Η αμερικανική κυβέρνηση μηνύει την Google για μονοπώλιο

Οι τακτικές του τεχνολογικού κολοσσού έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Η διαμάχη μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο.

"Δύο δεκαετίες πριν, η Google έγινε η αγαπημένη εταιρεία της Silicon Valley, μία "κακοστημένη" startup που διέθετε έναν πρωτοποριακό τρόπο για να γίνονται οι αναζητήσεις στο τότε ανερχόμενο ίντερνετ. Σήμερα, αυτή η Google δεν υπάρχει πια" διαβάζουμε στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α ενάντια τον τεχνολογικό κολοσσό. Πολύ σκληρά λόγια, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η εταιρεία από το Mountain View της Καλιφόρνιας αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της αμερικανικής οικονομίας. Την ίδια, όμως, στιγμή δείχνει να πνίγει τον ανταγωνισμό με τις μονοπωλιακές της τακτικές.

Η χθεσινή μηνυτήρια αναφορά διαθέτει τη διακριτική μεν πολύ χαρακτηριστική δε σήμανση "για άμεση δημοσίευση". Ένα πρώτο αποτέλεσμα; Η μετοχή της Google έπεσε χθες το πρωί κατά 1% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αυτό, όμως, φαίνεται να είναι απλά το πρώτο βήμα της κυβέρνησης των Η.Π.Α απέναντι στον τεχνολογικό κολοσσό. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για την πρώτη μάχη. Ίσως, ακολουθήσει πόλεμος, αφού -όπως είναι γνωστό- στην Αμερική οι μονοπωλιακές τακτικές απαγορεύονται δια ροπάλου.

Το μείζον πρόβλημα

Το search engine της Google είναι η βασική πηγή των μυθικών της εσόδων

Το βασικό πρόβλημα της αμερικανικής δικαιοσύνης απέναντι στην Google έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζεται το digital marketing. Τι ακριβώς κάνει τώρα η εταιρεία από το Mountain View; Κρατάει σφιχτά στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι διαφημιστές, οι διαφημιζόμενοι και οι εκδότες για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους στο ιντερνετικό τοπίο. Με πολύ απλά λόγια: Αν το διαδίκτυο ήταν μία αχανής λεωφόρος γεμάτη διαφημιστικές πινακίδες, η Gοοgle όχι απλά θα είχε στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις πινακίδες αλλά δε θα επέτρεπε σχεδόν σε κανέναν άλλο να μπει σε αυτήν την αγορά.

Το search engine της Google είναι η βασική πηγή των μυθικών της εσόδων. Μάλιστα, αποτελεί τον Δούρειο Ίππο για την είσοδο της εταιρείας σε αγοράς όπως τα emails, τα online videos, τo software για smartphones, οι χάρτες, το cloud και -κυρίως- τις διαφημίσεις που εμφανίζονται μέσω αναζήτησης.  Η προσφυγή, λοιπόν, ρίχνει το βάρος της στα δισεκατομμύρια που ξοδεύει ο τεχνολογικός κολοσσός για να διασφαλίζει πως η μηχανή αναζήτησής της εγκαθίσταται ως προεπιλογή στους browsers και τις συσκευές.

Η Google κυριαρχεί στο παγκόσμιο ίντερνετ εδώ και 20 χρόνια. Κάτι που είναι απόλυτα λογικό μιας και η δική της πρωτοποριακή τεχνολογία την έκανε νο.1 επιλογή στην καρδιά του κοινού. Ήταν και παραμένει η καλύτερη στον τομέα της. Φυσικά, δε σημαίνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να "πατάει στο λαιμό" τους ανταγωνιστές της.


Δεν ξέρουμε ποιος κέρδισε ή έχασε την πρώτη μάχη, το άμεσο μέλλον θα το κρίνει αυτό. Μέχρι τότε, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε πόλεμο: Αμερικανική κυβέρνηση vs Google.


Οι αποκλειστικές συμφωνίες που κλείνει -όπως στην περίπτωση του λειτουργικού συστήματος Android- δημιουργούν ένα μονοπωλιακό τοπίο. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι επικριές της. Απλά, ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκεται και το αμερικανικό κράτος αλλά και η Ευρωπαϊκή επιτροπή που 2019 της επέβαλε πρόστιμο 1.49 δισ. ευρώ για παραβίαση των κανόνων ενάντια στα μονοπώλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Όσο για το πώς αντιδρά η Google απέναντι σε αυτήν την αυστηρή κριτική που μετατράπηκε αισίως σε δικαστική διαμάχη; Το tweet που κάνει λόγο για "βαθιά ελαττωματική αγωγή" μιλά από μόνο του. Σίγουρα, πάντως δεν επέλεξε την no comment τακτική. Δεν ξέρουμε ποιος κέρδισε ή έχασε την πρώτη μάχη, το άμεσο μέλλον θα το κρίνει αυτό. Μέχρι τότε, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε πόλεμο: Αμερικανική κυβέρνηση vs Google.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.