Ο κορονοϊός είναι η μεγάλη ευκαιρία των παντοδύναμων καρτέλ

Πώς και γιατί τα εγκληματικά συνδικάτα εκμεταλλεύονται με τον πιο αισχρό τρόπο την πανδημία για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες. Αυτό είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα πρώτα μαθήματα που καταγράφηκαν στο μεγάλο βιβλίο του "επιχειρείν" ήδη από την Αρχαιότητα. Στα χρόνια του Ιουλίου Καίσαρα, η Ρώμη δε διέθετε τη δική της πυροσβεστική υπηρεσία. Ο δαιμόνιος Μάρκος Λικίνιος Κράσσος (115 π.Χ.- 53 π.Χ), λοιπόν, θεώρησε καθήκον του να καλύψει το κενό. Έτσι, οργάνωσε μία ομάδα από 500 πυροσβέστες που κατέφθαναν πρώτοι στα σημεία των πυρκαγιών. Το plot twist της ιστορίας όμως είναι εκείνο που κρύβει όλο το ενδιαφέρον: Οι πυροσβέστες δεν έκαναν απολύτως τίποτα, πριν ο Κράσσος προτείνει στους ιδιοκτήτες των φλεγόμενων κτιρίων να αγοράσει την περιουσία τους έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου. Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχουν όλα αυτά με τον κορονοϊό και τα καρτέλ ναρκωτικών;

Δυστυχώς, αρκετά έως πολύ μεγάλη, όπως φανερώνουν οι αναφορές που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο COVID-19 μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση στη χώρα μας, συνεχίζει όμως να καλπάζει με ανησυχητικούς ρυθμούς σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη (σ.σ: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η 21η Ιουνίου ήταν η μέρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα παγκοσμίως, 183.020 για την ακρίβεια, από τη μέρα που ξεκίνησε η πανδημία). Μάλιστα, νέο επίκεντρο θεωρείται η Λατινική Αμερική, όπου αυτήν τη στιγμή οι χώρες της πραγματικά λυγίζουν κάτω από το βάρος της υγειονομικής κρίσης. Όπως αναφέραμε πιο πριν όμως: Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες.

Τα ναρκωτικά στον καιρό της πανδημίας

Ο κορονοϊός είναι η μεγάλη ευκαιρία των παντοδύναμων καρτέλ

Στις τενεκεδουπόλεις της Νοτίου Αμερικής είναι κοινό μυστικό πως τα καρτέλ αποτελούν κράτος εν κράτει

Πριν λίγο καιρό, ένας έμπορος ναρκωτικών είχε αποκαλύψει στο Sky News πως η τιμή της κοκαΐνης έχει ανέβει σε ύψη ρεκόρ. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έφτασε να κοστίζει 44 χιλιάδες αντί 40 χιλιάδες ευρώ το κιλό. Στο κόσμο των παράνομων ουσιών, η παγκοσμιοποιημένη οικονομία δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις: Το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνουν οι dealers εν μέσω καραντίνας, οι υπερβολικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια καθώς και τα κλειστά σύνορα, όπως και το γεγονός ότι χημικές ουσίες απαραίτητες για την κατασκευή των ναρκωτικών (σ.σ: με τις κακές γλώσσες να κάνουν λόγο για εργοστάσια της Γουχάν που ειδικεύονται στον τομέα) δεν είναι διαθέσιμες, έφεραν, κυριολεκτικά, τα πάνω κάτω.

Φυσικά, αυτή η αλλαγή του τοπίου ξεκίνησε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βρετανική πρωτεύουσα. Στις πόλεις, στις τενεκεδουπόλεις και τις ζούγκλες της Νοτίου Αμερικής είναι κοινό μυστικό πως τα καρτέλ αποτελούν κράτος εν κράτει. Μάλιστα, τις πρώτες μέρες της πανδημίας, κυκλοφόρησαν ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι οι τοπικές μαφίες απαγόρευσαν την κυκλοφορία στις φαβέλες της Βραζιλίας. Εκεί, όπου η αστυνομία δεν πατάει σχεδόν ποτέ το πόδι της, ο νόμος επιβλήθηκε (και επιβάλλεται) από το εγκληματικό παρακράτος.

Μήπως, λοιπόν, οι εγκληματικές οργανώσεις κινδυνεύουν με αφανισμό καθώς η βασική τους πηγή εσόδων μειώνεται με δραματικούς ρυθμούς; "Ο COVID-19 δεν πρόκειται να οδηγήσει τα καρτέλ της Νότιας Αμερικής, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του παγκόσμιου εμπορίου δηλαδή σε χρεωκοπία. Άλλωστε, τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές των "προϊόντων" τους αγγίζουν τα 17,8 δισ. ευρώ" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Alejandro Hope, πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Μεξικού, σε άρθρο του στους Financial Times, χωρίς να αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις.


Τα καρτέλ της Νοτίου Αμερικής καταπιάνονται με πολλούς και ιδιαίτερα κερδοφόρους τομείς, διαθέτοντας παράλληλα αυστηρή στρατιωτική δομή, σκληρή ιεραρχία και απαράβατους άγραφους κανόνες από τους οποίους σχεδόν κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.


Παρακάτω, μάλιστα, εξηγεί το πως οργανώσεις όπως η βραζιλιάνικη συμμορία Primeiro Comando da Capital (σ.σ: αριθμεί περίπου 35 χιλιάδες μέλη και χωρίς τη δική της άδεια απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε εκτέλεση εντός των φυλακών) είναι τόσο εξωφρενικά ισχυρή και ευέλικτη που πάντα καταφέρνει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Πορνεία, ληστείες, εκβιασμοί, κλοπές, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά. Τα καρτέλ της Νοτίου Αμερικής καταπιάνονται με πολλούς και ιδιαίτερα κερδοφόρους τομείς, διαθέτοντας παράλληλα αυστηρή στρατιωτική δομή, σκληρή ιεραρχία και απαράβατους άγραφους κανόνες από τους οποίους σχεδόν κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για οργανώσεις που έχουν μάθει όχι απλά να επιβιώνουν στις κρίσεις αλλά και να τις εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν.

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο που υπογράφουν 27 διαφορετικοί δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί στο site Noria, όπου λίγο έως πολύ, επισημαίνουν ότι για σύνθετους κοινωνικοπολιτικούς λόγους τα εγκληματικά συνδικάτα της Λατινικής Αμερικής όχι απλά κάνουν κουμάντο σε τεράστιες περιοχές των χωρών του αλλά, πολύ συχνά, αντικαθιστούν την κεντρική κυβέρνηση ως την ανώτατη εξουσία του τόπου. 

Ήδη από την εποχή του Pablo Escobar, αν όχι από παλιότερα, οι βαρόνοι των ναρκωτικών φρόντιζαν αν είναι αρεστοί στο ευρύ κοινό των περιοχών όπου είχαν χτίσει τα "σκοτεινά" βασίλειά τους. Στο Μεντεγίν, μέχρι σήμερα, πολύς κόσμος αντιμετωπίζει τον Escobar ως "παρεξηγημένο ήρωα". Κάτι αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τελευταίος φρόντιζε να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κοινού αναλαμβάνοντας μεγαλεπήβολα προγράμματα ανάπτυξης και φιλανθρωπίας - όπως, για παράδειγμα, την κατασκευή μίας ολόκληρης νεόδμητης γειτονιάς με σκοπό να στεγάσει τους πιο φτωχούς κατοίκους της περιοχής.

Το Sinaloa Cartel που κάποτε διαφέντευε ο περιβόητος "El Chapo" Guzman, καθώς και τα Cártel del Golfo (CDG) και Jalisco Nueva Generación (CJNG), εκπόνησαν πρόσφατα ένα πρωτότυπο φιλανθρωπικό πλάνο: Εμφανίστηκαν στις γειτονιές του Μεξικού που μαστίζονται από τον COVID-19 κρατώντας παιχνίδια για τα παιδιά και είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, στα κουτιά εμφανίζονταν τα αρχικά και τα "logo" τους σαν να είναι φιλανθρωπικές οργανώσεις τύπου UNICEF. Κατά αυτόν τον τρόπο, στις πάμφτωχες περιοχές της Λατινικής Αμερικής, εκεί όπου τα κράτη δηλώνουν ηχηρά απόντα, οι εγκληματικές οργανώσεις είναι παρούσες για να καλύψουν το κενό.

Γιατί, τελικά, από εκείνα τα μέρη θα μπορέσουν να στρατολογήσουν φτηνά εργατικά χέρια για τους στρατούς τους· θα μπορέσουν να εξαγοράσουν την "ομερτά" των κατοίκων μέσα σε ένα κλίμα φόβου, απελπισίας και αγανάκτησης για την κεντρική εξουσία· θα μπορέσουν να έχουν μία αγοραστική βάση για τα ναρκωτικά τους και να χτίσουν τα οχυρά προπύργια, τα οποία η αστυνομία αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι. Έτσι, μπορεί η πανδημία του COVID-19 να δημιούργησε προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας στα  εγκληματικά συνδικάτα, η επόμενη όμως μέρα προβλέπεται λαμπρή, αφού, όπως όλα δείχνουν, κάθε στιγμή είναι μία υπέροχη ευκαιρία για τα παντοδύναμα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής.


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear