"Προς τη Λίμνη": Η ρωσική εμμονή του Netflix

Η ρωσική δυστοπική σειρά "Προς τη Λίμνη" κέντρισε ακόμη και το ενδιαφέρον του Stephen King, για όλους τους σωστούς λόγους.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η ρωσική σειρά "Προς τη Λίμνη" (με αγγλικό τίτλο To The Lake και ρωσικό τον ακόμη πιο ιντριγκαδόρικο Epidemiya) βρίσκεται διαρκώς στο top-5 των επιλογών του Netflix σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - αν και σε πολλές άλλες αποσύρθηκε από τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming λόγω της σύνδεσής της με την πανδημία της Covid-19. Εκτός από το κοινό, η εν λόγω παραγωγή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμη και του Stephen King. Ο δημοφιλής συγγραφέας τρόμου τοποθετήθηκε γι' αυτήν μέσω Twitter, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για ένα κλασικό spaghetti western με χιόνια, επιδημία και μολυσμένους Ρώσους.

Όπως ασφαλώς κατάλαβες (αν φυσικά δεν την έχεις παρακολουθήσει ή δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται) η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μία μυστηριώδη επιδημία που ξεσπά στη Μόσχα και αναγκάζει μία ομάδα επιζώντων να καταφύγει στην άγρια φύση προκειμένου να επιβιώσει.

Ανάμεσα σε Contagion και The Walking Dead

Στα 8 πολύ έντονα επεισόδια -διάρκειας από 44' έως 56'- συνδυάζεται η ατμόσφαιρα και το ύφος πολλών διαφορετικών genres, με παραπομπές σε γνωστά blockbusters. Γενικότερα, μπορούμε να το οριοθετήσουμε κάπου ανάμεσα στο Contagion και την πρώτη σεζόν του The Walking Dead. Από τη μία υπάρχει μία υπόθεση ταινίας καταστροφής που οφείλεται σε μία σπάνια ασθένεια και από την άλλη η δημιουργία ενός νέου, δυστοπικού κόσμου με πλάσματα που δεν είναι ακριβώς άνθρωποι - ούτε και ζόμπι.

Στο ενδιάμεσο γίνονται όλα εκείνα που μοιραία φέρνουν οι προαναφερθείσες καταστάσεις - μία homo homini lupus πραγματικότητα που φέρνει στην επιφάνεια τις χειρότερες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και μία πρωτόγνωρη (αλλά συνηθισμένη σε τέτοιες τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές περιστάσεις) επιθυμία για επιβίωση. Κι αυτό ακριβώς είναι το πιο τρομακτικό στοιχείο του, η ίδια η ανθρώπινη φύση.

Ο πραγματικός εχθρός

Κάθε ομάδα ανθρώπων που συναντάται στο "Προς τη Λίμνη" είναι δυνητικά ο πιο επικίνδυνος εχθρός. Τα παθογόνα κατάλοιπα που άφησε η (τηλεοπτική) πανδημία. Οι νόμοι, οι κανόνες και οι νόρμες συμπεριφοράς που αποτέλεσαν τα θεμέλια του πολιτισμού απλά παύουν να ισχύουν, με τα ένστικτα να είναι εκείνα που καθοδηγούν, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα ζωής και θανάτου.  

Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι επιπροσθέτως το γεγονός πως η μετάβαση από την συνηθισμένη καθημερινότητα σε τρομακτικές καταστάσεις γίνεται ακριβώς όπως πρέπει: Απότομα, βίαια και αστραπιαία. Σε αντίθεση με ταινίες όπως το Contagion, οι πρωταγωνιστές δεν είναι ευρέως αναγνωρίσιμοι stars του Χόλιγουντ και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, προσθέτουν περιέργεια και διαφορετικού είδους οικειότητα μαζί τους για τον θεατή. 

"Προς τη Λίμνη": Η ρωσική εμμονή του Netflix
ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΙΜΝΗ NETFLIX 3
ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΙΜΝΗ NETFLIX 1

Η σκοτεινή γοητεία και το χιονισμένο τοπίο της Ρωσίας βοηθούν στο να διαμορφωθεί το καταλληλότερο τερέν για όλα τα παραπάνω. Η δε πλοκή, παρότι ανατρέπεται συχνά, δεν ξεφεύγει ποτέ από τον πολύ βασικό της στόχο, έχοντας συμμάχους της την αξιόλογη δράση και το αρκετά καλό cast, με τους Kirill Karo (Sergey), Viktoriya Isakova (Anna), Maryana Spivak (Irina), Aleksandr Robak (Leonid), Eldar Kalimulin (Misha) και Viktoriya Agalakova (Polina) να ξεχωρίζουν. Στα plus της σειράς η θαυμάσια σκηνοθεσία του Pavel Kostomarov και η εξόχως ταιριαστή μουσική. 

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν νέα για τη 2η σεζόν. Πολλοί ελπίζουν πως αυτό θα αλλάξει το προσεχές διάστημα, ειδικά μετά την απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".