είναι και το κεντρικό σύνθημα στα χείλη των αμερικανών θεατών στην Ντόχα. Τελικά τι ισχύει για τον συγκεκριμένο όρο;

Μπορεί το να αποκαλείται το ποδόσφαιρο, "soccer" από τους Αμερικανούς να εμφανίζεται ως σύμβολο της αμερικανικής άγνοιας, ωστόσο το λάθος δεν είναι 100% δικό τους. Για την ακρίβεια, ο λόγος που δεν το αποκαλούν "football" όπως ο υπόλοιπος κόσμος είναι σφάλμα... της Βρετανίας.

Η λέξη "soccer" είναι μια βρετανική εφεύρεση που οι Άγγλοι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν μόνο πριν από περίπου 40 χρόνια, σύμφωνα με μια εργασία του 2014 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Stefan Szymanski.

Η λέξη "soccer" προέρχεται από τον όρο "association football" που στη Βρετανία χρονολογείται εδώ και 200 χρόνια. Στις αρχές του 1800, τα βρετανικά πανεπιστήμια πήραν το "football", ένα μεσαιωνικό παιχνίδι, και άρχισαν να παίζουν τις δικές τους εκδοχές του, όλες με διαφορετικούς κανόνες. Για να τυποποιηθούν τα πράγματα σε όλη τη χώρα, τα παιχνίδια αυτά κατηγοριοποιήθηκαν κάτω από διαφορετικές οργανώσεις με διαφορετικά ονόματα.

Μια παραλλαγή του παιχνιδιού που παίζoυμε και με τα χέρια μας έγινε "Rugby football" και εν συντομία rugger. Μια άλλη παραλλαγή έγινε γνωστή ως "Association football" ή soccer αφού η Ένωση Ποδοσφαίρου δημιουργήθηκε για να προωθήσει το παιχνίδι το 1863, 15 χρόνια μετά τη θέσπιση των κανόνων στο Κέιμπριτζ.

Αφού αυτά τα δύο αθλήματα εξαπλώθηκαν στον Ατλαντικό, οι Αμερικανοί επινόησαν τη δική τους παραλλαγή του παιχνιδιού που ονόμασαν απλώς "soccer" στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Το "Association football" έγινε "soccer" στην Αμερική, και αυτό που στη Βρετανία ονομαζόταν "gridiron" έγινε απλά "football" στην Αμερική.

Οι περισσότεροι Βρετανοί σταμάτησαν να λένε "soccer" επειδή έτσι το αποκαλούσαν οι Αμερικανοί

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τακτικά το "soccer" για ένα τεράστιο κομμάτι του 20ου αιώνα. Μεταξύ 1960 και 1980, το "soccer" και το "football" ήταν "σχεδόν ίδια" στη Βρετανία, διαπίστωσε ο Szymanski.

Στη συνέχεια, όλα άλλαξαν καθώς όπως αναφέρει ο καθηγητής: "Από το 1980 η χρήση της λέξης "soccer" έχει μειωθεί στις βρετανικές δημοσιεύσεις, και όπου χρησιμοποιείται, αναφέρεται συνήθως σε αμερικανικό πλαίσιο. Αυτή η μείωση φαίνεται να είναι μια αντίδραση απέναντι στην αυξημένη χρήση στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται να συνδέεται με το αποκορύφωμα της NASL γύρω στο 1980".

Οι περισσότεροι Βρετανοί σταμάτησαν να λένε "soccer" λόγω των αμερικανικών συνειρμών που δημιουργούνται, όμως, ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Sky Sports εξακολουθούσε να το χρησιμοποιεί για να ονομάσει τις εξαιρετικά δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές "Soccer Saturday" και "Soccer A.M.". Επομένως, ποιος έχει δίκιο;

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος