5 επιλογές σε τεκίλα και cocktails για τη National Tequila Day

Η ημέρα που η τεκίλα έχει την τιμητική της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σου δίνουμε τις κατάλληλες αφορμές για να γιορτάσεις κι εδώ.

Έντονα χρώματα, ολοζώντανες εικόνες, μύθοι, παραδόσεις, βαθιά ιστορία, μεξικάνικο ταμπεραμέντο, δεξιοτεχνία και σεβασμός στην προσήλωση και τη μαγεία που κρύβεται γύρω από τη δημιουργία κάθε σταγόνας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η φιλοσοφία γύρω από ένα εκ των ευγενέστερων αποσταγμάτων που υπάρχουν, την τεκίλα.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η 24η Ιουλίου είναι μία ξεχωριστή ημέρα κάθε χρόνο, η National Tequila Day, που φυσικά γιορτάζεται με μπόλικη τεκίλα, tacos και fajitas. Το Esquire σου δίνει κάποιες επιλογές ώστε να την τιμήσεις κι εσύ.

Casamigos

5 επιλογές σε τεκίλα και cocktails για τη National Tequila Day

O George Clooney και ο καλός του φίλος Rande Gerber (σύζυγος της Cindy Crawford) ξεκίνησαν αρχικά να φτιάχνουν τεκίλα για προσωπική χρήση. Τελικά, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό προϊόν, που μάλιστα η Diageo το αγόρασε πριν μερικούς μήνες έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όχι άδικα, καθώς η Casamigos Reposado είναι μία από τις καλύτερες της αγοράς, ενώ η Casamigos Anejo πραγματικά ένα εξαιρετικό δείγμα παλαίωσης. Ο Clooney δε σταματά όμως εκεί καθώς έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή mezcal από αγαύη espadín (ένα από τα 30 είδη του φυτού) στην Οαχάκα του Μεξικού. Γλυκά αρώματα και νότες βανίλιας, πικάντικα στοιχεία στην παλέτα και διακριτή τελική αίσθηση αγαύης είναι τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει. 

Margarita

ΣΥΝΤΑΓΗ MARGARITA

Τεκίλα, χυμός lime και triple sec, συν το αλάτι για το χείλος του ποτηριού. Αυτά τα λίγα υλικά αρκούν για τη δημιουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων cocktails που φτιάχτηκαν ποτέ, που μάλιστα τυγχάνει να συγκαταλέγεται και στα best sellers ποτά όλων των εποχών. Η Margarita πίνεται παντού, κάθε εποχή, με την προσθήκη ή μη αλατιού, ενώ συναντάται σε εκατοντάδες παραλλαγές.

Η μεξικάνικη καταγωγή της δεν αμφισβητείται, όμως οι ιστορίες που σχετίζονται με την παρθενική της εμφάνιση είναι αρκετές. Μία από τις επικρατέστερες, φέρει το διάσημο cocktail να φτιάχτηκε για πρώτη από τον Carlos "Danny” Herrera στο μπαρ του ξενοδοχείου Rancho la Gloria, στην Τιχουάνα του Μεξικό, το 1938. Η Αμερικανίδα χορεύτρια Marjorie King ήταν τακτική θαμώνας, αλλά είχε αλλεργία σε κάθε τύπο αλκοόλ, εκτός από την τεκίλα, την οποία όμως δεν μπορούσε να πιει σκέτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Herrera εμπνεύστηκε τη συνταγή. Δες τη συνταγή εδώ.

Don Julio

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, η Don Julio έχει γίνει σύμβολο της πολυτελούς εκδοχής της τεκίλας και μία από τις δημοφιλέστερες στο είδος της παγκοσμίως. Από το 1942 όταν και ο Don Julio Gonzalez Estrada έφτιαξε την πρώτη του τεκιλερία στο χωριό Ατοτονίλκο μέχρι και σήμερα (όπου βρίσκονται στο ίδιο μέρος οι εγκαταστάσεις της εταιρείας) εξακολουθεί να παράγεται μία από τις καλύτερες τεκίλες που υπάρχουν, με φρέσκα αρώματα αγαύης και μία γεύση τραγανή και καθαρή.

Paloma

ΣΥΝΤΑΓΗ PALOMA

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν αλλά η Paloma είναι το πιο δημοφιλές cocktail με τεκίλα στο Μεξικό. Το όνομά της προέρχεται από το ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι των μέσων του 19ου αιώνα (La Paloma). Το Diffords Guide υποστηρίζει ότι πρωτοφτιάχτηκε από τον θρυλικό Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτη και bartender του ιστορικού bar restaurant La Capilla, στην πόλη της Τεκίλα. Μάλιστα, η 22η Μαίου έχει οριστεί ως η World Paloma Day, η Παγκοσμία Ημέρα Paloma. Δες τη συνταγή εδώ.

Ocho

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tequila Ocho Greece (@tequilaochogr) on

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του κρασιού, η παραγωγή της Ocho προέρχεται κάθε χρόνο από μία διαφορετική έκταση του "Χρυσού Τριγώνου" του Μεξικού (Σιναλόα, Ντουράνγκο και Τσιουάουα), φυσικά από 100% μπλε αγαύη. Κάθε έκταση έχει το δικό της μικροκλίμα, έδαφος και ιδιαιτερότητες, παράγοντες που προσδίδουν μία πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα της. Αυτά, δίνουν κάθε χρόνο μία μοναδική και διαφορετική γεύση στην Ocho Single Estate Tequila.

H υψηλή τεχνικά διαδικασία παραγωγής με το αργό ψήσιμο της αγαύης -που διαρκεί 72 ώρες- της επιτρέπει να διατηρήσει αλλά και να επιτείνει όλα τα χαρακτηριστικά του κάθε ράντσου. H διπλή απόσταξη, σφραγίζει την ποιότητα, επιτρέποντας σε όποιον τη δοκιμάζει να εκτιμήσει μία δυναμική, λαμπερή τεκίλα με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι δημιουργός της είναι ένας από τους θρύλους του spirits industry, ο Tomas Estes, ο οποίος έχει αναγνωριστεί δύο φορές ως Ambassador to Europe for Tequila από το Εθνικό Επιμελητήριο Τεκίλας του Μεξικού και έχει παραλάβει το βραβείο Life Time Achievement από το περιοδικό Theme για τη δουλειά του. 

 


Διάβασε ακόμη για τη συναρπαστική ιστορία και την αυθεντική συνταγή του Zombie, το τέλειο Martini μέσα από 4 συνταγές και τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους από τον κόσμο των μπαρ για το 2021.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.