4 ταινίες από το Φεστιβάλ Βενετίας που ίσως δούμε στα Oscars

Φιλμ που ξεχώρισαν στη Μόστρα και έθεσαν γερές βάσεις και υποψηφιότητα(ες) στην επερχόμενη τελετή των χρυσών αγαλματιδίων.

Esquire Team
Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 19 Σεπτεμβρίου 2020

Προάγγελος των Oscars κι όχι αδίκως, καθώς είθισται οι ταινίες που ξεχωρίζουν στη διοργάνωση να διαπρέπουν στη συνέχεια, αλλά και το δεύτερο πιο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης, δη το γηραιότερο. Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας έριξε αυλαία την περασμένη Κυριακή και έδειξε ένα πρόωρο δρόμο για τις υποψηφιότητες των επερχόμενων χρυσών αγαλματιδίων.

Nomadland

Εν αρχή ην ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Μόστρας. Το αμερικάνικο δράμα σε σκηνοθεσία και σενάριο της Κινέζας δημιουργού Chloé Zhao ήταν ο μεγάλος νικητής της διοργάνωσης. Βασισμένη στο βιβλίο της Jessica Bruder, Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century, η ταινία καταπιάνεται με την ιστορία της Fern, που ούσα χήρα και σε κακή οικονομική κατάσταση, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα απίστευτο road trip στην αμερικανική δύση μετά την οικονομική κατάρρευση της πόλης της. Χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και εργασία, η μεσήλικη γυναίκα έρχεται σε επαφή με τον τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία των σύγχρονων νομάδων.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η καθηλωτική Frances McDormand, που για ακόμα μία φορά αποδεικνύει την υποκριτική της δεινότητα και θέτει υποψηφιότητα για το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της - έχει λάβει χρυσό αγαλματίδιο Α' Γυναικείου Ρόλου για τις ερμηνείες της στις ταινίες "Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι" και "Φάργκο". 

Να σημειωθεί ότι η Zhao έγινε η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει Χρυσό Λέοντα την τελευταία δεκαετία και η πέμπτη στην ιστορία του κινηματογραφικού θεσμού. Αν προταθεί για Όσκαρ Σκηνοθεσίας θα είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που το καταφέρνει.

Pieces Of A Woman

Στο δράμα του Kornél Mundruczó σε παραγωγή του Martin Scorsese, παρακολουθούμε την ιστορία ενός ζευγαριού που η ζωή του καταστρέφεται όταν η γέννηση του μωρού τους στο σπίτι καταλήγει σε τραγωδία. Το ζευγάρι υποδύεται ο Shia LaBeouf και η Vanessa Kirby. Η 32χρονη Λονδρέζα απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για την πρώτη της υποψηφιότητα στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου στα Oscars 2021.

New Order

4 ταινίες από το Φεστιβάλ Βενετίας που ίσως δούμε στα Oscars

Με το Ειδικό Βραβείο επιτροπής του Φεστιβάλ στο τσεπάκι του, ο Michel Franco έχει θέσει γερές βάσεις για την υποψηφιότητά του, όχι μόνο στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας, αλλά και της Καλύτερης Ταινίας της Χρονιάς, αν λάβουμε υπόψιν το hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του, περίπου αντίστοιχο με εκείνο του Bong Joon Ho με τα οσκαρικά "Παράσιτα".

Συμπαραγωγή Μεξικού και Γαλλίας, το δυστοπικό αυτό θρίλερ μας μεταφέρει σε έναν γάμο ενός εύπορου που πραγματοποιείται σε μία έπαυλη και τα πάντα ανατρέπονται όταν μία οργισμένη εξέγερση σπέρνει τον θάνατο και το χάος. 

One Night in Miami

Μετά την Chloé Zhao, μία ακόμα γυναίκα έγραψε ιστορία στη Μόστρα. Η Regina King (το 2018 τιμήθηκε με το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία If Beale Street Could Talk) έγινε η πρώτη μαύρη σκηνοθέτης που επιλέχτηκε ταινία της για την ετήσια διοργάνωση. Το One Night in Miami είναι ένα δράμα που αφηγείται μια φανταστική ιστορία με πρωταγωνιστές τους Muhammad Ali -γνωστό τότε ακόμα ως Cassius Clay-, Malcolm X, Jim Brown (αστέρα του NFL) και Sam Cooke (τραγουδιστή της σόουλ) το 1964, όταν οι τέσσερις τους γιορτάζουν τη νίκη του Clay απέναντι στον Sonny Liston σε σουίτα ξενοδοχείου τον Φεβρουάριο του 1964.


Να σημειωθεί ότι η 93η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ έχει μετατεθεί -λόγω της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού- για τις 25 Απριλίου του 2021. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου θα επιτραπεί η υποψηφιότητα ταινιών που προβλήθηκαν μόνο διαδικτυακά, σε online πλατφόρμες με την προϋπόθεση ωστόσο να υπήρχε προγραμματισμένη διανομή στις αίθουσες, η οποία αναβλήθηκε λόγω του lockdown.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης