Λίγη σοφία ζωής από τον Roger Federer

Ο απόλυτος σταρ των courts σβήνει 41 κεράκια στην τούρτα της ζωής του.

Ένας πραγματικός φίλος των σπορ θα καταλάβει: Οι επαγγελματίες αθλητές είναι κάτι σαν σούπερ ήρωες. Είναι εκείνοι με τους οποίους ταυτίζεσαι ανεξαρτήτως ηλικίας, που σε κάνουν να ενθουσιάζεσαι ή να στενοχωριέσαι, που πολλές φορές σε κάνουν ακόμη και να ξενυχτάς για να τους παρακολουθήσεις. Και μόλις αποσύρονται, ένα κομμάτι της ψυχής σου σκοτεινιάζει.

Ο Roger Federer κλείνει τα 41 (γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1981) και έχει 20 σε κατακτήσεις Grand Slam. Για έναν φυσιολογικό άνθρωπο είναι μια χαρά ηλικία, για έναν γεννημένο πρωταθλητή όμως αποτελεί έναν αριθμό που τροφοδοτεί τίτλους του στυλ "τελευταίο κεφάλαιο", "η ώρα της απόσυρσης", "πρώην πρωταθλητής" και άλλες παρεμφερείς φράσεις που συνοδεύουν απολογιστικά κυρίως ρεπορτάζ ή αφιερώματα.

Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, o Federer επέστρεψε πολύ δυναμικά κατακτώντας τρεις τίτλους μέσα στο 2017 αναγκάζοντας ξανά τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν επάνω του: Το Αυστραλιανό Open, το Indian Wells και το Wimbledon. Καθώς λοιπόν διανύει το 24ο έτος της ένδοξης πορείας του στα courts, ορίστε τρία μαθήματα ζωής που μπορείς να πάρεις από τον σπουδαίο Ελβετό.

Ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Γίνεται να είσαι πατέρας διδύμων και μάλιστα εις διπλούν και ταυτόχρονα no1 της παγκόσμιας κατάταξης; Αν είσαι ο Roger Federer μάλλον είναι εφικτό. O κορυφαίος τενίστας απολαμβάνει αυτή τη φάση της καριέρας του χωρίς να νοιάζεται για το πού βρίσκεται πλέον (παρεμπιπτόντως είναι στο νούμερο 3 αυτή την περίοδο) και περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του από ότι στο παρελθόν. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει "αναγεννημένος", κάτι που αντικατοπτρίζεται με τον πιο πειστικό τρόπο και στον αγωνιστικό χώρο.

Λίγη σοφία ζωής από τον Roger Federer

Απελευθέρωση

Καθώς πολλοί αθλητές μεγαλώνουν, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα καταστάσεις λόγω εμπειρίας. Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται ακόμη πιο "επιθετικοί". Μετά τη περσινή νίκη του επί του Nadal στην Μελβούρνη, ο Federer αποκάλυψε: "Είπα στον εαυτό μου να παίξει όσο πιο ελεύθερα μπορεί. Παίζεις το παιχνίδι σου πια, δεν παίζεις με τον αντίπαλο πια. Άδειασα τη σκέψη μου και ρίσκαρα. Με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό. Τελικά τα κατάφερα".

Η πραγματική νίκη είναι η διασκέδαση

Για τον ίδιο οι νίκες είναι πάντοτε σημαντικές. Άλλωστε η επιτυχία τα κάνει όλα ευκολότερα. Πέρα όμως από τις μεγάλες νίκες (αυτές που χαρίζουν Grand Slam) υπάρχουν και οι άλλες. Οι μικρότερες. Αυτές που ο Federer δείχνει να χαίρεται περισσότερο: Οι αστείες γκριμάτσες και τα χαμόγελα όταν κάτι δεν πάει καλά, οι selfies μέσα από το court και όλα όσα έρχονται πια αυθόρμητα όσο και απολαυστικά μετά από δεκαετίες εξαντλητικής πειθαρχίας και επιτυχίας. Και αυτό είναι κάτι που ο Roger φαίνεται πια να εκτιμά περισσότερο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας