Fear City: Το μαφιόζικο docuseries του Netflix

Στα μόλις τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ εξαρθρώνεται όλος ο νεοϋορκέζικος υπόκοσμος των 80s.

"Είχατε βάλει κοριό στο σπίτι μου;" ήταν τα λόγια του Paul Castellano, Νονού των Νονών και αρχιμαφιόζου της Νέας Υόρκης, όταν το FBI τον συνέλαβε. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες δεν ήξεραν τι ακριβώς να του πουν. Εκείνος έδειχνε περισσότερο απογοητευμένος παρά ταραγμένος. Σαν κάποιος να τον έκλεψε στο poker χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Σαν κάποιος να παραβίασε τους άγραφους κανόνες που η Μαφία τηρούσε με ευλάβεια. Λες και κάποιος έμπλεξε τον άμαχο πληθυσμό σε μία προαιώνια μάχη που διαδραματιζόταν για δεκαετίες στο Μεγάλο Μήλο. Έναν πόλεμο που μέχρι το 1985 κέρδιζε ξεκάθαρα το οργανωμένο έγκλημα ιταλικής προέλευσης. Η παραπάνω σκηνή προέρχεται από το docuseries του Netflix με τον χαρακτηριστικό τίτλο Fear City.

Ένα ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων, δηλαδή, που παρακολουθεί την άνοδο και -κυρίως- την πτώση των πέντε μεγάλων μαφιόζικων οικογενειών (Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese, Lucchese) της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980. "Η πόλη ήταν ουσιαστική δική μας" παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς στην κάμερα ο Johnny Alite, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της εποχής με μπράτσα σαν σωλήνες και πολλά κακοχτυπημένα τατούαζ. Απλά, όπως αποδείχθηκε, το FBI δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

RICO: Ο νόμος ενάντια στις εγκληματικές οργανώσεις

Fear City: Το μαφιόζικο docuseries του Netflix

Το οργανωμένο έγκλημα είχε, έχει και δυστυχώς θα έχει στρατιωτική δομή

RICO ή αλλιώς Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act. Σε απλά ελληνικά τώρα αυτό -και για να το καταλάβουμε όλοι- είναι μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που απαγορεύει ρητά τη σύσταση εγκληματικών οργανώσεων. Όπως, λοιπόν, στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή εξαρθρώθηκε ουσιαστικά χάρη σε έναν τέτοιο νόμο, έτσι και η Νέα Υόρκη έδωσε ένα πολύ δυνατό χτύπημα στη Μαφία χρησιμοποιώντας το ίδιο (περίπου) εργαλείο. Το μοναδικό πρόβλημα; Όπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος του δικαστικού σώματος στο docuseries, ο νόμος υπήρχε για περισσότερα από 10 χρόνια, απλά το FBI δεν ήξερε πώς να τον χρησιμοποιήσει. Χρειάστηκε, μάλιστα, ο εν λόγω δικαστικός να τους κάνει "ιδιαίτερα".

Το οργανωμένο έγκλημα ιταλικής προέλευσης είχε, έχει και δυστυχώς θα έχει στρατιωτική δομή: Από φουκαράδες μικροεγκληματίες μέχρι αδρά αμειβόμενους επαγγελματίες δολοφόνους και από μπράβους της κακιάς ώρας μέχρι καλοντυμένα μεγάλα αφεντικά μόδας που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Wall Street - ακριβώς, δηλαδή, όπως έκανε ο αρχινονός της εποχής Paul Castellano, ένας άνθρωπος που έδειχνε αλλά δεν ήταν υπεράνω πάση υποψίας. Εξαίρεση, τώρα, σε αυτήν την πυραμίδα αποτελούν τύποι σαν τον αθυρόστομο "Fat Tony" Salerno, ο οποίος παρότι ήταν αρχηγός της οικογένειας Genovese, παρέμενε ένα αγροίκος που έμοιαζε να κατέβηκε πριν λίγες ώρες από κάποιο ορεινό χωριό της Σικελίας.

Εκείνο, όμως, που συνέδεε όλη αυτήν την εγκληματική μηχανή -πέρα από την αυστηρότατη δομή και τους άγραφους κανόνες που κρατούσαν τη "βρωμιά" πολύ μακριά από τα μεγάλα αφεντικά, με συνεπές αποτέλεσμα οι αρχές να δυσκολεύονται να τους κατηγορήσουν για το οτιδήποτε- ήταν η δίψα για το χρήμα. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων όσων εμπλέκονταν από τα χαμηλά μέχρι τα υψηλά κλιμάκια ήταν ότι ζούσαν σαν παράσιτα στην πλάτη μίας ολόκληρης πόλης. Κατέστρεφαν, εκβίαζαν, λήστευαν, έκλεβαν ενώ το αγαπημένο τος sport ονομαζόταν "φοροδιαφυγή".


Το FBI δούλεψε πάρα πολύ σκληρά για να γκρεμίσει ότι έχτισε η Μαφία, η οποία είχε φτάσει να κάνει business και με ένα πασίγνωστο όνομα σήμερα: Τον τότε μεγαλομεσίτη Donald Trump.


Το μεγαλύτερο από όλα τα κόλπα που είχαν στήσει ήταν η οικοδομή. Σε μία εποχή που στο Μανχάταν γινόταν κακός χαμός με τους νέους ουρανοξύστες που κατασκευάζονταν, οι μόνες επί της ουσάις κατασκευαστικές εταιρείες που έπαιρναν όσες δουλειές ξεπερνούσαν τα 2 εκ. δολάρια ήταν εταιρείες-βιτρίνες των πέντε μαφιόζικων οικογενειών. Το συνολικά κέρδη από την κομπίνα ξεπερνούν κάθε φαντασία: 1 δισ. δολάρια.

Fear City: Το μαφιόζικο docuseries του Netflix

Κάπου έπρεπε να μπει ένα stop σε όλο αυτό το εγκληματικό πανηγύρι. Το FBI δούλεψε πολύ σκληρά για να γκρεμίσει ότι έχτισε η Μαφία, η οποία έκανε business και με ένα πασίγνωστο όνομα σήμερα: Τον τότε μεγαλομεσίτη και νύν πλανητάρχη Donald Trump. Ο νόμος RICO, οι κοριοί, οι παρακολουθήσεις, οι νεαροί εισαγγελείς με επικεφαλής τον μετέπειτα δήμαρχο της Νέας Υόρκης Rudolf Giuliani (σ.σ: έναν άνθρωπο που λάτρευε τις κάμερες και γνώριζε πώς να χρησιμοποιεί τα Media υπέρ του) και ομοσπονδιακοί πράκτορες ιταλικής καταγωγής που είχαν πάρει την κατάσταση πολύ προσωπικά λειτούργησαν ως πριόνι στα ατσάλινα πόδια που είχαν χτίσει μέσα από τα χρόνια οι Μαφιόζοι.

"Έπαιζα μποξ. Στην εφηβεία μου έμαθα να μη φοβάμαι κανέναν. Μεγάλωσα σε δύσκολη γειτονιά. Ναι, θα μπορούσα και εγώ να ήμουν ένας από αυτούς" παραδέχεται ο ιταλικής καταγωγής Rudy Giulani, ο άνθρωπος που μνημονεύεται έως σήμερα ως εκείνος που κατάφερε να σταματήσει την παντοκρατορία της Μαφίας στο Μεγάλο Μήλο. Δυστυχώς, η αργότερα πολιτική του πορεία έχει αρκετά μελανά σημεία και δείγματα αυταρχισμού.

Όσο για το docuseries του Netflix; Μέσα από εντυπωσιακά πλάνα αρχείου, αφηγήσεις των πρωταγωνιστών (σ.σ: και από τις δύο πλευρές), δραματικές απομαγνητοφωνήσεις όπου οι Μαφιόζοι λένε "τέρατα" λες και είναι οι άρχοντες του κόσμου, γρήγορο ρυθμό και ρετρό αισθητική που δημιουργεί ατμόσφαιρα, καταφέρνει να αφηγηθεί μία πολύ δυνατή ιστορία μέσα σε μόλις τρία επεισόδια. Για το πώς, δηλαδή, ο εγκληματικός υπόκοσμος της Νέας Υόρκης έπαψε να είναι ανίκητος. Πώς η Μαφία σταμάτησε να κάνει απόλυτο κουμάντο στην ίσως πιο σημαντική πόλη του πλανήτη. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης