Ο Pelé και τα απίθανα ρεκόρ της ζωής του

7 μυθικά ρεκόρ που έσπασε ο βραζιλιάνος 'Βασιλιάς' Pelé.

Γεννήθηκε ως Edson Arantes do Nascimento, όμως έζησε και "έφυγε" ως Pelé. Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο και σημάδεψε ολόκληρο τον 20ο αιώνα, πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 82 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Στην σπουδαία του καριέρα με Σάντος, Νιου Γιορκ Κόσμος και Εθνική Βραζιλίας μπόρεσε να σαρώσει οποιοδήποτε άπιαστο ρεκόρ μέχρι εκείνη την εποχή και μερικά, καλά κρατούν ως σήμερα, μισό σχεδόν αιώνα μετά από το τελευταίο του παιχνίδι.

Ο 'Βασιλιάς' έπαιξε από τα 17 του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ακόμη κι αν αποσύρθηκε νωρίς από την Εθνική Βραζιλίας, μπόρεσε να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Κατέκτησε τρία παγκόσμια κύπελλα και μετέτρεψε την άσημη Εθνική Βραζιλίας της δεκαετίας του 1950, στην παγκόσμια υπερδύναμη που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε. "Πριν από τον Pelé, το '10' ήταν απλά ένας αριθμός", έγραψε ο Neymar, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την ισοφάριση ενός εκ των αμέτρητων ρεκόρ του.

Ας δούμε 7 από τα πιο εμφατικά.

11 χρυσά παπούτσια στο Paulista

Ο Pelé με τη φανέλα της Σάντος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Paulista 11 φορές. Μάλιστα οι 9 από αυτές ήταν συνεχόμενες, δείγμα της συνέπειάς του. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η πρώτη, από την τελευταία φορά που βγήκε πρώτος σκόρερ, απέχει 16 ολόκληρα χρόνια (1957-1973).

Τα περισσότερα τρόπαια Μουντιάλ

Ο Pelé κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο 3 φορές, καθώς ήταν μέλος και της ομάδας του 1958. Μόνο ο Kylian Mbappe απείλησε το ρεκόρ του, καθώς αν κέρδιζε την Αργεντινή φέτος στο Κατάρ, θα έφτανε τις 2 κατακτήσεις από τα 23 του. 

Περισσότερα γκολ με την Εθνική Βραζιλίας

Ήταν ένα ρεκόρ που διατηρούσε επί δεκαετίες και δε μπόρεσαν να σπάσουν μερικοί κορυφαίοι Βραζιλιάνοι επιθετικοί. Ο Neymar που αγωνίζεται στη Σελεσάο από τα 18 του, τα κατάφερε. Και αυτός παιδί της Σάντος, μπόρεσε να ισοφαρίσει στο Κατάρ το ρεκόρ του Pelé με 77 τέρματα. Ο Pelé χρειάστηκε φυσικά 92 συμμετοχές, ενώ ο Ney, 124. 

Περισσότερα γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος

Το 1959 ο Pelé έβαλε 127 γκολ. Όσα δηλαδή δε βάζουν σπουδαίοι επιθετικοί σε ολόκληρη την καριέρα τους, ο Pele τα έβαλε σε μια χρονιά και αυτό το ρεκόρ το αναγνώρισε και η FIFA. Το 2012 ο Messi πέτυχε 91, όμως και πάλι απείχε πολύ. 

Περισσότερα χατ-τρικ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Υπήρχαν παιχνίδια που ο Pelé απλά δεν σταμάταγε. Σε 92 από αυτά σκόραρε τουλάχιστον τρία γκολ, γεγονός που φυσικά τον φέρνει στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα χατ-τρικ στην ιστορία. 

Περισσότερα γκολ στην ιστορία (με τα φιλικά)

Είναι το ρεκόρ που έχει συζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλο, καθώς οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ο Pelé σκόραρε μόνο... 775 γκολ, ενώ ο ίδιος και οι φίλοι του έχουν μετρήσει 1.283. Φυσικά μετρούν τα εκατοντάδες φιλικά που έπαιξε ο Pelé σε όλον τον κόσμο. Η διχογνωμία είχε ξεκινήσει από όταν ο θρύλος του ποδοσφαίρου είχε αγγίξει τα 1.000 γκολ

Περισσότερες ασίστ στην ιστορία των Μουντιάλ

Ο Pelé υπήρξε ίσως ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου,  γεγονός που οφείλεται στην ιδιαίτερη ευφυία του στο γήπεδο. Στα Παγκόσμια Κύπελλα της εποχής, με το σκάουτινγκ να είναι ανύπαρκτο, όλες οι ομάδες προσπαθούσαν να κλείσουν εκείνον που ήξεραν. Ο Pelé λοιπόν ξεκίνησε να 'φτιάχνει' έτοιμα γκολ στους συμπαίκτες του και πέρα από τα 12 τέρματα του, είχε σημειώσει και 10 ασίστ στα Παγκόσμια Κύπελλα που συμμετείχε, σημειώνοντας άλλο ένα ρεκόρ. 

Νεότερος σκόρερ και νικητής σε Μουντιάλ

Το 1958 στη Σουηδία ο Pelé έγραψε ιστορία και καμιά δεκαριά διαφορετικά ρεκόρ. Τα δύο πιο σημαντικά είναι ότι τότε έγινε ο νεότερος παίκτης που έβαλε ποτέ γκολ σε Μουντιάλ, ο νεότερος που σκόραρε σε τελικό και νεότερος που το κατέκτησε. Δεν είχε κλείσει ακόμα τα 18 του όταν ξεκίνησε να γίνεται παγκόσμιο είδωλο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr