Ένας μίνι απολογισμός των πρώτων ημερών του Australian Open

Τα φαβορί, οι εκπλήξεις, η χρυσή γενιά των Αμερικανών και η αισιοδοξία για Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη.

Αναμφισβήτητα, το φετινό Australian Open δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς μετά από ηχηρές απουσίες της τελευταίας στιγμής των Kyrgios, Tomljanovic και Badosa. Όπως και να έχει όμως, το Melbourne Park φόρεσε τα καλά του και υποδέχθηκε τους 256 καλύτερους τενίστες του κόσμου. Μάλιστα στα γήπεδα της Μελβούρνης σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ προσέλευσης -για την πρώτη ημέρα τουλάχιστον- με 77.944 θεατές να παρακολουθούν την Day 1 του Grand Slam. Σύμφωνα με τους διοργανωτές το νούμερο αυτό θα ξεπεράσει τις 900.000 στο τέλος του τουρνουά- πρόκειται για ένα ακόμη made in Australia ρεκόρ στην ιστορία του Open. 

Οι πρώτοι δύο γύροι ολοκληρώνονται μετά κόπων και βασάνων, καθώς οι αγώνες διακόπηκαν αρκετές φορές τόσο εξαιτίας της βροχής, όσο και της ξηρασίας και πλέον οι 32 καλύτεροι άνδρες και γυναίκες θα αρχίσουν να αγωνίζονται για μια θέση στην δεύτερη εβδομάδα του τουρνουά. Τι κρατάμε λοιπόν, από τις πρώτες μέρες του Australian Open;

Το αισιόδοξο ξεκίνημα Τσιτσιπά και Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φάση της καριέρας του στην σκληρή επιφάνεια, ενώ και η κλήρωσή του τον ευνοεί ώστε να φτάσει ξανά μακριά στην τελική κατάταξη. Εκεί, και συγκεκριμένα στους ημιτελικούς, έχει φτάσει ήδη τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια και φέτος ο δρόμος είναι για μία ακόμη φορά ανοιχτός. Στα πρώτα δύο παιχνίδια του στη Μελβούρνη o έλληνας πρωταθλητής έχει βρεθεί μόλις 3 ώρες και 38 λεπτά στο court (ο λιγότερος χρόνος από όσους έχουν ήδη φτάσει στους 32), όπως επίσης πέτυχε δύο άνετες νίκες με 3-0 σετ επί των Halys και Hijikata παίζοντας κατά διαστήματα εξαιρετικό τένις. Ο Τσιτσιπάς είναι αήττητος μέσα στο 2023 και αν καταφέρει να κατακτήσει το πρώτο του Grand Slam, θα βρεθεί στο Νο.1 του κόσμου!

Η Μαρία Σάκκαρη από την άλλη, παρότι έφτασε στη Μελβούρνη μετά από μία απρόσμενη ήττα από την Trevisan για το United Cup, μπόρεσε να επανέλθει και βρίσκεται επίσης στον 3ο γύρο του τουρνουά. Κέρδισε άνετα με 2-0 σετ την κινέζα Yuan στο πρώτο της παιχνίδι και πέτυχε την ανατροπή τα ξημερώματα της Τετάρτης κόντρα στη ρωσίδα Shnaider, η οποία της έβαλε δύσκολα και την εκνεύρισε με τους πανηγυρισμούς της.

Τις πρώτες ώρες της Παρασκευής θα αντιμετωπίσει την Lin Zhu για μια θέση στις 16 καλύτερες του τουρνουά και μετά κανείς δεν ξέρει. Το πρόγραμμα την ευνοεί, όταν βρίσκει το ρυθμό της είναι μία από τις καλύτερες του πλανήτη και στην Αυστραλία αισθάνεται ότι παίζει εντός έδρας, όπως πρόσφατα δήλωσε.

Τα ακλόνητα φαβορί

Novak Djokovic και Iga Swiatek θεωρούνται -και όχι άδικα- τα απόλυτα φαβορί για τον τίτλο σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Ο Σέρβος αν και αντιμετώπιζε μικροπροβλήματα τραυματισμού, ακυρώνοντας τις τελευταίες δύο προπονήσεις του στη Rod Laver Arena, έπαιξε αλάνθαστα κόντρα στον μαχητικότατο Carballes Baena στον πρώτο γύρο και κέρδισε με 3-0 δείχνοντας τις διαθέσεις του. Πέρυσι έμεινε εκτός τουρνουά ως ανεμβολίαστος, εντούτοις παραμένει αήττητος στην Ωκεανία από το 2018 και φέτος ετοιμάζεται για τον 10ο τίτλο του στη Μελβούρνη. 

Η Iga Swiatek πάλι, μοιάζει ανίκητη. Η Πολωνή που ολοκλήρωσε την περυσινή σεζόν με ρεκόρ 67-9 πατάει γερά στα πόδια της και στην Αυστραλία, αποτελώντας πρόβλημα για κάθε διεκδικήτρια. Κέρδισε δίχως απώλεια σετ τόσο την Niemeier, όσο και την Osorio Serrano και δείχνει τα δόντια της από νωρίς στη σεζόν. 

Το ματς της... χρονιάς

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του Γενάρη, αλλά το παιχνίδι ανάμεσα στον Berrettini και τον Murray βρίσκεται ήδη στα υποψήφια ματς της χρονιάς. Ο Ιταλός Νο.13 στον κόσμο είχε Match Point στο πέμπτο σετ, αλλά ο σκωτσέζος πρώην Νο.1 έδωσε άλλη μια παράσταση στην Αυστραλία. Στο γήπεδο όπου πριν από 4 χρόνια ξεσπούσε σε δάκρυα ανακοινώνοντας την αποχώρησή του, ο Andy Murray πανηγύρισε τη σημαντικότερη ίσως επιτυχία του μετά το comeback του. Σε ένα παιχνίδι που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες έδειξε (αλύγιστο) χαρακτήρα και πέταξε στο καναβάτσο τον Ιταλό. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα αντιμετωπίσει τον φορμαρισμένο Θανάση Κοκκινάκη σε ένα ακόμη must-watch παιχνίδι. 

Το 'αντίο' του Rafa Nadal

Πέρα από τον αποκλεισμό του Berrettini από τον Murray, το Australian Open μας επεφύλαξε στο ξεκίνημά του μία επιπρόσθετη τεράστια έκπληξη. Ο Rafa Nadal ταλαιπωρημένος από τον τραυματισμό του, δε μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του και αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο από τον Αμερικανό Mackenzie McDonald χάνοντας με 3-0. Ο Nadal αποχαιρέτησε για τελευταία -ίσως- φορά τη Μελβούρνη, ενώ η σύζυγός του, η οποία πρόσφατα του χάρισε τον διάδοχο, έβαλε τα κλάματα καθώς τον έβλεπε να υποφέρει στο τρίτο σετ. 

American Dream

Πέρασαν πολλά δεινά για να καταφέρουν να δουν κορυφαίο τενίστα στην μετά-Sampras εποχή, εντούτοις οι Αμερικάνοι φαίνεται ότι βρίσκονται πια σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά τα ταλέντα που παράγουν. Στο Australian Open παραμένουν "ζωντανοί" 12 αμερικανοί τενίστες (η χώρα με τους περισσότερους φέτος), με τους Fritz, Korda και Tiafoe να συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελπίδες για διάκριση. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.