Όσα έμαθε η ζωή στον Gary Lineker

O φοβερός αυτός τύπος κλείνει σήμερα 62 χρόνια επιτυχίας.

Είναι ένας από τους καλύτερους φορ που βγήκαν ποτέ από το Νησί κι ένας από τους απολαυστικότερους ποδοσφαιρικούς αναλυτές της αγγλικής τηλεόρασης. Ο Gary Lineker ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο βρετανικό Esquire

Τα μαθήματα ζωής του Gary Lineker

> Το να παίζω ποδόσφαιρο και το να παρουσιάζω μια τηλεοπτική εκπομπή είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά έχουν και ομοιότητες: είναι συναρπαστικά, μπορεί να τα πάω καλά, μπορεί να είμαι και κακός. Εάν είμαι κακός σε μια τηλεοπτική εκπομπή, δεν επηρεάζω κανέναν. Αντίθετα, εάν ήμουν κακός στο γήπεδο, μπορούσα να χαλάσω την εβδομάδα σε πολύ κόσμο.

> Στην τηλεόραση, εάν κάνεις ένα σαρδάμ, κανείς δε δίνει δεκάρα. Εάν όμως κάνεις ένα "σαρδάμ" κατά την εκτέλεση ενός πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όλοι ξέρουμε πόσο πολύ μετράει.

Όσα έμαθε η ζωή στον Gary Lineker

> Μου αρέσει να παίζω, αλλά φτάνει κάποια στιγμή που αρρωσταίνεις να σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι μαθητής. Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν είσαι ποδοσφαιριστής: Γυμνάζεσαι μια συγκεκριμένη ώρα, τελειώνεις μια συγκεκριμένη ώρα, επιστρέφεις σπίτι χωρίς να μπορείς να βγεις, μετά πρέπει να κάνεις αυτό κι εκείνο. Έρχεται κάποια στιγμή στην καριέρα σου, εκεί στα 30-32, που αρρωσταίνεις μ’ αυτά που σου επιβάλλουν.

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Vincent Cassel

> Είναι απίστευτο το τι μπορεί να κάνει η αδρεναλίνη.

> Το μόνο πράγμα που είναι αναντικατάστατο είναι η επίτευξη ενός σημαντικού γκολ ή η νίκη σε ένα σπουδαίο ματς – δεν μπορείς να αντικαταστήσεις στην πραγματική ζωή αυτή την έκρηξη συναισθημάτων.

> Εάν δεν ήμουν αρκετά καλός στο ποδόσφαιρο, θα είχα ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία, αυτό που κάνω τώρα δηλαδή. Ή θα έπαιζα κρίκετ. Μάλλον θα έπρεπε να έπαιζα κρίκετ.

> Αν θα μου άρεσε να παίζω σήμερα; Θα έπρεπε να είμαι 30 χρόνια νεότερος, οπότε από μια άποψη, "ναι".

> Υπάρχει ένα πράγμα που ζηλεύω σήμερα και δεν είναι το χρήμα. Είναι τα γήπεδα. Έπαιζα σε μια εποχή όπου τα τερέν ήταν σκ@τ@. Εάν εξαιρέσεις τον Αύγουστο και το μισό Σεπτέμβριο, όλο τον υπόλοιπο καιρό ήταν γεμάτα λάσπες ή παγωμένα. Σήμερα είναι πεντακάθαρα όλο το χρόνο. Είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

> Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω; Ό,τι κι αν κάνεις στη ζωή, να τα δίνεις όλα. Αυτό κάνω πάντα.

> Έχω ονοματίσει τον καλύτερο παρτενέρ που είχα ποτέ και το εννοώ. Έχω παίξει με πολλούς τρομερούς κυνηγούς, όμως ο Peter (σ.σ. Beardsley) ήταν διαφορετικός. Ήταν το πρώτο μας πραγματικό 10άρι.

> Μερικοί νομίζουν πως είμαι αυτάρεσκος, αλλά κατηγορηματικά δεν είμαι. Έχω πλήρη επίγνωση του πόσο τυχερός υπήρξα. Δεν ξέρω τι σκέφτεται για μένα ο κόσμος.

> Εκτός από το ποδόσφαιρο, παθιάζομαι με το φαγητό, τα ταξίδια και το θέατρο. Με το τελευταίο ήρθα σε επαφή αργά, όταν ήμουν με την Danielle (σ.σ. Bux, η ηθοποιός). Προτιμώ τα σοβαρά θεατρικά έργα – καλά σενάρια, μεγάλες ερμηνείες. Είμαι θαυμαστής του Simon Stephens, αν και τα περισσότερα έργα του είναι "μαύρα". Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο τρελό μυαλό του, αλλά είναι ιδιοφυΐα.

> Να παίξω; Εγώ; Έχω γυρίσει τα διαφημιστικά για τα τσιπς Walkers... Μετράει;

> Ο μόνος ποδοσφαιριστής για τον οποίο αισθανόμουν δέος είναι ο Maradona. Όλοι οι άλλοι παίκτες ήταν ίδιοι.

> Διάβασε ακόμη: Όσα έμαθε η ζωή και το ποδόσφαιρο στον Arsène Wenger

> Παρεμπιπτόντως, δεν έχω ακόμη συναντήσει τον Messi. Για μένα αυτός είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Δεν έχω δει άλλον να πασάρει καλύτερα, να ντριμπλάρει καλύτερα και το ποσοστό σκοραρίσματός του είναι συγκλονιστικό. Οπότε, αν προσθέσεις όλα τα παραπάνω, κερδίζει το βραβείο –πρέπει να του το δώσουμε.

> Έχω συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο από το καινούριο μου πενταετές συμβόλαιο για το Match of the Day, οπότε θα με βλέπετε για καιρό. Επίσης, κάνω το BT Sport Champions League show, το οποίο λατρεύω. Δεν κάνω άλλα πράγματα – τους Ολυμπιακούς, για παράδειγμα, ή τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας. Έχω επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο επειδή με κάνει να αισθάνομαι πιο βολικά. Κι αυτό είναι που απολαμβάνω.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος