Τι θα θυμόμαστε από τον κόσμο των σπορ για το 2018

Μουντιάλ και Στέφανος Τσιτσιπάς, LA Bron και Copa Libertadores, ο Γιάννης στο εξώφυλλο του ΝΒ2Κ19. Το 2018 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Δεκεμβρίου 2018

Θέλοντας και μη, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρονιά που υπάρχει Μουντιάλ, το 2018 ήταν κυρίως η χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Αλλά σίγουρα δεν ήταν μόνο αυτό: Ο Γιάννης συνεχίζει να γράφει ιστορία στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο Λευτέρης Πετρούνιας εξακολουθεί να κερδίζει χρυσά, ο LeBron James μετακόμισε στο Λος Άντζελες και ο Cristiano Ronaldo στο Τορίνο, ο Στέφανος Τσιτσιπάς συστήνεται στην ελίτ του παγκόσμιου τένις. Αυτά και όλα όσα αξίζει να μνημονεύσουμε από τη χρονιά που φεύγει.

To Μουντιάλ, ο Kylian Mbappé και ο Luka Modric

Τι θα θυμόμαστε από τον κόσμο των σπορ για το 2018

Δίχως αμφιβολία το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ρωσίας ήταν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς και το πρώτο που αξίζει να μνημονευτεί. Το κατά πολλούς καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο του 21ου αιώνα βρήκε τους Γάλλους για δεύτερη φορά στην κορυφή, τους Κροάτες να είναι η ευχάριστη έκπληξη, τον Diego Maradona να κάνει τα δικά του στην εξέδρα και το VAR να μπαίνει στη ζωή μας. Όσον αφορά του πραγματικούς πρωταγωνιστές δεν χωρά αμφιβολία πως ήταν το Μουντιάλ του Kylian Mbappé και του Luka Modric.

Το μέλλον του μπάσκετ: Luka Doncic και Zion Williamson

Εκεί όπου ακριβώς σταμάτησε το 2017 συνέχισε ο Luka Doncic, που μέσα στο 2018  έγινε ο νεότερος MVP τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στο Final Four της Ευρωλίγκας (την οποία κατέκτησε με την Ρεάλ) και μετέπειτα συστήθηκε για τα καλά στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με πολλούς να τον βάζουν ήδη στην κουβέντα για τους καλύτερους Ευρωπαίους όλων των εποχών. Εκτός από τον Σλοβένο σούπερ σταρ όμως οι Αμερικάνοι έχουν βρει ένα ακόμη σημαντικό μπασκετικό project να ασχοληθούν και αυτό ακούει στο όνομα Zion Williamson. Ο θηριώδης μπασκετμπολίστας διανύει την junior season του στο Duke και όλα, μα όλα, τα φώτα είναι στραμμένα πάνω του. Όχι άδικα, καθώς πέρα από τον ντόρο που δημιουργεί στα social media φαντάζει περίπτωση παίκτη από εκείνους που βγαίνουν μια φορά στα 20 χρόνια. 

Το wonder boy που ονομάζεται Στέφανος Τσιτσιπάς

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Ένα από τα πιο καυτά νέα ονόματα του παγκοσμίου τένις αυτή τη στιγμή και ο μοναδικός Έλληνας που έχει μπει στο top 100. Highlight του η νίκη επί του Novak Djokovic τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του, στον τελικό του Rogers Cup, στο Τορόντο.

O θάνατος του Vichai Srivaddhanaprabha

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΣΤΕΡ

Ο Ταϊλανδός μεγιστάνας και πρόεδρος της Λέστερ έφυγε από τη ζωή στις 27 Οκτωβρίου, μετά την πτώση του ελικοπτέρου του, σε ηλικία 60 ετών. Θα τον θυμούνται όλοι οι πραγματικοί φίλοι του ποδοσφαίρου ως τον άνθρωπο που πίσω από μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ.

Ο χρυσός είναι στο αίμα του Λευτέρη Πετρούνια

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eleftherios Petrounias (@eleftherios_petrounias) on

Τα χρυσά μετάλλια που συνεχίζονται να έρχονται για τον Λευτέρη Πετρούνια. Ο ενδεχομένως κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών κατέκτησε αρχικά τον Αύγουστο το τέταρτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης και στη συνέχεια, τον Νοέμβριο, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην Ντόχα. Όλα αυτά, αγωνιζόμενος ως τραυματίας και έχοντας ένα χειρουργείο να εκκρεμεί.

Κυρίες και κύριοι, η Naomi Osaka

Τον περασμένο Σεπτέμβριο παρακολουθήσαμε έναν από τους πιο συναρπαστικούς όσο και έντονους τελικούς στο US Open ανάμεσα στην Serena Williams και στην Naomi Osaka. Η 21 ετών τενίστρια με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Αϊτή κατάφερε να κερδίσει το είδωλό της, κάνοντας μέχρι και τον πρωθυπουργό της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Shinzo Abe, να την ευχαριστήσει δημοσίως, αναφέροντας πως αποτελεί υπόδειγμα δύναμης και θέλησης για όλη την χώρα. Η Williams από την πλευρά της τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας με τις έντονες διαμαρτυρίες της απέναντι στον διαιτητή του τελικού. 

Η μεγάλη έξοδος του Zinedine Zidane

ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ

Ήταν Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016  όταν ο Rafa Benítez άφηνε τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο αντικαταστάτης του, ένας πρώην θρύλος της ομάδας και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πέντε μήνες αργότερα, η Ρεάλ θα κατακτούσε το Champions League. Έναν χρόνο αργότερα θα κατακτούσε τόσο το πρωτάθλημα Ισπανίας όσο και το Champions League για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Στις 26 Μαΐου 2018 όμως, ο Zidane θα καταφέρει κάτι που κανένας άλλος προπονητής στην ιστορία δεν έχει πετύχει (με την βοήθεια του Gareth Bale, του Sergio Ramos και του Loris Karius) δηλαδή τρία συνεχόμενα CL στη σειρά. Πέντε ημέρες αργότερα, θα ανακοινώσει την παραίτησή του. 

Ο Colin Kaepernick κεντρικό πρόσωπο της Nike

Ένα έτος μετά το περίφημο #taketheknee, o Colin Kaepernick θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Κι αυτό χάρη στην απόφαση της Nike να τον επιλέξει για κεντρικό πρόσωπο της νέας διαφημιστικής της καμπάνιας. Ο πρώην quarterback των San Francisco 49ers συμφώνησε με την Nike για ένα νέο συμβόλαιο, παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε από άλλες μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών. Φυσικά, η ανακοίνωση της συνεργασίες προκάλεσε αντιδράσεις, θετικές, αρνητικές ή ακόμη και ακραίες

Η ενιαία Κορέα και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΚΟΡΕΑ

Το γεγονός πως οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της ιστορίας διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας είναι από μόνο του αξιοπρόσεκτο, δεδομένων των συνθηκών και της μυστικοπάθειας που επικρατεί στη χώρα του Kim Jong-Un. Ακόμη όμως πιο ασυνήθιστο ήταν η κοινή εμφάνιση των αθλητών της συγκεκριμένης χώρας με τους αντίστοιχους της Νοτίου Κορέας. Οι δύο χώρες έδειξαν μετά από πάρα πολλά χρόνια σημάδια ενότητας, κάτι που ασφαλώς τράβηξε το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη. 

LABron

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Los Angeles Lakers (@lakers) on

H μετακίνηση του LeBron στους Lakers ήταν η σημαντικότερη κίνηση της pre-season του NBA, σε ένα αν μη τι άλλο άκρως ενδιαφέρον καλοκαίρι. Ο Βασιλιάς μετακόμισε στο Λος Άντζελες και αυτό είναι κάτι που μάλλον είχαν περισσότερο ανάγκη οι Λιμνάνθρωποι στην μετα-Kobe εποχή. Η αποχή από το πολυπόθητο στέμμα άλλωστε από το 2010 σηματοδοτεί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για την δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου (μετά τους Boston Celtics, που μετρούν 17 κατακτήσεις, μία περισσότερη από τους Lakers) και η μπασκετική κατάθλιψη που γεννά η τουλάχιστον μέτρια ομάδα ομάδα των Lakers τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει. Μιλάμε άλλωστε για ένα franchise που έχει μάθει να κερδίζει και βλέπει πλέον τους Golden State Warriors να κυριαρχούν όχι μόνο στη Δύση αλλά και σε ολόκληρο το NBA. Πλέον, στο Hollywood ήρθε νέος σερίφης, που τυγχάνει να είναι και ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη αυτή τη στιγμή -ας έχουν τις ενστάσεις τους Kevin Durant, Stephen Curry και James Harden- παρά τα 33 του χρόνια. Τα πρώτα δείγματα πάντως για τους νέους Lakers είναι ελπιδοφόρα, αλλά ο δρόμος μακρύς.  

Ο τελικός του Copa Libertadores

Είναι αλήθεια πως όλοι γνώριζαν για την ύπαρξή του αλλά κανείς (ή σχεδόν κανείς) στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού δεν είχε ασχοληθεί πραγματικά σοβαρά με αυτό. Όταν όμως στον τελικό του Copa Libertadores, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, συναντώνται η Μπόκα Τζούνιορς με την Ρίβερ Πλέιτ, τότε το πράγμα γίνεται σοβαρό. Η πιο θορυβώδης ποδοσφαιρική ιστορία των τελευταίων εβδομάδων ολοκληρώθηκε τελικά στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και βρήκε νικήτρια την Ρίβερ. Κάτι που οι φίλοι της Μπόκα θα κάνουν αρκετό καιρό να ξεπεράσουν. 

Το εξώφυλλο στο ΝΒΑ 2Κ19

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) on

Δεν θα μπορούσε αυτή η λίστα να μην περιλαμβάνει και Γιάννη Αντετοκούνμπο. O Greek Freak συνεχίζει τις ιλιγγιώδεις πτήσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, την ώρα που η 2Κ τον επέλεξε για το εξώφυλλο του δημοφιλέστερου basketball game. Καθόλου άσχημα για τον Giannis.

Μερικές ακόμη στιγμές και πρόσωπα που αξίζει να μνημονευτούν:

  • Η γκάφα του J.R. Smith στο Game 1 των τελικών του ΝΒΑ. Οι κακές γλώσσες λένε πώς ήταν η (ακόμη μία) σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον LeBron James και την απόφασή του να εγκαταλείψει τους Cavaliers.
  • Τις γκάφες και, μετά, τα δάκρυα του Loris Karius στον τελικό του Champions League. Την γκολάρα με ανάποδο ψαλίδι του Gareth Bale στο ίδιο ματς. 
  • Ακόμη ένα πρωτάθλημα για τον  Lewis Hamilton στην F1, ακόμη ένας τίτλος και για τον Marc Marquez στο Moto GP.
  • Η απόσυρση του Manu Ginobili από την ενεργό δράση. 
  • Το Nations League
  • Ο Novak Djokovic κερδίζει τον Roger Federer στον ημιτελικό του Masters του Παρισιού, σε ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια τένις των τελευταίων ετών.
  • Η μεταγραφή του Cristiano Ronaldo στη Γιουβέντους.
  • Η 50άρα/ εμφάνιση εξιλέωση του Derrick Rose στο ματς με τους Utah Jazz, τον περασμένο Οκτώβριο. 
  • Το Dele Alli Challenge.
  • H Sister Jean του Loyola-Chicago, στο φετινό NCAA.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος